22 Aralık 2011 Perşembe

Soykırım Yasa Tasarısı Kabul Edildi

PARİS-Ermeni Soykırımı’nın inkarını suç sayan yasa tasarısı bugün Fransız parlamentosunda büyük çoğunlukla kabul edildi. Türkiye’nin tehditleri bu kez sonuç vermedi. Fransız parlamentosunda görüşülen tasarı Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından istenmişti. İktidar partisi UMP milletvekili Valérie Boyer’in sunduğu tasarı tasarı, soykırımı inkara bir yıl hapis ve 45 bin euro para cezası öngörüyor. Tüm siyasi partilerin desteklediği tasarı zorluk çıkmadan geçti. Meclis’ten geçen tasarının yürürlüğe gerebilmesi için Senato’dan da geçmesi gerekiyor. Senatoda ‘değişiklik önergesi verilmeden’ geçmesi halinde yasallaşabilecek olan tasarı için değişiklik önergesi verilirse yeniden ulusal mecliste ele alınacak. Senato’da çoğunluk sosyalistlerin elinde bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri 22 Şubat’ta her iki meclis tatile girecek. Yasa bu tarihe kadar yetişmezse geçersiz kalacak.

TÜRKLER PROTESTO EYLEMİ YAPTI 

Parlamento dışında da bir grup Türk, tasarıyı protesto etti. Polise göre Paris bölgesi, Normandiya, Brotonya ve Alsace başta olmak üzere Fransa’nın değişik yerlerinden 4 bin dolayında kişi eyleme katıldı. Görüşmeler başlamadan önce Meclis koridorlarında basına açıklamada bulunan Boyer, “Fransa Cumhuriyeti’nin sembolü olan Ulusal Meclis’e baskı yapılmasına” tepki gösterdi. Boyer, “Türkiye’nin şimdi Avrupa’nın kapısını çalmasına şaşırıyorum” diyerek, Türkiye’nin Fransa’daki vatandaşlarını eylem yapmaya teşvik ettiğine işaret etti. Boyer, Ermeni soykırımını reddedilmesini suç sayan tasarının 2007’de Sarkozy’nin Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında verdiği bir söz olduğunu söyledi. 

Avrupa işlerinden sorumlu Fransız bakan Jean Leonetti, Türkiye’nin “tehditlerine” tepki gösterirken, Ankara ile “yatıştırıcı diyalog” istedi. Sabah saatlerinde başlayan görüşmelerde, farklı görüşler özellikle iktidar partisi UMP üyeleri arasında görüldü. Sosyalistler, yasa tasarısına evet diyeceklerini bildirdiler. Merkezde yer alan MoDem partisinin lideri François Bayrou ise hayır oyu kullanacağını söyledi. Fransız hükümeti görüş belirtmek istemedi. Savunma Bakanı Gerard Longuet, tasarının görüşülmesinden önce yaptığı açıklamada, hükümetin oylamaya ilişkin bir görüş belirtmeyeceğini söyledi. Oysa hükümet sözcüsü Valérie Pécresse Çarşamba günü yaptığı açıklamada “Hükümet soykırımların inkar edilmemesi fikrini destekliyor. Hükümet bu metindeki felsefeyi destekliyor ve Türkiye’ye karşı bir saldırı olarak görmüyor” demişti. Soykırım tasarısını parlamentonun gündemine hükümetin getirmesine rağmen Longuet, parlamento ile ilişkiler bakanı Patrick Ollier’in “aklı selim” çağrısında bulunacağını söyledi. Gérard Longuet çekincesini de ortaya koyarak milletvekillerinin “en iyi tarihçiler olmadığını söyledi. 

PUPPONİ: TÜRKİYE İLE KÜRTLERİ DE KONUŞMAMIZ GEREK 

Ermeni soykırım yasa tasarısı görüşmelerinde Sosyalist Parti (PS) milletvekili François Pupponi, “Türkiye ile Kürt sorununu da konuşmamız gerekiyor” dedi. Türkiye’nin tehditler ve inkar politikasını sert eleştiren Pupponi, “Bir kez daha Ermeni toplumunu kandırmayalım” diyerek yasayı oylayacağını söyledi. Pupponi, Ermenilerin bu yasa geçecek diye sürekli kandırıldığını ifade ederek, “onları sık sık kandırdık ve ihanet ettik” diye tepki gösterdi. 

DEVECİYAN: DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ VE PROPAGANDAYI KARIŞTIRMAYALIM 

UMP’nin Ermeni kökenli vekili Patrick Deveciyan, bu işin tarihçilerin işi olduğuna söyleyenlere yanıt olarak, Türk arşivlerinden çıkan resmi belgelerle karşılık verdi. Bunun için tarihçileri toplamaya gerek olmadığını söyleyen Deveciyan, tarihçilerin bu soykırımların hangi koşullarda yapıldığını öğrenmek için zorunlu olduğunu altını çizdi. Deveciyan “tarihçilere özgürlük” diyenlere de Ermeni soykırımına ilişkin yazdığı kitaptan dolayı soruşturmalık olan Taner Akçam’ı ve Ermenilere ilişkin sözlerinden dolayı hakkında dava açılan yazar Orhan Pamuk örneğini vererek, Türkiye’nin ders verecek durumda olmadığını kaydetti. Deveciyan, “Düşünce özgürlüğü ile propagandayı karıştırmamak gerekiyor” diyerek, soykırıma ilişkin “Bir devlet tarafından üretilen, yayılan bir propaganda var” dedi. 

1998’DEN BU YANA SOYKIRIM TASARISI 

Fransa, 1915-16’da en az 1,5 milyon Ermeni’nin hayatına mal olan soykırımı resmi olarak 29 Ocak 2001 yılında kabul etti. Her ne kadar Fransa soykırımı resmi olarak tanıyan ilk ülke olmasa da, eski sosyalist cumhurbaşkanı François Mitterand 7 Ocak 1984’te soykırımı tanıyan ilk devlet lideri olmuştu. Ancak bu tanıma, kişisel bir jest olarak değerlendirilmişti. 

Soykırımı inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısı ise ilke olarak 1998’de sosyalistlerin bir önergesi ile parlamentoya geldi. Tasarının geçmesi için Senato’nun da onayına ihtiyaç vardı. Ancak Türkiye helikopter üreticisi Eurocopter grubunu boykot edeceği tehdidinde bulunduktan sonra, tasarı hiç Senato’nun gündemine gelmedi. 

2006 yılında yine sosyalist bir senatörün önergesiyle soykırım tasarısı parlamentoya geldi, bu kez kabul edildi. Ancak sekiz yıl öncesinde olduğu gibi sağcıların çoğunlukta olduğu Senato’nun gündemine girmedi, bu nedenle uygulanamadı. 

5 Temmuz 2010’da tarih tekerrür etti. Sosyalist Partili Serge Lagauche, 2006’da kabul edilen önergeyi aynı şekilde parlamentoya sundu. Ancak iktidar partisi UMP’li raportör, tasarının diplomatik riskler doğurabileceği gerekçesiyle reddedilmesini istedi. Parlamento Komisyonu da bu görüşü esas aldı, önerge kabul edilmedi. 

2011’de UMP milletvekili Valérie Boyer, Avrupa Konseyi’nin 28 Kasım 2008’deki bir çerçeve kararına dayanarak soykırımın cezalandırılmasını öngören yeni bir yasa tasarısı sundu. Konseyin çerçeve kararı, “ceza hukuku yoluyla ırkçılık ve yabancı düşmanlığının bazı biçimleri ve eylemleriyle mücadeleyi” kapsıyordu. Valérie Boyer, “tanınmış soykırımın aşırı minimize edilmesi veya reddedilmesini” bastıran çerçeve kararının Fransız yasalarına uyarlanmasını isteyerek, soykırımın Fransız yasasında resmi olarak tanındığını ve inkarının da defakto olarak cezalandırılabilir olduğunu ifade etti. Bu tasarı Parlamento Yasa Komisyonu 7 Aralık günü, parlamentoda da bugün kabul edildi.

Hiç yorum yok: