22 Aralık 2011 Perşembe

‘Madem 'Gastecisin' Niye Haber Yaptın?’

Türkiye genelinde gerçekleştirilen baskınlar sonucu gözaltına alınan 46 gazeteci, polisin 'absürt' sorularıyla karşılaştı. Gazetecinin yapması gereken en doğal işleri "terör faaliyeti" gibi gösteren polis, "Neden bu haberi yaptın?" gibi sorular yöneltti.

Polis, gözaltındaki gazetecilere "neden haber yaptın?" sorusunu bile yöneltti! "Sen bu haberi niçin yaptın? Bu haberin içeriği neden böyle? Neden böyle haber yazıyorsun?" şeklindeki sorulara karşılık gazeteciler ise, susmakta ısrar etti.

Yarın adliyeye sevk edilecek olan gazetecilerin emniyetteki ifadesi bugün sona erecek. Susma hakkını kullanan gazetecilerin, "haberlerimizi sorguluyorlar" dediği öğrenildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan gazeteciler için meslektaşları ise Emniyet önünde nöbet tutmaya devam ediyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan gazeteciler, kendilerine yönelik gerçekleştirilen operasyonlara protesto için başlattıkları açlık grevinin de savcılık sorgusuna kadar devam ettireceği öğrenildi.

İTİRAFA ZORLANIYORLAR, HABER KAYNAKLARI SORULUYOR


20 Aralık'tan bu yana İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında olan gazetecilerin ifadeleri alınmak istendi. Avukat nezaretinde ifadesi alınmak istenen gazetecilere polisler tarafından haber ve haber kaynaklarına ilişkin sorular sorulmak istendi. Gazetecilerin ise, "Haberlerimiz sorgulanıyor" dedikleri ve susma hakkını kullandıkları öğrenildi. Yapmış oldukları haber ve haber kaynakları sorulan gazetecilerden bazılarının ise sürekli "sohbet" adı altında itirafa zorlandıkları öğrenildi. Polislerin bazı gazetecilere, "Biz seni tanıyoruz. Her şeyi anlat seni bırakalım" dedikleri öğrenildi.

'NEDEN BÖYLE HABER YAPIYORSUN?'

Bazı gazetecilere ise haberleri gösterilerek sorular yöneltildiği öğrenildi. "Sen bu haberi niçin yaptın? Bu haberin içeriği neden böyle? Neden böyle haber yazıyorsun?" şeklindeki sorulara karşılık gazeteciler ise, susma haklarını kullanıyor.

"Susma haklarını kesinlikle kullanacaklarını" belirten gazeteciler, bu hukuksuzluk nedeniyle de açlık grevine başlamıştı. Gazetecilerin "Açlık grevindeyiz ve hepimiz susma hakkımızı kullanıyoruz. Haberlerimiz üzerinden KCK ile ilişkilendirmek istiyorlar" dedikleri öğrenildi.

Gözaltındaki 46 kişinin yarın sabah savcılığa çıkarılması bekleniyor.

Hiç yorum yok: