22 Aralık 2011 Perşembe

Elektrik Faturularında Büyük Soygun!

Doğalgaz, Elektrik ve su faturalarında yapılan küçük kalemlerle vatandaşlardan “verginin vergisi” alındığı ortaya çıktı. Vergilere tepki gösteren tüketiciyi koruma dernekleri “tüketici tükendi” açıklaması yaptı.

Elektrik faturalarında 9 farklı kalemde alınan paylar için tüketici derneklerinin açtığı davalar sürürken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni yönetmeliğiyle su faturalarına da “katı atık vergisi” eklendi. Yönetmelik çerçevesinde ilçe belediyeleri tarafından belirlenen katı atık vergisi, su faturaları üzerinden alınacak.

Sadece TRT için 2010 yılında 515 milyon katkı payı toplandığı belirtildi. Abonelerden su faturaları aracılığıyla tahsil edilecek olan katı atık vergilerine tepki gösteren Avukat Enis Dinçeroğlu, uygulamanın yasal olmadığına dikkat çekti. Gelirlerin adının belli olmasını isteyen Dinçeroğlu şöyle konuştu:

“Bütçe için çeşitli gelirler belirlemek mümkün. Ortada söz konusu bir proje yok. Belediyelere 28 kalem harç ödeniyor. Su parası üzerinden tahsilat gerçekleştirmek yasal değildir. Bu konuya vatandaşlar dava açarsa iptal edilecektir.”

Elektrik faturalarına 9 hizmet kaleminde ücret yansıtıldığını belirten Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Mehmet İmrek ise “Faturalardan verginin vergisinin alınıyor. AKP iktidarı kendi imkânlarını genişletecek her kazancı tüketicinin sırtına yüklüyor. Bunlar tüketiciyi tüketiyor” şeklinde konuştu.

Vergilere tepki göster Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Cengiz Göltaş de bu kadar kalemin yanında elektrikte son 4 yılda yüzde 88 oranında zam yapıldığına dikkat çekti.

Hiç yorum yok: