21 Kasım 2011 Pazartesi

Suriye Politikasına Karşılık PKK Operasyonları mı?

İngiliz Guardian gazetesi, ‘Esad karşıtı kanatta kalan Ankara'nın bu tavır değişikliğinde Washington'un baskısının ve Kuzey Irak'taki PKK kamplarına düzenlenen sınır ötesi operasyonlara göz yummasının payı olabileceğini’ belirtti.

BBC Türkçe Servisi’nin Türkçeleştirdiği İngiliz Guardian gazetesinde Jonathan Steele imzalı yazıda, Suriye’de ‘kanlı iç savaş’ ihtimalinin giderek büyüdüğünü belirterek, Muhaliflerden oluşan Ulusal Geçiş Konseyi'nin uluslararası askeri müdahale çağrısının tehlikeyi daha da artırdığına dikkat çekiyor.

Jonathan Steele, hiç zaman kaybetmeden uluslararası arabuluculuk mekanizmalarının devreye girmesi gerektiğini ve bu süreçte rol alabilecek adaylarından birinin de Türkiye olduğunu ancak yaz aylarında bu yönde çaba gösteren Ankara'nın sonuç alamadığını belirtiyor.

Türkiye'nin bölgede İran ve Arap Sünni rejimlerle arasını iyi tutma açmazında kaldığını söyleyen Steele, süreç içinde Esad karşıtı kanatta kalan Ankara'nın bu tavır değişikliğinde Washington'un baskısının ve Kuzey Irak'taki PKK kamplarına düzenlenen sınır ötesi operasyonlara göz yummasının payı olabileceğini belirtiyor.

Arabuluculuk konusunda en önemli aktörün Arap Birliği olabileceğini söyleyen Steele, "Birlik bağımsız Araplardan oluşan bir komisyon kurarak, Suriye'deki gerilimin taraflarıyla konuşabilir ve Lübnan'daki iç savaşı sonlandıran 1989 Taif görüşmeleri benzeri bir çözüme ön ayak olabilir. Ancak her şeyden önce Arap Birliği'nin Amerika, İsrail ve Suudilerin körüklediği İran karşıtı histeriyi reddetmesi gerekiyor. Hem de acilen, çünkü bir iç savaşın vahşetine tanıklık etmeye çok çok yakınız" diyor.

ETKİLENECEK TEK ÜLKE TÜRKİYE

Bir diğer İngiliz gazetesi olan Times’ın siyaset editörü Roger Boyes ise Batılı ülkelerin Suriye'de yaşanabilecek dağılmanın Ortadoğu dengelerini alt üst edebileceği endişesiyle Libya'dakinin aksine müdahaleden kaçındığına dikkat çekti. Suriye'de yaşananlardan doğrunda etkilenecek tek NATO üyesinin Türkiye olduğunu belirten Boyes değerlendirmesinde, ‘’Tüm bu faktörlerin etkisiyle Batılı liderlerine hâkim olan endişe, Esad'ın koltuğunda geçireceği süreyi uzatıyor. Çünkü bir diktatörün devrilmesi bir şeydir, İsrail ve NATO'yla sınırları olan bir ülkenin infilak etmesi ise başka bir şey’’ diyor.

Times gazetesi ayrıca Ulusal Geçiş Konseyi'nden yetkililerinin Ankara'ya askeri müdahale konusunda resmi talep ilettiklerini yazdı.
ARAP BİRLİĞİNDEN TÜRKİYE’YE ÜSTÜ KAPALI MESAJ

Radikal gazetesindeki köşe yazısında Cengiz Çandar ise Arap Birliği’nin Türkiye ve İran’a üstü kapalı bir mesaj ilettiğini belirterek Arap Birliği’nin ‘’söz konusu kararıyla Suriye’nin bir ‘Arap sorunu’ olarak algılandığını vurguladı ve Türkiye ve İran’a üstü kapalı bir mesaj iletmiş oldu’’ dedi.

Yazısında Çandar ayrıca şu bilgiyi verdi: ‘’Geçen hafta Türkiye’de bulunan Katar Dışişleri Bakanı’nın Davutoğlu’na, ‘Libya’nın tersine, Suriye’nin Arap dünyasının kalbi, Arap Birliği’nin kurucularından biri olduğu, İsrail’e karşı tüm savaşlarda yer aldığı, davranışlarının Ürdün ve Lübnan’ı etkilediği, 1973’ten beri Golan’da ve İsrail sınırında istikrarlı bir durumu sağladığı; dolayısıyla Suriye’de krizi çözmenin Arapların işi olduğunu’ söylediği öne sürülüyor.’’

Hiç yorum yok: