21 Kasım 2011 Pazartesi

"Özgür Suriye Ordusu" Türkiye’den Destek Alıyor


Suriye'de Beşar Esad yönetimine karşı silahlı mücadele başlatan “Suriye Özgür Ordusu”nun liderlerinden Yüzbaşı İbrahim Mecbur Türkiye’den destek aldıklarını söyledi. Demokratik Değişim İçin Ulusal Komitesi Başkan Yardımcısı Salih Muhammed ise, Türkiye muhaliflere silah verdiğini söyledi.

Beşar Esad muhaliflerinden oluşan ve çoğunluğu ordudan firar edenlerin oluşturduğu "Özgür Suriye Ordusu" isimli milis gücü örgütlenmesinin liderleri Hatay’daki kamplarda kalıyor. Örgütün önde gelen liderleri Albay Riyad el Esad ve İbrahim Mecbur da kampta kalanlar arasında.

Suriye’de 14. Askeri Birliğinde Topçu Tugayın üst amiriyken, 12 Haziranda muhalefet saflarına geçen Yüzbaşı İbrahim Mecbur ANF’ye konuştu. Mecbur, ilk başta “Özgür Subaylar Hareketi”ni, daha sonra rütbesiz askerlerle birlikte “Suriye Özgür Ordusu”nu kuruduklarını ifade etti.

MECBUR: TÜRKİYE’NİN SURİYE MUHALEFETİNE YAKLAŞIMI OLUMLU

Türkiye sınırlarına yakın köyler ve Cisir el-Şağur bölgesinde etkili olduklarını kaydeden Mecbur, Şam yönetimine bağlı askerler ile söz konusu bölgede çatışmaların yaşandığını, son olarak Cisir el-Şağur bölgesinde 35 Suriye askerinin firar edip kendilerine katıldığını söyledi. Hedeflerinin güvenlik güçleri olduğunu vurgulayan Mecbur, ‘’Biz, rejime karşı halkı savunmak ve güvenliğini sağlamak için firar ettik ve silahlandık. Siyasetçi değil askeriz. Suriye halkının yararına ne gerekirse onu yaparız” dedi.

Suriye muhalefetiyle ilişki içinde olduklarını, ancak kimseden emir almadıklarını öne süren Mecbur, “askeri dış müdahaleye karşı olduklarını ancak siyasi ve insanı yardım desteğini de geri çevirmeyeceklerini” söyledi. Mecbur, Türkiye yetkilileriyle görüştüklerini ve destek aldıklarını belirterek, ‘’Türk yetkililerle iletişime geçtik. Ancak bu sadece insani yardımlar için idi. Türkiye’nin muhalefete yaklaşımını olumlu buluyoruz” diye konuştu.

Suriye ordusu içinde görevini sürdüren subaylarla bağlantıları olduğunu vurgulayan Mecbur, şöyle devam etti:

“Elimizde büyük miktarda ağır cephane bulunmaktadır. Rejimin elindeki silahları da pusu kurarak elinden alıyoruz. Biz büyüyen bir gücüz, tanksavar da olmak üzere elimizde büyük miktarda ağır cephane bulunmaktadır ve her gün elimize yeni cephane ve teçhizat ulaşıyor’’ dedi.

MUHAMMED: SİLAHLI MÜCADELE ESAD’IN İŞİNE YARIYOR

ANF’ye bilgi veren Demokratik Değişim İçin Ulusal Komitesi Başkan Yardımcısı Salih Muhammed ise barışçıl gösterilerin azaldığını bunun yerine ülkede silahlı mücadele yürüten grupların ortaya çıktığına dikkat çekti. Müslüman Kardeşler’in de silahlı mücadeleye başladığını belirten Muhammed, hemen her gün ülkenin farklı kentlerinde asker ve polislere silahlı saldırılar düzenlendiğini kaydetti.

Ordudan kaçan Özgür Suriye Ordusu militanlarının silahlı mücadeleye başlamasının Esad’ın işine geldiğini savunan Muhammed, “Çünkü sokaklara dökülen kitlelerin her zaman uluslararası alanda bir meşruluğu olur. Ancak silahlı mücadele yürüten gruplarla mücadele etmek Şam’ın uluslararası toplum karşısında elini biraz daha güçlendiriyor. Ve henüz olgunlaşmamış bir silahlı muhalefeti marjinalleştirmek Esad’a göre kolay” diye konuştu.

Muhammed de, Suriye içindeki silahlı mücadelenin Türkiye tarafından desteklendiğini belirterek, ‘’Hem Müslüman Kardeşler’e hem de Türkiye sınırında bulunan Özgür Suriye Ordusu’na Ankara lojistik ve silah desteği sağlıyor. Hatta sınırda kamp kurma kurmak girişimleri var” dedi.

RUSYA: KOMŞULARINDAN SURİYE’DEKİ MUHALİFLERE SİLAH YOLLANIYOR

Rusya Haber Ajansı’na hafta başında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Suriye'de ayaklanan muhaliflere kaçak silah sevkiyatının Türkiye üzerinden yapıldığını belirtti. Lavrov, "Kimsenin reddetmediği, pek az yorum yaptığı bir gerçek var: Suriye'ye kaçak yollardan, Türkiye, Irak ve diğer ülke topraklarından silah yollanıyor ve silahlı radikal güçler barışçı yollardan protesto yapan insanları kullanıyor. Böylece hükümeti provoke etmeye çalışıyorlar" dedi.

Hiç yorum yok: