26 Kasım 2011 Cumartesi

İstanbul’da 33 Avukat ve Bir Gazeteci Tutuklandı

İstanbul - Müdafilerinin boykot etmesinin ardından avukatsız İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen 41'i avukat 43 kişinin mahkeme sorgusu tamamlandı. 8'i avukat 9 kişi serbest bırakılırken,gazeteci Cengiz Kapmaz ile 33 avukat "Örgüt üyeliği" ve "Örgüt kurmak" suçlarından tutuklandı.Türkiye böylece tutuklu avukatlar açısından da dünyanın en büyük cezaevi haline geldi.

Tutuklanma talebiyle İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 41 avukatının müdafiliğini üstlenen 100'ü aşkın avukatın mahkemeyi boykot etmesinin ardından avukatsız süren mahkeme sona erdi. Sonuçlanan mahkemede Asrın Hukuk Bürosu sekreteri Zeynep Arat ile avukatlar Nezahat Paşa Bayraktar, Mahmut Alınak, Ayşe Batumlu, Fırat Aydınkaya, Mehmet Ayata, Nevzat Anuk, Yalçın Sarıtaş suç vasfının değişme ihtimali nedeniyle, Ümit Sisligün ise delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakıldı.

Mahkeme 33'ü avukat 1'i gazeteci 34 kişi ise tutuklandı.

Avukatların tutanakları imzalamadığı öğrenildi. Mahkeme, avukatlar Asya Ülker, Aydın Oruç, Bedri Kuran, Cemal Demir, Cemo Tüysüz, Davut Uzunköprü, Doğan Erbaş, Fuat Çoşacak, Hüseyin Çalışçı, Mehmet Bayraktar, Mehmet Deniz Büyük, Mehmet Nuri Deniz, Mehmet Sani Kızılkaya, Mensur Işık, Mizgin Irgat, Muharrem Şahin, Mehdi Öztüzün, Mustafa Eraslan, Osman Çelik, Sebahattin Kaya, Serkan Akbaş, Servet Demir, Şakir Demir, Şaize Önder, Veysel Vesek, Yaşar Kaya'nın "Örgüt üyesi" olduğu iddiasıyla tutuklanmasına karar verdi.

Gazeteci Cengiz Kapmaz ile avukatlar Cengiz Çiçek, Faik Özgür Erol, Hatice Korkut, İbrahim Bilmez, Ömer Güneş ve daha önce aldığı bir cezadan dolayı avukatlık ruhsatı elinden alınan Asrın Hukuk Bürosu çalışanlarından Emran Emekçi ise "Örgüt yönetmek" iddiası ile tutuklandı.

Hakkında tutuklama kararı verilen 34 kişinin Metris Cezaevi'ne götürülmesi bekleniyor.

Cuma günü 46 kişi adliyeye çıkarılmış, avukat İrfan Dündar ve iki şoför serbest bırakılmıştı.

AVUKATLAR AÇISINDAN DÜNYANIN EN BÜYÜK CEZAEVİ

22 Kasım’da 16 ilde yapılan eş zamanlı operasyonlarda 50’ye yakını avukat olmak üzere 100’ü aşkın kişi gözaltına alındı.

AKP hükümeti, gazeteciler, seçilmişler, öğretmenler, öğrenciler, sendikacılar, çocuklar ve insan hakları savunucuları ardından avukatlar açısından da Türkiye’yi dünyanın en büyük cezaevine dönüştürdü.

7 AYDA 4500 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI


BDP Hukuk Komisyonuna göre 14 Nisan 2009 tarihinde Kürt legal siyasetine karşı başlatılan "KCK" operasyonları çerçevesinde son 7 ayda 4 bin 547 kişi gözaltına alındı, bunlardan bin 838'i tutuklandı. Tutuklananların listesine avukatlar dahil değil.

BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, 24 Kasım’da yaptığı açıklamada “AKP’nin politikalarını onaylamayan, bağımsız tavır almak isteyen yargıçların da hiçbir güvenceleri kalmamıştır” dedi.

İNSAN HAKLARI İHLALLERİ ŞAMPİYONU

Türkiye bugün her alanda insan hakları ihlalleri şampiyonu ülke haline geldi. AKP hükümeti 9 yılda cezaevlerindeki insanların sayısını 40 binlerden 130 bine çıkardı. Kadına şiddet görülmemiş boyutlara ulaştı. 70’i aşkın gazeteci ve yazar, 500 öğrenci, 18’i belediye başkanı ve 8’i milletvekili olmak üzere yüzlerce seçilmiş, 21’i öğretmen 40 dolayında sendikacı, onlarca insan hakları savunucusu bugün cezaevlerinde.

Hiç yorum yok: