21 Kasım 2011 Pazartesi

Fransa ile Türkiye Arasında Savaş İttifakı

Ankara’ya ziyarette bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppé, Suriye rejimi için “artık çok geç” olduğunu söylerken, rejime karşı “yaptırımları ağırlaştırmanın zamanının geldiğini” ifade etti.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamada bulunan Alain Juppé, “Rejimin bir reform programına angaje olmak istemediğini ve şimdi çok geç olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Fransız Dışişleri Bakanı, Suriye krizi konusunda Türkiye ile Fransa’nın yaklaşımlarının birbirine yakın olduğunu belirterek, birlikte çalışacaklarını ifade etti.

TAMPON BÖLGEYE ONAY MI VERDİ?

Türkiye’nin Suriye sınırında bir tampon bölge oluşturma niyeti konusunda ise için Juppé şöyle dedi: “Buna Türkiye’nin karar vermesi gerekiyor. Uluslar arası bir eylem çerçevesinde bunun yapılması gerektiğini düşünüyoruz.” Juppé, bağlayıcı tedbirler alma yetkisinin sadece BM Güvenlik Konseyi’nde olduğunu sözlerine ekledi.

İki günlük ziyaret için dün İstanbul’a gelen Juppé, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile de görüştü. Bugün bir kez daha Davutoğlu ile görüşme gerçekleşti. Fransız bakan Türkiye ziyareti ardından başta Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere Ortadoğu turuna çıkacak.

YAPTIRIMLARIN AĞIRLAŞTIRILMASININ ZAMANI GELDİ

“(BM) Güvenlik Konseyi’nin şu ana kadar açıklama yapmaması normal değil” diyen Alain Juppé, baskının devam etmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Rejimin reform çağrılarını dikkate almadığını savunan Alain Juppé, “Yaptırımları arttırmak için çabalarımızı birleştirmenin zamanının geldiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Juppé, Çin ve Rusya’yı ima ederek, “Bugün bir karar alınmasını engelleyenlerin realitenin bilincine varacağını umuyorum” dedi ve BM Güvenlik Konseyi’nin de bu konuda kendisini ifade etmesini istedi. Fransız bakan, bu organizasyondan halen bir açıklama gelmemesinin “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

ASKERİ MÜDAHALE BM YETKİSİYLE OLUR

Olası bir iç savaşın felaket olacağını belirten Fransız bakan, Suriye muhalefetini de silahlı ayaklanmaya başvurmaktan kaçınmaya çağırdı. Fransa’nın Suriye’ye tek taraflı bir müdahaleye karşı olduğunu belirten bakan, böyle bir müdahalenin ancak BM Güvenlik Konseyi’nin yetkisi çerçevesinde olabileceğini sözlerine ekledi.

Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ise şöyle dedi: "Türk-Arap formu 2 gün önce Fas'ta toplandı. En önemli mesele bu kanın biran önce durması için Suriye üzerindeki baskıların artmasıdır. Arap Ligi'nin Suriye'ye teklif ettiği; gözlemci göndermek ve bütün şehirlerde askerlerin çekilmesini gözlemci bulundurmak suretiyle bir kontrol mekanızması oluşturmak masadaki en önemli teklifti. Türkiye olarak Arap Ligi'nin bütün girişimlerine destek verdik ve gereken her türlü katkıyı yapacağız. Eğer bu olumlu karşılık bulmazsa o zaman bir takım tedbirlerin uygulanması gerekir. Çünkü hiç kimse dünyanın gözü önünde orduyla şehirlere giyip halka silahları yöneltemez. Artık herşey dünyanın gözü önünde oluyor. Öncelikli hedefimiz Arap Ligi insiyatifi ile birlikte bu adımların atılması ve akan kanın durdurulması. Saldırılar devam ederse özellikle ekonomik başta olmak üzere bir takım tedbirlerin alınması gerekir ki bu katliama son verelim. Şu an önemli olan Arap Ligi'nin teklifinin karşılık bulmasıdır."

Hiç yorum yok: