22 Kasım 2011 Salı

Faşizm Kol Geziyor: 16 İlde 100'ü Aşkın Gözaltı

Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Asrın Hukuk Bürosu’nu ve gazetecileri hedef göstermesi ardından bugün 16 ilde yapılan KCK operasyonlarında çoğu avukat 70’i aşkın kişi gözaltına alındı. Türkiye AKP iktidarı döneminde insan hakları savunucuları, avukatlar, öğrenciler, öğretmenler, sendikacılar, seçilmişler, çocuklar ve gazeteciler açısından dünyanın en büyük cezaevi haline geldi

Türk polisi Diyarbakır, İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir, Siirt, Van, Urfa, Şırnak, Bursa, Batman, Kars ve Hakkari'nin de bulunduğu 16 kentte eş zamanlı operasyon düzenlendi.

İSTANBUL’DA AVUKATLAR VE GAZETECİLERE BASKIN, 24 GÖZALTI

Sabah saatlerinde itibaren 16 ilde "KCK operasyonu" adı altında bazı evlere ve avukatların bürolarına yapılan baskınlar devam ederken, İstanbul ve Bursa'da gözaltına alınanların sayısı 24'e yükseldi. Asrın Hukuk Bürosu, Özgür Gündem gazetesi merkez bürosu, Demokratik Modernite dergisi ile avukatlar Hüseyin Çalışçı'nın bürosuna yapılan baskınlarda aramalar sürüyor. Ayrıca PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatları Cengiz Çiçek, Özgür Erol, Mehmet Sani Kızılkaya, Mustafa Eraslan ve Fırat Aydınkaya'nın evinde de arama yapılıyor. Beyoğlu'nda buluna Asrın Hukuk Bürosu'na çıkan bütün yollarda yüzlerce polis bulunuyor.

Ayrıca Demokratik Modernite ve Özgür Halk dergisinin Beyoğlu'nda bulunan bürosu da basılırken, büroda aramanın sürdüğü bildirildi.

Gözaltına alanlarda isimleri öğrenilenler şöyle; "Gazeteci Cengiz Kapmaz, Asrın Hukuk Bürosu'nun şoförü Hüseyin Karasu, büro sekreteri Zeynep Sabahat Arat, BDP eski İl Başkanı avukat Hüseyin Çalışçı, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatları Ayşe Batumlu, Cengiz Çiçek, Özgür Erol, Mehmet Sani Kızılkaya, Mustafa Eraslan, İbrahim Bilmez, Doğan Erbaşve Fırat Aydınkaya."

DİYARBAKIR'DA 37 GÖZALTI

Diyarbakır'da sabah saatlerinde birçok eve düzenlenen baskınlarda aralarında BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ömer Önen, BDP Bağlar İlçe Başkanı Ali Yüce, DTK Daimi Meclisi Üyesi Bedia Akaya, Bağlar Belediye Başkan Yardımcısı Derya Tamriş ve avukatların da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Yapılan operasyon çerçevesinde BDP Bağlar İlçe binasına da baskın düzenleyen çok sayıda polis, binada hala arama yapıyor.

Diyarbakır'da gözaltına alınıp şu ana kadar isimleri öğrenilenler şunlar: BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ömer Önen, BDP Bağlar İlçe Başkanı Ali Yüce, DTK Daimi Meclis Üyesi Bedia Akaya, Bağlar Belediye Başkan Yardımcısı Derya Tamriş, BDP Bağlar İlçe Yöneticisi Erdal Şenadam, BDP Bağlar İlçe Yöneticisi Abdulhamit Durmaz, İl Genel Meclis Üyesi Şafi Hayme, İl Genel Meclis Üyesi Fatma Kızılkaya, Bağlar Belediye Meclis Üyesi Kadri Göktimur, Barış Anneleri İnisiyatifi Üyesi Yüksel Barut, BDP çalışanları İrfan Çelik, Gülşen Çelik, M. Cevat Aydın, Tahir Baran, İbrahim Mercan, Abdullah Yalçın, Mehmet Okur, Recep Gümüş, Canan Güler, Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu'nun eşi Yusuf Eminoğlu, Asrın Hukuk Bürosu avukatları Av. Baran Pamuk, Av. M. Nuri Deniz, Diyarbakır Barosu'na bağlı avukatlardan Serkan Akbaş, Muharrem Şahin, Meral Atasoy, Fuat Çoşacak, Osman Çelik, Mehmet Ayata, Nuri Demir.

Bağlar İlçesi'ne bağlı bazı köylere de baskın yapıldığı öğrenildi. Gozeli Köyü'nde yapılan baskında Şahin Seyyar, Hasavar Köyü'nde yapılan ev baskınında da Nurettin Karataş gözaltına alındı. Taşdilek Köyü'nde de bir eve baskın yapıldığı ancak gözaltının olmadığı öğrenildi. Gözaltı sayısının daha fazla olduğu belirtiliyor.

URFA

Urfa'da evine yapılan baskınla Av. Cemo Tüysüz gözaltına alındı.

KOCAELİ'NDE 17 GÖZALTI

Kocaeli'nin İzmit, Derince, Körfez ve Başiskele ilçelerinde yapılan ev baskınlarında aralarında Sosyalist Gençlik Derneği (SGD) üyesi İlke Başak Baydar, ESP üyesi Emre Genç, Halkevleri GYK üyesi Metin Kaya'nın da aralarında bulunduğu 17 kişi gözaltına alındı. "Örgütüne üye olma", "Örgüt propagandası yapma", "Örgüte mali kaynak ve insan sağlama" gibi gerekçelerle yaşanan gözaltılar nedeniyle çok sayıda eve sabah 06.00 sularında polis baskın düzenledi. SGD ve ESP üyelerinin evlerinde bulunan ESP tüzük ve programı, ESP kuruluş deklarasyonu ve seçim dokümanları, Komünist Manifesto, Atılım Gazetesi, not defterleri ve bilgisayara el konuldu.

Gözaltına alınanların Kocaeli Emniyet Müdürlüğü`ne götürüldüğü öğrenildi.

SİİRT

Siirt'in Kurtalan İlçesi'nde oturan Avukat Şakir Demir ile Siirt'te oturan Avukat Sabır Taş'ın evine sabah saatlerinde baskın yapıldı. Ev araması devam ediyor.

İZMİR

İzmir'de Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının ev ve bürolarına baskın düzenlenirken, avukatlardan Servet Demir, Mehmet Bayraktar, Nezahat Paşa Bayraktar ve Mizgin Irgat gözaltına alındı. Gözaltına alınan avukatların bürolarında aramalar devam ediyor.

ŞIRNAK

Şırnak'ın İdil İlçesi'nde Av. Veysel Vesek ve Av. Hakzan Sadak, evlerine düzenlenen baskınlarla gözaltına alındı.

BATMAN

Batman'da evine ve bürosuna baskın yapılan BDP İl Başkanı Av. Mehdi Öztüzün'ün ev ve bürosundaki aramalar sona erdi. Öztüzün gözaltına alınarak İstanbul’a götürüldü.

VAN

Van'da avukatlar Sabahattin Kaya ve Cemal Demir, evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alındı. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlığını yapan Demir ve Kaya Van'daki evi aramadan geçirilirken, Demir'in ise Şırnak ilinde gözaltına alındığı öğrenildi.

HAKKARİ

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde özel harekat polislerinde katılımıyla PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlığını yapan 4 avukatın ev ve işlerine baskın düzenlendi. Baskınlarda Hakkari eski Baro Başkanı ve DTK daimi meclis üyesi avukat Nevzat Anuk, Davut Uzunköprü'ün büro ve evlerine baskın yapıldı. Baskında Uzunköprü gözaltına alınırken, Anuk ise Ankara'da gözaltına alındı. Operasyon kapsamında aranan Hakkari Barosu avukatlarından Ergün Canan ile Erdal Sefalı'nın ev ve işyerlerinde aramaların sürdüğü bildirildi.

IĞDIR

İHD Doğubayazıt Temsilcisi Avukat Şaize Önder'in Iğdır'da bulunan evine polis baskın düzenledi. Aynı zamanda PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlığını da yapan Önder'in evindeki arama devam ederken, Önder ise halen evde bulunuyor.

MUŞ

Muş’ta da Öcalan’ın avukatlarından Mansur Işık gözaltına alındı.

TALİMAT ERDOĞAN’DAN

Bu operasyonun Başbakan Erdoğan’ın Asrın Hukuk Bürosu’nu hedef göstermesi ardından gelmesi dikkat çekti. Erdoğan geçen ay şöyle demişti: “Asrın Hukuk Bürosu diye bir yer var. İmralı’nın avukatları bu büroya bağlı. Sürekli avukat değiştiriyorlar. İmralı’ya tek avukat gitmiyor. İmralı’ya giden avukatlar bir şekilde Kandil ile İmralı arasında kontak kuruyor. Son zamanlarda bu görüşmeler olmuyor. Bir kaç aydır iletişimin kopuk olma sebebi bu.”

TÜRKİYE İNSAN HAKLARI İHLALLERİ ŞAMPİYONU


AKP hükümeti, ülkede kendilerine muhalif tüm sesleri susturmak için ordu, yargı, polis ve tarikatları harekete geçirdi. Ekim sonunda yapılan baskınlarda tutuklananlar arasında yayıncı Ragıp Zarakolu ile profesör Buşra Ersanlı da vardı.

AKP iktidarı döneminde Türkiye insan hakları ihlallerinde dünya şampiyonu haline geldi. Mevcut durumda Türkiye, insan hakları savunucuları, avukatlar, öğrenciler, öğretmenler, sendikacılar, seçilmişler, çocuklar ve gazeteciler açısından dünyanın en büyük cezaevi durumunda.

20’yi aşkını öğretmen olmak üzere 40 dolayında sendikacı, 70 dolayında gazeteci, 500 öğrenci, 18’i belediye başkanı ve 8’i milletvekili onlarca seçilmiş ve yüzlerce çocuk tutuklu bulunuyor.

Hiç yorum yok: