5 Kasım 2011 Cumartesi

Barzani, İçinde Savaş Olan Üç Seçeneği de Reddetti

Ankara - Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani, Türk gazetecileriyle yaptığı bir saatlik görüşmede, “Ya PKK’yı Kuzey Irak’ta siz bitirin; ya birlikte bitirelim veya bizim bitirmemizin yolunu açın” şeklindeki seçeneklerin tümünü reddederek, “Barış için bir rol oynamaya hazırım. Ama içinde savaşı barındıran hiçbir opsiyona ilişkin bir rol oynamam” dedi.

Barzani’nin gazetecilerle görüşmesi İstanbul Çırağan Otel’de gerçekleşti. Görüşmeye, M. Ali Birand, CNN Türk’ten Ferhat Boratav, Hürriyet’ten Cansu Çamlıbel ve Radikal’den Cengiz Çandar katıldı.

Çandar’ın kendi köşesinde aktardığı bilgilere göre Barzani konuşmasına “Türklerle Kürtlerin ilişkilerinin düzelemeyecek ölçüde bozulmasını engellemek istiyoruz” şeklinde başladı.

“Mesut Barzani isterse Kuzey Irak’ta PKK’yı bitirir” şeklinde Türkiye’de yayılan ‘algı’nın ‘doğru olmadığını’ ifade eden Barzani’nin “gergin bir dönemde bulunulduğu”na dikkat çekerek “silahlı çatışmaların sürmesinin sorunu çözmeyeceğini” ve “bunlara son vermekten gayrı bir seçenek görmediği”ni söylediği belirtildi.

İÇİNDE SAVAŞI BARINDIRAN HİÇBİR OPSİYONA İLİŞKİN ROL OYNAMAM

Çandar’a göre “Çatışmalar durmalı; onun ardından diyalog başlamalıdır. Başka seçenek yoktur” sözleriyle ısrarla ve defalarca Kürt sorununa ‘askeri çözümün imkânsızlığı’nın altını çizen Barzani, Birand’ın “Üç opsiyonun hangisine yakınsınız” diye sorduğu ve ‘üç opsiyonu’ sırasıyla “Ya PKK’yı Kuzey Irak’ta siz bitirin; ya birlikte bitirelim veya bizim bitirmemizin yolunu açın” şeklinde ifade ettiği soruya şu karşılığı verdi: “Size çok samimi davranmamızı istiyorsanız; cevabım hiçbiridir. Barış için bir rol oynamaya hazırım. Ama içinde savaşı barındıran hiçbir opsiyona ilişkin bir rol oynamam.”

“Türkiye, istese de istemese de, PKK’den savaşı durdurmasını istemeye devam edeceğim” diyen Barzani, “Şu sırada en önemli öncelik, savaşı durdurmaktır, bunun ardından diyalog başlayabilir ve başlamalıdır” ifadelerini kullandı. Barzani, Türkiye’nin kendisinin bu yönde oynayacağı bir rolü ‘iyi karşılayacağını sandığını’ da sözlerine ekledi.

TÜRK TARAFINI PEŞMERGEYLE ORTAK KONTROL NOKTALARI KURMAYI TALEP ETMEDİ

Çandar, Barzani’nin açıklamalarını aktarırken şunları yazdı: “Bunun bir ‘arabuluculuk’ gibi anlaşılmaması gerektiğinin özenle ve özellikle altını çizdi ve rolünün ‘diyaloğun yeniden başlaması için siyasi baskı ve birtakım önlemler alınması’ olduğunu bildirdi. Ancak bu önlemler arasında Türk askerinin, Kuzey Irak topraklarında peşmergeyle birlikte veya doğrudan ‘kontrol noktaları’ kurulmasını içermediğini, Türk tarafından kendilerine böyle bir talebin zaten ifade edilmemiş olduğunu belirtti.”

NE KADAR OPERASYON YAPARSANIZ YAPIN, SONUÇ GETİRMEZ

Türkiye’nin PKK’ye karşı sınırötesi operasyonlarla sonuç alma ve PKK’yi bitirme yaklaşımını da değerlendirirken, “Ne kadar operasyon yaparsanız yapın, bir sonuç getirmez. Bu, operasyonlarla sonuç alamayacağınız türden bir savaş” dedi. Barzani, “ Gerilla savaşı ile uğraşmanın, ortadan bir cephe olmadığı için kolay olmadığını” vurguladı.

TEKNOLOJİK SİLAHLAR DA KAZANDIRMAZ

Irak hava sahasının şu döneme dek ABD’nin kontrolünde bulunduğunu söyleyerek, hava operasyonlarıyla bir ilgilerinin bulunmadığını da ifade eden Barzani, Türkiye’nin elindeki çok üstün silahlarla da sonuç almayacağını ifade etti. Barzani, kendinin de peşmergelik yaptığını hatırlatarak, “1988’de İran-Irak Savaşı bittiğinde, Hakurk (Xakûrkê) bölgesine yerleştik. Saddam, Hakurk’a 5 tümen gönderdi ve üstelik kimyasal silahlar kullandı. Bizi sökemedi ve sonuçta yenilen Irak ordusu oldu” dedi.

KCK OPERASYONLARI TÜRKİYE’NİN GÜVENLİĞİNE HİZMET ETMEZ

“Savaş, Kürt halkının da, Türk halkının da çıkarlarına hizmet etmiyor” diyen Mesut Barzani’nin söyleşinin sonunda KCK tutuklamalarına da değindiği belirtildi. Barzani’nin “Siyasi gerekçelerle insanları tutuklamanın Türkiye’nin güvenliğine hizmet etmediğine inanıyorum” sözleriyle KCK operasyonlarına ilişkin olumsuz bir tutum ortaya koyduğu kaydedildi.

Hiç yorum yok: