3 Kasım 2011 Perşembe

ABD'de 'İşgalciler' Bu Kez Oakland Kentini Kapattı!




Washington - Eylül ayında Wall Street'te başlayan ve hızla yayılan işgal eylemlerini başlangıçta ciddiye almayan kesimler bu hareketin şakasının olmadığını yavaş yavaş anlıyor. ABD'nin Oakland kentinde işgal ettikleri alandan polis zoruyla çıkarılmalarına öfkelenen eylemciler genel grev ilan ederek şehrin tamamını işgal etti.

Kaliforniya eyaletinde bulunan 400 bin nüfuslu Oakland, ABD'de işgal eylemlerinin sürdüğü yüze yakın şehirden biri. Geçtiğimiz haftaya kadar buradaki işgal eylemi diğerlerinden farklı değildi. Belediye binası önünde kurdukları çadırlarla işgal eylemini sürdüren birkaç yüz protestocu, nüfusun zengin %1'ine karşı "Biz %99'uz" sloganıyla ve bankalara, savaşlara, kapitalizme karşı çıkan pankartlarıyla barışçıl bir eylem sürdürüyordu. Ancak polisin işgal meydanını dağıtmak için harekete geçmesiyle şehrin havası bir anda değişmeye başladı.

25 Ekim günü sabahın erken saatlerinde meydanı basan polis, barışçıl şekilde eylemlerini sürdüren protestoculara plastik mermiler ve gaz bombalarıyla saldırdı. 100'den fazla protestocu gözaltına alınırken Irak savaşında yer almış eski bir asker olan protestocu Scott Olsen başına aldığı darbeyle ağır şekilde yaralandı.

Polis muhtemelen aşırı güç kullanımıyla göstericileri sindireceğini düşünüyordu ancak sonuçlar tam tersi oldu. Geceleyin Olsen'in yattığı hastanenin bahçesinde toplanan yüzlerce kişi mumlar yakarak polisi ve müdehale emrini veren belediye başkanını protesto ederken, ertesi gün meydan bu sefer yaklaşık iki bin gösterici tarafından yeniden işgal edildi. Bununla yetinmeyen eylemciler, aynı gün oybirliğiyle 2 Kasım gününde “şehrin gerçek sahibinin kim olduğunu göstermek için” halkı genel greve çağırdı.

ŞEHİRDE HAYAT DURDU

Oakland'dan gün boyu gelen haberler genel grev çağrısının yanıtsız kalmadığını gösteriyor. Duvarlarına eyleme destek afişleri asan dükkanların birçoğu kepenk kapattı. Yüzlerce öğretmen ve öğrencinin de okula gitmeyerek eyleme katıldığı bildirildi. Gün boyu şehrin farklı bölgelerinde en az altı büyük eylem gerçekleşirken, sabahki eylemlerde sayıları 10 bin kadar olan göstericilerin öğlen saatlerinde 20 bini aştığı bildirildi.

Şehirdeki banka ve finans kurumlarının şubelerinin de hiçbirisi açılmadı. Eylemciler Citibank'ın girişine bankanın işlediği suçları ifşa eden büyük bir pankart asarken bir banka şubesinin de camlarının kırıldığı belirtildi.

Gün boyu yaşanan eylemlerde polis hemen hiç ortalıkta gözükmezken iki kişinin araba çarpması sonucu yaralandığı bildirildi.

LİMAN İŞGAL EDİLDİ

Genel grev çağrısının en önemli muhatabı liman işçileriydi çünkü şehir ABD'nin en büyük beşinci limanını barındırıyor. Limanda çalışan işçilerin kontratları genel greve katılmalarını engellediği için işçiler bireysel mazeretlerle işe gitmeme ve vardiya değişimini aksatma gibi yöntemlerle çağrıya uymaya çalıştılar. Sabah saatlerinde gelen haberler limanın yüzde 40 kapasiteyle çalıştığını gösteriyordu.

Akşama doğru protestocular limanı tamamen işlemez hale getirmek için farklı noktalardan yürüyüşe geçtiler. Liman önünde buluşan yaklaşık 30 bin eylemci, giriş-çıkışları bloke ederek kamyonların geçişini engelledi. Eylem nedeniyle felç olan limanda faaliyetin tamamen durduğu ve işçilerin evlerine gönderildiği bildirildi.

Bu arada başta New York ve Los Angeles olmak üzere ABD'nin birçok şehrinde genel greve destek eylemleri yapılırken, Mısır'ın başkenti Kahire'de de ABD elçiliğine yürüyen göstericiler Oakland ile dayanışma eylemi gerçekleştirdi.

1946'dan beri ilk defa genel grev çağrısına sahne olan Oakland tarihi bir günü geride bırakırken, haber yayına hazırlanırken şehrin farklı bölgelerinde cereyan eden eylemler ve liman önündeki işgal devam ediyordu.

Hiç yorum yok: