24 Ekim 2011 Pazartesi

Van'da Can Kaybı 138'e Ulaştı

Van'da meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremde Van merkez, Erciş İlçesi ve köylerde yaşamlarını yitirenlerin sayısının 138'e ulaşırken, 350 kişinin de enkaz altında kaldığı belirtildi.

Meydana gelen şiddetli depremin ardından Van ve Erciş'te kurtarma çalışmaları devam ediyor. Van merkezde yıkılan 10 binada kurtarma çalışmaları devam ederken, Maraş Caddesi üzerinde yıkılan binanın enkazından saat 23.40 sıralarında iki kişinin cenazesi çıkarıldı.

Merkeze bağlı Dibekdüzü Köyü'nde 7, Gülsümler Köyü'nde 2, Gedikbulak Köyü'nde 7, Adıgüzel Köyü'nde 1, Arısu Köyü'nde 1, Molakasım Köyü'nde 1, Alaköy Köyü'nde 10, Güveçli Köyü'nde 1, Yemlice Köyü'nde ise 2 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Ciddi zararın olduğu köylere Kızılay tarafından 5'er çadır gönderildi.

Yurttaşlar ise, valilik bahçesi, belediye parkları ve mahallelerdeki boş alanlarda yaktıkları ateşler ve getirdikleri battaniyelerle ısınmaya çalışıyor. Hava sıcaklığının sıfır derece gösterildiği kent merkezinde yurttaşlar geceyi dışarıda geçirecek. Kentin büyük bölümüne elektrik verilmiyor. Neredeyse her sokakta ateş yakıldığı için, kentin üzerini duman kaplamış durumda.

Kentte hava sıcaklığı giderek düşerken, meteorolojinin verdiği bilgilere göre, Van ve çevresinde Salı günü yağmur Çarşamba günü ise kar yağışı bekleniyor.

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesine kurulan 10 çadırda yaralıların tedavileri devam ediyor. Kentteki hastanelerde yer olmadığı için yaralılar ambulanslarla çevre illere sevk ediliyor.

ERCİŞ'TE KURTARMA ÇALIŞMASI HALA BAŞLATILMADI

Depremin etkisinin en fazla görüldüğü Erciş İlçesi'nde ise 80'e yakın binanın yıkıldığı belirtildi. Kurtarma çalışmalarının devam ettiği ilçede, hala birçok binanın enkazında kurtarma çalışmalarının başlamadığı belirtiliyor. Kurtarma ekipleri yetersiz kaldığı için ilkel yöntemlerle kurtarma çalışmaları yürütülüyor.

Kurtarma çalışmalarının devam ettiği Van Yolu üzerindeki Bayramoğlu Apartmanı'nın enkazından 10 saat sonra 17 yaşındaki Zeynep Karataş sağ olarak kurtarılarak, hastaneye kaldırıldı.

Van-Erciş Karayolu'nda meydana gelen çökmeler nedeniyle yaralılar helikopterle çevre illere sevk ediliyor. Elektriğin verilmediği ilçede, su ve ekmek sıkıntısı yaşanıyor.

İlçede bütün evler boşaltılırken, yurttaşlar sokaklarda yaktıkları ateşlerle ısınmaya çalışıyor. Kızılay'ın ise çadır kent kuracağı bildirildi.

Toplam 38 ilden Van'a yardım gönderildiği bildirildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada Van merkezde 93, Erciş'te 43 kişinin hayatını kaybettiğini, 366 kişinin de yaralandığını bildirdi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: