20 Ekim 2011 Perşembe

Toplu Tören Neden İptal Edildi?

Çukurca’da HPG tarafından gerçekleştirilen baskında, resmi açıklamalara göre 24 asker yaşamını yitirdi, 18 asker ise yaralandı. HPG ise baskın ve çatışmalarda asker ve özel harekat timlerinden 100 civarında ölü ve yaralı bulunduğunu açıklarken, yaşamını yitiren askerler için toplu tören düzenlenmemesi bazı soru işaretlerine neden oldu.

Önceki gece Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nde sınır bölüğünde bulunduğu birçok noktaya aynı anda gerillalar tarafından baskın düzenlendi. Saatlerce süren çatışmalar sonrası devlet yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre, 24 asker yaşamını yitirdiği, 18 asker ise yaralandı. HPG tarafından yapılan açıklamada ise, yaşamını yitiren asker ve özel timlerin 100 civarında olduğu kaydedildi. HPG, gerçekleştirdiği baskında 21 ferdi silaha da el koyduğunu açıkladı. Söz konusu çatışmanın ardından Ankara’da zirve üzerine zirve yapılırken, dikkat çeken bir başka gelişme daha yaşandı. Yaşamını yitiren 24 asker için toplu tören düzenlenmeyeceği, sadece defnedilecekleri memleketlerinde tören yapılacağı açıklandı.

SANSÜR MÜ GİZLEME Mİ?

Geçmişte yaşanan çatışmalarda, yaşamını yitiren asker ya da polisler için asker ve devlet yetkililerinin üst düzeylerinin katıldığı törenler gerçekleştirilirken, bu kez toplu törenin düzenlenmemesinin nedeni ise henüz açıklanmadı. Toplu tören iptal edilirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün basın kuruluşlarının önde gelen temsilcileriyle Ankara’da biraraya geldi. Bu toplantı ile yaşamını yitiren askerler için toplu tören yapılmaması arasında bazı uzmanlar tarafından bağlantı kuruldu. Söz konusu toplu tören yapılmaması, yeni sansür ve görüntülerin kamuoyuna daha az yansımasıyla açıklanıyor. Medya uzmanları, toplu törenin yapılmamasını bu şekilde açıklarken, bölgede bulunan ve yaşananları yakından takip eden yerel kaynaklar ise, daha dikkat çekici bir noktaya işaret ediyor.

ÇATIŞMADA KURTULAN ASKERİN ANLATIMINA DİKKAT!

HPG’nin yaşamını yitiren asker ve özel tim sayısına ilişkin yaptığı açıklamaya dikkat çeken kaynaklar, toplu törenin yapılmamasını bu sayı ile açıklıyor. Kaynaklar, dün Çukurca’daki çatışmada kurtulan bir askerin annesinin katıldığı televizyon programında yaptığı açıklamalara işaret ederek, yaşamını yitiren asker ve özel tim sayısının yüksek olduğunu belirtiyor. Dün bir televizyon kanalındaki canlı programa bağlanan asker annesi, “Oğlum çatışmadan kurtulduktan sonra beni aradı. Oğlumun iyi olduğunu öğrendik. Oğlum 50-60 yaralı olduğunu söyledi. Haberlerde 20-30 diyorlar, ama daha çok kişi varmış. İyi olduğunu söyledi. 'Çok zayiatımız var ama ben iyiyim' dedi” diye açıklama yapmıştı. Bölgedeki kaynaklar, toplu törenin iptal edilmesini yaşamını yitiren asker ve özel tim sayısının yüksek olması ile açıklıyor.

Hiç yorum yok: