20 Ekim 2011 Perşembe

STK Temsilcileri Kandil'e Gidiyor


DTK Eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk öncülüğünde bir heyet Federal Kürdistan Bölgesi'ne giderek yetkililerle "Kürt ulusal konferansı, Kürtlerin statüsü ve son yaşanan gelişmeleri" değerlendirecek. Bölgedeki 714 sivil toplum örgütü temsilcilerinin ise, demokratik ve barışçıl çözüm için Kandil, İmralı ve Ankara hattında görüşmeler gerçekleştirmek için önümüzdeki günlerde komisyon kuracağı öğrenildi.

Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde 24 askerin yaşamını yitirmesi, 18 askerin de yaralanmasının ardından devlet yetkilileri zirve üstüne zirve yaparken, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve bölgedeki 714 sivil toplum örgütü temsilcileri demokratik ve barışçıl çözüm ısrarını sürdürerek, girişimlerde bulunmaya hazırlanıyor. "Kürtlerin statüsü, ulusal konferans ve son yaşanan siyasal gelişmeler" için DTK Eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk öncülüğünde bir heyetin Federal Kürdistan Bölgesi'ne giderek Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani ile görüşeceği öğrenildi.

23 Ekim günü toplanması beklenen DTK Daimi Meclisi'nin bu ziyareti ve son yaşanan gelişmeleri değerlendireceği ve önümüzdeki dönem çalışmalarının planlamasını çıkaracağı öğrenildi. Daimi Meclis'te yürütülecek tartışmaların ardından DTK heyeti gün belirleyerek Federal Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret edecek. Ziyaretin Ekim ayı sonlarında yapılacağı öğrenildi.

Geçtiğimiz hafta Diyarbakır'da toplanan bölgedeki 714 sivil toplum örgütü temsilcileri ise, düzenledikleri bir günlük çalıştayın ardından demokratik ve barışçıl çözüm için hükümete yaptıkları çağrıdan sonra, çözüm girişimlerine hız verdi. Çalıştayda bir komisyonun kurulması ve bu komisyonun Federal Kürdistan Bölgesi, Kandil, İmralı ve Ankara'da görüşmelerde bulunması yönündeki kararın ardından, komisyonun önümüzdeki günlerde kurulacağı belirtildi. Komisyonun ardından da planlanan görüşmeleri gerçekleştireceği öğrenildi. Görüşmelerin ne zaman yapılacağı ise netlik kazanmadı.

Sivil toplum örgütleri, "KCK tutuklularının serbest bırakılması, Öcalan için gerekli koşulların sağlanması ve müzakerelerin yeniden başlaması ve eşzamanlı çift taraflı ateşkes'' çağrısı yapmıştı.

Hiç yorum yok: