18 Ekim 2011 Salı

'Şemdinli Davası’nda Savcı Askerler ve İtirafçıya Ceza İstedi


Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitabevi'nin bombalanması olayı ile ilgili astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’in yargılanmasına, Van 3.Ağır Ceza Mahkemesi'nde ikinci duruşmasına bugün devam edildi. Duruşmada savcı üç sanık için de ceza istedi. Duruşma öncesinde polisin müdahale sonucu bazı gazetecilerin fotoğraf makinesi kırıldı.

Şemdinli'de 9 Kasım 2005'te meydana gelen patlamayla ilgili dava Van 3.Ağır Mahkemesi'ndeki ikinci duruşması bugün yapıldı. Mahkeme, 19 Haziran 2006 tarihinde bu davada verdiği kararda sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş'i "adam öldürmek", "çete kurmak" ve "adam öldürmeye teşebbüs" suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezasına çarptırdı. Sanık avukatlarının, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına itirazı üzerine temyiz incelemesini 16 Mayıs 2007'de tamamlayan Yargıtay 9.Ceza Dairesi, 3 sanık hakkında verilen kararı, usul ve görev yönünden bozdu. 13 Haziran 2007'de yeniden Van 3.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davanın 14 Eylül 2007'deki duruşmasında, mahkeme heyeti 'görevsizlik' kararı vererek, dosyayı Van Askeri Mahkemesi'ne gönderdi.

Van Askeri Mahkemesi de 14 Aralık 2007 tarihindeki ilk duruşmada sanıkların tahliyesini kararlaştırdı. Askeri mahkeme 22 Ocak 2010 tarihindeki duruşmada dava dosyasının Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderme kararı aldı. Müdahil avukatlarının itirazı üzerine dosya, Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderildi. Uyuşmazlık Mahkemesi de Anayasanın bazı maddelerinde yapılan son değişikliği göz önünde bulundurarak 2 Mayıs 2011 tarihinde verdiği kararla, Şemdinli davası dosyasını yeniden Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Van 3.Ağır Ceza Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi'nden gelen dosyayı inceleyip, 9 Haziran 2011'de sanıkların tutuklanmasına karar verdi ve ilk duruşma 21 Temmuz 2011'de yapıldı.

Tutuklu yargılanan sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş bu duruşmada da hazır bulunduruldu. Duruşma öncesi açıklamalarda bulunan sanık avukatı Vedat Gülşen, davanın kendi seyrinde devam ettiğini söyledi. Avukat Gülşen "Yargıtay'ın davayı bozmasının ardından dava uyuşmazlık mahkemesine gitti. Uyuşmazlık mahkemesi askeri mahkemelerin yetkisini kaldıran evet-hayır anayasa oylamasından sonra kabul edilen 145. maddesi ile birlikte dava Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etmeye başladı. Büyükanıt suç duyurusu bizimle ilgili bir konu değildir. Savcıda soruşturmayı yapar mı, takipsizlik mi verir, dava mı açacak, bu bizim davayı ilgilendiren bir konu değil" dedi.

SAVCI CEZA İSTEDİ

Duruşmaya sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve itirafçı Veysel Ateş ile kitapevi bombalanan Seferi Yılmaz, patlamada hayatını kaybeden Zahir Korkmaz'ın kardeşi Metin Korkmaz, BDP Van milletvekili Nazmi Gür, BDP Eski Genel Başkanı Hamit Geylani, sanık ve müdahil avukatları katıldı.

Mütalaasını veren savcı Osman Özdamar, daha önceki yargılamada verilen cezaların aynısını istedi. Mahkeme 19 Haziran 2006 tarihinde bu davada verdiği kararda sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş'i "örgüt kurarak adam öldürmek", "çete kurmak" ve "adam öldürmeye teşebbüs" suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezasına çarptırmıştı.

Duruşmada sanıklar Ali Kaya, Özcan ildeniz ve Veysel Ateş savcının mütalaasını kabul etmeyerek beraatlarını istediler. Mahkeme heyeti, duruşmayı sanıkların ve avukatların mütalaaya karşı savunma hazırlamaları için 17 Kasım 2011'e erteledi.

Duruşma sonrası müdahil avukatlar adına açıklama yapan Selçuk Kozağaçlı, sanıkların eyleminin küçük bir çete eylemi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Kozağaçlı, savcının istediği cezayı yetersiz bulduklarını belirterek, "Biz bu cezayı kabul etmiyoruz. Bugünkü karar geçmişte verilen karara çok benziyor. Geçmiş karar zor şartlar altında verilmişti. Bu yetersizdir. Şimdi biz bu cezaların büyük örgüt kapsamında verilmesini ve anayasal düzene karşı işlenen suç olarak değerlendirilmesini istiyoruz. Bunun cezası da ağırlaştırılmış müebbet hapistir. Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ve sorumlu komutanlar hakkındaki soruşturma da bu dava ile birleştirilmelidir. Karşımızda büyük, kanlı ciddi bir örgüt var. Önemli bir ölçüde devlet desteği ve devlet politikası çerçevesinde hareket etmiş bir örgüt var. Bunun ortaya çıkartılmasını istiyoruz" dedi.

Bu arada, Van'da Şemdinli davası duruşması öncesinde tutuklu sanık Veysel Ateş'in Van Adliyesi’ne çıkarılmasını görüntülemek isteyen basın mensuplarına, polisin izin vermemesi gerginliğe neden oldu. Gerginlik sırasında bazı muhabirlerin fotoğraf makineleri kırılırken, polisler, "Sizin suikast düzenlemeyeceğiniz ne malum. Çekip silahı vurmayacağınızı nerden bileyim" diyerek görüntü çekmeye çalışan gazetecileri, adliye çevresinden uzaklaştırmak istedi.

Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yahya Öylek, adliye önünde basın açıklaması yaparak polisin tutumunu kınadı.

Öylek, "Gazetecilerin kamu görevi yaptıklarını izah etmemize rağmen çok sert bir tavırla karşılaştık. Çevik kuvvet ekipleri çağrıldı ve polisle gazeteciler arasında arbede yaşandı. Biz bu yaşanan olayı kınıyoruz. Kimler bu sert tavrı yaptıysa hakkında gerekli işlemlerin başlatılmasını istiyoruz ve takipçisi olacağız. Cumhuriyet Başsavcısına suç duyurusunda bulunacağız. 'Siz burada görüntü çekemezsiniz, suikast düzenlemeyeceğiniz ne malum' diyen bir zihniyetle karşı karşıya kaldık. Her şey kameralar önünde yaşandı" dedi.

Hiç yorum yok: