20 Ekim 2011 Perşembe

Reuters'i de 'Bölücü' İlan Ettiler!

Evrensel gazetecilik ilkeleri gereği dünyanın neresinde olursa olsun direniş gruplarına yaptığı gibi, PKK ile ilgili geçtiği haberlerde de PKK'liler için "isyancı" ifadesini kullanan uluslararası haber ajansı, Reuters Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, basın yayın, medya ve uzantılarına yaptığı uyarıdan nasibini aldı. Türkiye'de AKP'ye yakınlığı ile bilinen bazı banka ve ekonomi oyuncuları, Reuters Haber Ajansı'na yorum vermeme kararı alarak, baskı uygulamaya başladı.

Bugün, gazete ve televizyonların patron ve genel yayın yönetmenleri ile bir araya gelerek, ”terörle mücadelede işbirliğinden” ötürü teşekkür edip, ”yeni dönem” içinde bu ”azmin” devamını isteyen Erdoğan, uluslararası haber ajanslarına da sansürü dayatıyor.

Türkiye'de özellikle ekonomi sektörü çalışanlarının yakından takip ettiği, çoğu zaman da ekonomi haberleriyle ilgili olarak yorum yaptığı, İngiliz Haber Ajansı Reuters, ilkeli gazeteciliğin gereği olarak PKK ile ilgili geçtiği haberlerde PKK üyeleri için Türkiye medyasında klişe olarak kullanılan "terörist" sıfatı yerine İngilizce, "rebel" yani "isyancı-asi" ifadesini kullanıyor.

Ajansın önceki gün ve dün Hakkâri ile Bitlis'te yaşanan çatışmalarla ilgili geçtiği haberlerde bu tutumunu sürdürmesi üzerine kendi aralarında tepki hareketi geliştiren AKP Hükümeti'ne yakınlığı ile bilinen bazı banka ve piyasa oyuncuları, Reuters'a yorum vermemek yönünde bir karar aldığı bildirildi. Büyük bankaların Hazine birimleri başta olmak üzere piyasa oyuncuları, "terörist" ifadesi kullanılmaya başlanana kadar Reuters'dan gelen söyleşi ve yorum alma taleplerine olumsuz yanıt vermeyi planladıkları öğrenildi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: