8 Ekim 2011 Cumartesi

Maşaal Temo'ya Suikastı Kim Düzenledi?

Qamişlo’da Kürt siyasetçi Maşaal Temo’ya kaldığı evde silahlı bir grup tarafından suikast düzenledi. Saldırıda Temo hayatını kaybederken oğlu Marsel Temo ile avukat Zahide Reşo ağır yaralandı.

ANF’nin edindiği bilgilere göre görgü tanıkları "suikastçıların Şam plakalı bir araba kullandıkları" iddiasında bulunurken, Kürt siyasi partileri suikastın arkasında Suriye rejimi olduğunu iddia ettiler. PYD Başkanı Salih Muslim ise suikast bizi derinden etkiledi açıklamasını yaptı vesuikastla Kürt siyasi partileri arasındaki birliğin bozulmasının hedeflendiğini söyledi. Her olasılığın mevcut olduğuna dikkat çeken Muslim Türk istihbaratı başta olmak üzere dış güçlerin cinayette yer almış olabileceğini belirtti ve ‘’Kapsamlı bir soruşturma gereği vardır’’ dedi.

Saldırıdan yaralı kurtulan Avukat Zahide Reşo'nun ise ilk ifadesinde ‘’suikastçıların Arapça konuştukları’’ söylediği öğrenildi.

İstanbul ilan edilen Suriye Ulusal Meclis’in Yürütme Konseyi’nde yer alan 29 kişiden biriydi. SUM yetkililerinden aldığımız bilgiye göre Temo başkanlık konseyinde 7 kişiden biri olarak seçilmişti, ancak dün gece kaçak yollarla Suriye’den çıkması ardından bu karar ilan edilecekti.

Temo’ya suikast haberi yayılır yayılmaz binlerce kişi Qamişlo’da Ferman hastanesi önüne akın etti. Başkent Şam, Efrin, Kobani ve Qamişlo’da gece boyu yürüyüşler düzenlendi.

Cenazenin kaçırılacağı iddiaları üzerine gece boyunca gençler hastane önünde nöbet tuttular.

Bugün saat 11.00’de toprağa verilecek Temo’nun cenaze törenine büyük bir katılım olması bekleniyor.

Temo, 15 ağustos 2009 güvenlik güçleri tarafından Kobani’den kaçırıldı ve iki hafta sonra Halep Devlet Güvenlik Güçlerinin elinde olduğu ortaya çıktı. ‘’Halk arasında çatışmayı ve bölücülüğü teşvik etme’’ suçundan yargılandı ve 3,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve 5 Haziran 2011 serbest bırakıldı.

Maşaal Temo 1958 Hasake’ye bağlı Derbesiye doğdu. Celadet Bedirxan Platformu, Sivil toplum Yaşatma Komiteleri kurucularından ve Gelecek Akım Hareketi’nin lider idi.

Hiç yorum yok: