25 Ekim 2011 Salı

Libya’ya Gelen Demokrasi: Şeriat!

Libya’yı 42 yıl boyunca yöneten Muammer Kaddafi’nin linç edilerek öldürülmesinden sonra Ulusal Geçiş Konseyi’nin Başkanı Mustafa Abdül Celil, ülkenin şeriat hukukuna uygun olarak yönetileceğini açıkladı. Savaş nedeniyle ülkenin yerle bir olduğu ülkede yapılan ilk iş, çok eşliliği yasaklayan maddenin kaldırılması oldu.

NATO ve emperyalist devletlerin, Albay Muammer Kaddafi’den kurtardığı Libya, artık şeriatla yönetilecek! Libya’nın artık ‘özgür’ olduğunu savunan Ulusal Geçiş Konseyi’nin Başkanı Mustafa Abdül Celil, NATO ve emperyalist ülkelerinin eliyle kurulan yeni Libya’nın geleceği hakkında açıklamalarda bulundu. 

Abdül Celil, Bingazi’de Pazar günü yaptığı açıklamada Kaddafi’nin öldürülmesiyle Libya’nın özgürleştiğini savundu. Abdül Celil, yeni geçici hükümetin kurulması için yapılan görüşmelerin sürdüğünü ve kararın iki hafta içinde alınmasının beklendiğini söyledi. Yeni Libya’nın nasıl olacağına dair açıklamalarda bulanan Abdül Celil, ilk iş olarak çokeşliliği yasaklayan kanunu kaldırdı ve Libya’nın artık Şeriatla yönetileceğini açıkladı.
 
Ülkenin şu anki başbakanı olarak görev yapan Celil ayrıca, Şeriat hukukuna uygun yapılacak değişikliklerle; bankaların faizden para kazanmasını sağlayan düzenlemelerin ve “erkeklerin evlenebileceği kadın sayısı ilgili sınırlamaların” kaldırılacağını belirtti. Yapılacak değişikliklerle ülkede İslam hukukuna uygun olarak erkeklerin çok eşli evlilikler gerçekleştirebilmesi amaçlanıyor. Celil, “Uluslararası toplumu bizim Libya halkı olarak ılımlı Müslümanlar olduğumuz konusunda temin etmek isterim” demesi de dikkat çekti. 

 
Celil ayrıca, Kaddafi hükümeti karşıtı direnişe katılan ve direniş sırasında hayatını kaybedenlere; direniş için kendilerine yardım eden “Körfez Kooperasyon Konseyi’ne, Arap Birliği’ne, Avrupa Birliği’ne (AB)” ve NATO’ya da teşekkürlerini sundu.

Kaddafi güçlerine infaz

 
Bu arada NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise Brüksel’de yaptığı açıklamada Libya Harekatı’nın 31 Ekim’de sonlandırılacağına “atıfta bulunacak şekilde, operasyonun tamamlanmak üzere” olduğunu belirtti.

 
Bu arada NATO’nun desteklediği ‘devrimci’ muhaliflerin Kaddafi güçlerinden olduğu belirtilen 53 kişinin ellerini arkadan bağladıktan sonra kurşuna dizdiği ortaya çıktı. 

 
Kaddafi’nin bulunması için yerle bir edilen Sirte kentinde ortaya çıkan vahşeti, İnsan Hakları İzleme Örgütü’ü (HRW) ortaya çıkardı. Örgüt’ten yapılan açıklamaya göre “Sirte’de terk edilmiş bir otelde 53 çürümeye yüz tutmuş ceset bulduk. Görünüşe göre Kaddafi destekçileri olan bu kişilerin bazılarının vuruldukları sırada elleri arkadan bağlıydı” dedi. HRW Sirte’deki Hotel Mahari’de bulunan cesetlerle ilgili acil soruşturma talep ederek, sorumluların Libya Ulusal Konseyi tarafından cezalandırılması çağrısı yaptı.

Hiç yorum yok: