1 Ekim 2011 Cumartesi

Le Figaro: Türkiye'de Herkes Tutuklanmaktan Korkuyor

Fransız Le Figaro gazetesi, Türkiye’de çatışmaların yeniden şiddetlendiğini ve Kürtlerin Diyarbakır’dan kalkan savaş uçaklarına öfkeyle baktığını yazdı. Binlerce kişinin cezaevlerine doldurulduğunu belirten gazete bir kahvehane çalışanının şu sözlerine yer veriyor: “Herkes tutuklanmaktan korkuyor, siyasi aktiviteleri olmayanlar bile…”

Fransa’nın yüksek tirajlı gazetesi Le Figaro, “Türkiye’de Kürt isyanı yeniden silahları eline aldı” başlığı altında artan gerilimi Diyarbakır’dan yazdı.

KÜRTLER F16’LARA ÖFKEYLE BAKIYOR

Diyarbakır’dan kalkan savaş uçaklarının çıkardığı gürültüyü tasvir eden gazete, “F16’lar halen duyuluyor görülmeden. Türkiye’nin büyük Kürt kenti Diyarbakır’ın bin yıllık tarihi surlarının gölgesinde serinleyen yaşlıların tümü aynı refleksi gösteriyor ve gökyüzünde savaş uçaklarını takip etmek için başlarını kaldırıyor. Gözlerinde sağır bir öfke okunuyor.”

Gazete Ağustos ortasında başlayan bombardımanın son günlerce yoğunlaştığına dikkat çekiyor. Haziran ortasından bu yana 135 kişinin hayatını kaybettiğini belirten gazete, ülkenin güney doğusunda (Kürdistan) kışlalar, polisler ve dağlık yollarda askeri konvoylara gerilla tarafından düzenlenen saldırıların arttığını kaydediyor.

Ankara’nın da saldırılardan muaf olmadığını belirten gazete Kürdistan Özgürlük Şahinleri’nin (TAK) üstlendiği saldırıyı ve bunun sadece bir başlangıç olduğu uyarısını hatırlatıyor. Gazete gerilla tarafından alıkonulan öğretmenlere de dikkat çekiyor ve 90’lı yılları anımsatıyor.

DEMOKRATİK AÇILIM ACI BİR HATIRA OLDU

2009’da başlatılan “demokratik açılım” ile ortaya çıkan umudun bugün “acı bir hatıra” olduğunu belirten gazete, “İki yılda 3 bini aşkın Kürt siyasi temsilci, terörist bir örgütün üyesi oldukları suçlamasıyla hapse atıldı. Cuma günü aralarında üç önemli şehrin belediye başkanlarının da olduğu 34 militan daha gözaltına alındı. Bu bilançoya demir parmaklıklar ardındaki binlerce anonimi de eklemek gerekiyor” diye yazdı.

Gazeteye konuşan Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkanı Mehmet Kaya, “Cezaevleri dolup taşmış” diyor. Bu sivil toplum örgütü yöneticisinin hiçbir zaman silahlı mücadele partizanı olmadığını söyleyen gazete, Kaya’nın PKK’ye ateşkes çağrısında bulunmak için artık ellerinde argüman kalmadığını söylediğini belirtiyor. Toplumda bir radikalleşme olduğunu belirten Kaya, “Zira tüm bu tutuklamaları gördükçe, PKK’nin eylemlerini kınayanlar dahil Kürtler siyasi yolun hiçbir yere götürmediğini kendilerine söylüyorlar” diyor.

HERKES TUTUKLANMAKTAN KORKUYOR

Saat 18.00’e doğru bir çeşmenin etrafındaki masaların boş durduğuna dikkat çeken gazete, BDP’ye yakın duran tanınmış bir kahvehanenin çalışanının şu sözlerini aktarıyor: “Herkes tutuklanmaktan korkuyor, siyasi aktiviteleri olamayanlar bile. Korku ve öfke birlikte artıyor.”

CHP'li vekil Sezgin Tanrıkulu ise AKP hükümetinin güvenlik yaklaşımı dışında sorunu çözmek için hiçbir fikrinin olmadığını kaydediyor.

YİNEDE UTANGAÇ BİR ÇIKIŞ YOLU VAR

Gazete, her an olası sınırötesi karar harekatı, ABD ile predatör anlaşması, Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sert açıklamaları, PKK ile Devlet arasındaki basına sızan görüşmelere de değinirken, “Bugün, görüşme penceresi kapandı. Ve gerilla lideri Abdullah Öcalan ömür boyu hapis yattığı İmralı Ada cezaevinde izole edilmiş: Temmuz ayından bu yana avukatlarının onu ziyaret etmesine izin verilmiyor” diye belirtiyor.

Gazete yine de “çıkmazdan kurtulmak için utangaç bir çıkış” olduğunu belirterek, BDP vekillerinin meclise dönüş kararına işaret ediyor.

Hiç yorum yok: