26 Ekim 2011 Çarşamba

Kışanak: Erdoğan Van'a Şov İçin Geldi

Ankara - BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, bazı kesimlerin ırkçı söylemler kullandığı bir dönemde Başbakan Erdoğan’ın da aynı ırkçı üslupla konuştuğunu belirterek, "Tam da bu zihniyet nedeniyle depremin sonucu bu kadar ağır olmuştur. Erdoğan'ın Van'a gidişi de ‘şov’ amaçlıydı’’ dedi.

Erdoğan'ın bugün yaptığı açıklamaya cevap veren BDP Eşbaşkanı Kışanak, "Başbakan ilk 24 saat yapılması gerekenlerin yapılmadığını itiraf etmiştir. Oysa depremde ilk 24 saat hayat kurtaran saattir. İlk 24 saati kaybedersiniz hayatları, insanları kaybedersiniz. Başbakan da bunu dile getirmiştir. Devlet 24 saat yapması gerekenleri yapmamıştır. Şimdiye kadar enkazın altında yaklaşık 500 insan hayatını kaybetti. Eğer bu ilk 24 saat kaybedilmemiş olsaydı belki de bu insanların yarısı kurtarılacaktı" dedi.

"Erdoğan, Van'a geldi, ama ne yardım ne ekipler ne çadır gelmedi’’diyen Kışanak konuşmasında şöyle dedi: ‘’Depremden 7 saat sonra biz oraya ulaştığımızda henüz kurtarma çalışmaları başlamamıştı. Ekipler gelmemişti. İnsanlar enkazın altında ölümü bekliyorlardı. Başbakan ve bakanları özel uçağıyla Van'a gezmeye geldi ve gitti. Şov yaptı. Bugün çıkıp Van'a gitmenin reklamını yapmak için oraya gitti."

BDP Eşbaşkanları olarak, onlarca belediye başkanı ve milletvekilleriyle birlikte arama kurtarma çalışmalarına katıldıklarını hatırlatan Kışanak, "Ama biz Erdoğan gibi de şov yapmadık. Onun gibi 10 dakika poz verip, oradan ayrılmadık. Felaketi duyar duymaz bütün belediyelerimiz iş makineleriyle, sağlık ve kurtarma ekipleriyle, seyyar mutfaklarıyla anında Van'a hareket ettiler. Bundan sonra da orada kalmaya halkımızın yaralarını sarmaya devam edeceğiz. Belediye başkanlarımız ve milletvekillerimiz hala orada çalışmaları koordine ediyorlar" dedi.

Devlet Bakanı Beşir Atalay'ın, "Bu kadar çadıra ihtiyaç duyulacağını tahmin etmiyorduk" açıklamasına da cevap veren Kışanak, "Bu bir itiraftır. 7.2 şiddetinde bir depremde çadıra ihtiyaç olacağını anlayamayacak kadar şaşkın bir hükümet ile karşı karşıyayız. İlk andan itibaren tüm kanallar Erciş'te tüm binaların yıkıldığını haber olarak geçtiği halde bu şekilde yaklaşmak kabul edilemez" değerlendirmesini yaptı. 24 saat boyunca yetkililere ulaşmaya çalıştıklarını, ama yetkililerin kulaklarını kapattıklarını belirten Kışanak, "Bütün bu olanlar bize şunu gösterdi; AKP bu depremin altında kalmıştır. Sağa sola suçu atarak bundan kurtulamaz. Yine Başbakan'ın herkesin ırkçı söylemleri kullandığı bir dönemde aynı ırkçı üslupla konuşması zihniyetini gösteriyor. Tam da bu zihniyet nedeniyle depremin sonucu bu kadar ağır olmuştur" ifadesini kullandı.

Hiç yorum yok: