18 Ekim 2011 Salı

KCK ve Leyla Güven Avrupa Konseyi Genel Kurulu'nda

Hüseyin Elmalı-ANF


Avrupa Konseyi Genel Kurulu’nda oturumlarına başlayan Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (AYBYK), KCK tutuklamaları ve Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven’in durumunu tartıştı.

AYBYK heyetinde İsveçli Hristiyan-Demokrat grup üyesi ve Türkiye raportörü Anders Knape, aynı zamanda AYBYK üyesi olan Leyla Güven ile görüşmek için Diyarbakır’a giden heyet adına yaptığı konuşmada, “2 yıldır tutuklu olan üyemizin kendisiyle nihayet iki saat görüştük” dedi.

Genel Kurul’da konuşan Knape, “Bu maalesef sadece üyemizi ilgilendiren bir dava değil, 3000 kadar seçilmiş, siyasetçi yönetici ‘terör ile ilişkililer’ zannı ile çoğu 2 yılı aşkındır tutuklu durumdalar” diye belirtti.

DURUM ÇOK CİDDİ

“Bu davada bunca zaman geçmiş olmasına rağmen Türk Mahkemeleri daha karar vermemiş” diyen Knapa, şöyle konuştu: “İşte Bu durum demokrasi adına çok kötü ve çok ağır bir durumdur. Sadece üyemiz Leyla Güven için değil bütün seçilmişler için durum çok ciddi. Öğrendik ki, Kürtçe savunma yapıldığı an mahkemeler duruşmaları derhal kapatıyorlar. Biz Leyla Güven’e sorduk bu daha ne kadar sürecek dedik. Kendisi bize ‘İsterse yüz yıl sürsün, biz ana dilimizde savunma yapma hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz’ şeklinde cevap verdi.

Tutukluluk koşulları hiç de iyi değilmiş. 8 kişilik yerde 23 kişi kalıyorlar ve sırasıyla yatıyorlarmış. Hapishane koşulları aşırı derecede, kendisini etkilemiş… stresliydi, terliyordu. Bize eleştirileri oldu. Kongre’nin 2 yıldır üyesine dahi tam olarak sahip çıkmadığını ve bunun kendisini üzdüğünü, Kongreye olan güvenini sarstığını beyan etti.”

Daha sonra söz alan Türk heyeti başkanı ve aynı zamanda Diyarbakır’a giden heyete içinde yer alan Gaye Doğanoğlu ise “Türkiye’de Kürtçenin serbest olduğunu Türkçe bilmeyenlerin mahkemelerde konuştuğunu ama resmi dilin Türkçe olduğunu ve Leyla Güven ile arkadaşlarının Türkçe bildikleri halde konuşmadıklarını” savundu.

LEYLA GÜVEN DERHAL BIRAKILMALI

Bunun üzerine söz alan Fransa delegasyonu başkanı yaptığı konuşmada şöyle dedi: “Özel bir komisyon kurulmalı. Bu durum asla kabul edilmez. İki yıldır, hiç bir ciddi gerekçeyle alakası olmayan bir şekilde içerde tutulan üyemiz Leyla Güven derhal bırakılmalı. Zira Türkiye’nin AIHM’deki dosyasını biliyoruz ve daha gecikmeden bu adaletsizliğin giderilmesi gerekiyor.”

Hiç yorum yok: