3 Ekim 2011 Pazartesi

Kapitalizme Öfke : ''Amerikan Baharı'' Durmuyor

 ABD'nin New York kentinde 17 Eylül'de başlayan ekonomik krizi protesto ve kapitalizm karşıtı gösteriler dün Brooklyn köprüsünü trafiğe kapattığı için 700 kişinin gözaltına alınmasına rağmen sürüyor.
 
Dünya finansının sembol caddesi ve New York Menkul Kıymetler Borsasının bulunduğu 'Wall Street' karşıtı gösteriler ABD'nin Los Angeles, Chicago, Denver ve Seattle gibi kentlerine de sıçrarken, Wall Street civarında bugün de yüzlerce kişi toplanarak gösteri yaptı.

Basın mensupları, bine yakın kişinin toplandığını bildirirken, dün gözaltına alınan göstericilerin çoğunun bugün serbest bırakıldıkları belirtildi.

İspanya'daki gösteriler ile "Arap baharı" ayaklanmalarından esinlenen "Wall Street'i işgal" hareketi yayınladığı manifestosunda, "Ulusumuz, türümüz ve dünyamız krizde. Çözüm bulunması için ABD'nin oynayacak önemli rolü var, ancak kapitalizmin açgözlülüğüne ve ülkemizin siyasetini belirleyen kokuşmuş siyasete artık kendimizi teslim edemeyiz" ifadesini kullandı. 

"www.occupywallst.org" web sitesinde kendilerini, "sendikalar, üniversite öğrencileri, öğretmenler, aileler ve işsizlerin" temsilcileri olarak tanımlayan protestocular, Wall Street'i ''Amerika'nın Tahrir Meydanı'' yapmak istediklerini belirtiyorlar. 

"Para hırsı, yolsuzluk ve sosyal bütçe kesintilerini" protesto eden gruplar, mali sistemin zenginleri ve güçlüleri kayırdığını, seslerinin duyulmadığını savunuyorlar. 

Göstericiler, "Bu, patronların para hırsına karşı bir gösteri, Wall Street'e geldik, çünkü burası patronların çürümüşlüğünün sıfır noktası. Buraya artık canımıza tak ettiğini söylemeye geldik, artık buna tahammül etmeyeceğiz'' diye konuştular.












Hiç yorum yok: