12 Ekim 2011 Çarşamba

Kadın da Olsa Çocuk da Olsa...

Polis, Erdoğan’ın 5 yıl önce ‘Kadın da olsa çocuk da olsa gereği yapılacaktır’ sözlerini bugün de hayata geçiriyor. Halka saldıran polis, 7 çocuk ile 60 yaşındaki yaşlı kadını ağır yaraladı

» YAŞLI ÇOCUK DEMEDEN VURDULAR

Mêrdîn Nisêbîn’de Gemlik Yürüyüşü’nün engellenmesini protesto edenlere saldıran polis, çocuk, yaşlı demeden çok sayıda yurttaşı yaraladı. Saldırıda 3 yaşındaki Y.E. ile birlikte Y.A. (6), A.D. (10), S.A. (12) ve ismi öğrenilemeyen 3 çocuk yaralandı. Hızını alamayan polis 60 yaşındaki Hikmiye Aktaş’ı da kafasından ağır yaraladı.

» Y. E.’NİN KAFATASINDA ÇÖKME VAR

Başlarından vurulan Y.E. Nisêbîn’den Mardin Devlet Hastanesi’ne sevk edilirken, Hikmiye Aktaş Nusaybin Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Y.E’nin kafatasında çökme ve beyin kanaması riski taşıdığı bildirildi. Y. E.’nin hayati tehlikesi devam ediyor. Y.E. ile birlikte kolundan yaralanan bir çocuk da ameliyat edildi.

Kadın da olsa çocuk da olsa...


Neredeyse her toplumsal gösteriye saldıran polis 9 Ekim nedeniyle yapılan protestolara da saldırdı.
2006 yılında 14 PKK’linin kimyasal silahlarla öldürülmesinin ardından Amed’de başlayan gösterileri bastırmak için “çocuk da olsa kadın da olsa gereğini yaparız” diyen Başbakan Tayyip Erdoğan’ın sözleri bugün de geçerli. Bölge’de 9 Ekim’i protesto eden yurttaşlara saldıran polis, çocuk, yaşlı demeden çok sayıda yurttaşın yaralanmasına neden oldu. Mêrdîn’in (Mardin) Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinde gösteriye saldıran polis, 3 yaşındaki Y.E. ile birlikte Y.A. (6), A.D. (10), S.A. (12) ve ismi öğrenilemeyen 3 çocuğu daha yaraladı. Saldırılar da sadece çocuklar değil yaşlılarda polisin hedefindeydi. Yine Nisêbîn’de 60 yaşındaki Hikmiye Aktaş adlı kadın kafasına atılan gaz bombası nedeniyle ağır yaralandı.

3 yaşındaki çocuk yaralandı


PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkartılmasının yıldönümü olan 9 Ekim’i protesto etmek için günlerdir sokaklarda olan yurttaşlara dört bir yandan polis saldırdı. Önceki gün Mêrdîn’in Qoser, Midyad (Midyat), Nisêbîn ilçelerinde halka saldıran polis 7’si çocuk olmak üzere çok sayıda yurttaşın yaralanmasına neden oldu. Nisêbîn’de 3 yaşındaki Y.E. ve 60 yaşındaki Hikmiye Aktaş polisin attığı gaz bombası sonucu yaralandı. Başlarında vurulan Y.E. Nisêbîn’den Mardin Devlet Hastanesi’ne sevk edilirken, Hikmiye Aktaş Nusaybin Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Y.E’nin kafatasında çökme ve beyin kanaması riski taşıdığı bildirildi. Y. E.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenilirken, koluna isabet eden gaz bombası kapsulü sonucu yaralanan ve ameliyat edilen 12 yaşındaki S.A.’nın durumunun iyiye gittiği ifade edildi.


Sonrasını hatırlamıyorum


Başına gaz bombası isabet eden Hikmiye Aktaş, olayı acılar içinde şu cümlelerle anlattı: “Nasıl olduğunu anlamadım. Yürümek istiyorduk. Sonra bir de baktım ki saçlarım yerde, başımdan aşağıya doğru sıcak bir şey akıyordu. Baktım kandı. Sonrasını hatırlamıyorum.” Aktaş’ın yakınları ise olaya isyan ederek, çocukların ve yaşlıların hedef alınmasına sert tepki gösterdi.


Mêrdîn ve ilçelerinde çıkan olaylarda 15 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.


Êlîh’de de çocuklar hedefteydi


Êlîh’de (Batman) de durum Mêrdîn’den farklı değildi. Êlîh’de 9 Ekim nedeniyle açıklama yapılmak istendi. Açıklama öncesi belediye binası arkasında ses bombası patladı. Patlamayla ilgili 8 çocuk gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen çocuklar gece geç saatlerde serbest bırakıldı.


Meşaleli protesto


Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde biraraya gelen gençler, 9 Ekim nedeniye meşaleli yürüyüş düzenledi. Kentin Sualeke semtinde biraraya gelen bini aşkın genç, meşalelerle önce Süleymaniye Ticaret Merkezi’ne oradan da Özgürlük Parkı’na kadar yürüyüş düzenledi.


Şirnex’te direniş


Şirnex’te ise yürüyüş düzenlemek isteyen yurttaşlara polis saldırdı. Saldırıya gençlerde taş, havai fişek, molotofkokteyli ve ses bombalarıyla karşılık verdi. Geç saatlere kadar çatışma devam ederken, Sîlopya’da (Silopi) da polis saldırısı vardı. Saldırıda 1 kişi gözaltına alındı.


Boyun eğmeyeceğiz


Mûş Kop’ta da (Bulanık) 9 Ekim protesto edildi. Yüzlerce kişiye seslenen BDP İlçe Başkanı Nuri Karaçelik, 9 Ekim’i kınamak, şiddet ve anti demokratik uygulamaları protesto etmek adına yapılmak istenen Gemlik Yürüyüşü’nün uyduruk gerekçelerle engellendiğini belirterek, baskılara boğun eğmeyeceklerini dile getirdi.
 
AKP savaş ısrarından vazgeçsin

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkartılmasının yıldönümü dolayısıyla yapılan protesto gösterilerinin bir diğer adresi Manisa’nın Turgutlu ilçesi oldu. İstasyonaltı mahallesinde başlayan ve BDP ilçe binasına kadar süren yürüyüşe, aralarında BDP Manisa İl Başkanı Kerem Taylan ve Turgutlu BDP İlçe Başkanı Mehmet Gülmez’in de bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Yürüyüşün ardından konuşan BDP’li Mehmet Nur Demir, “Sayın Öcalan’ın, 13. yılını dolduran 9 Ekim uluslararası komplo sonucu zindana atılmasına rağmen, barışı egemen kılmak için elinden geleni yapma isteğine aylardır süren tecritle cevap verildi. AKP hükümetini bu savaş ısrarından dolayı kınıyor ve derhal bu tutumundan vazgeçmeye çağırıyoruz” dedi.

Gever’de TOMA’ya suç duyurusu


Colemêrg’in Gever ilçesinde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkışının 13 yıldönümü nedeniyle yapılan protesto etkinliğine polisin saldırısı ile başlayan olayları sırasında Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı’nın (TOMA) çarparak maddi hasara neden olduğu Avaşin Market’in sahibi Abdulgafur Kameri, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Polisin sürdüğü TOMA’nın marketine girerek, 2 buzdolabını kırdığını ve markette büyük çapta maddi hasara neden olduğunu söyleyen Kemeri, zararının karşılanmasını istiyor.

 
‘Bu halkı korkutamazsınız’


8 Ekim 1998’de Maraş Cezaevi’nde tutuklu bulunduğu esnada PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkış tarihi olan 9 Ekim’i protesto etmek için bedenini ateşe veren Mehmet Halit Oral, Mêrdîn’in Qoser ilçesinde mezarı başında anıldı. Anma törenine BDP İlçe Eş Başkanı Gurbet Tekin, Qoser  Belediye Başkanvekili Şerife Alp, belediye meclis üyeleri, MEYA-DER Şube Başkanı Fettah Tekin ve onlarca yurttaş katıldı. Fettah Tekin, “Bugün bedenini ateşe veren kahraman gençlerimizi anıyoruz. Komplonun yıl dönümünde Gemlik yoluna dökülen halkımız faşistçe engellenmiştir. Yaklaşık üç aydır Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a tecrit uygulanmaktadır. Ölümlerle tutuklamalarla bu halkı korkutamazsınız. Bu ölümler ve tutuklamalar bizi ve halkımızı bir adım daha özgürlüğe yaklaştıracaktır” dedi.

Hiç yorum yok: