20 Ekim 2011 Perşembe

İspanya'dan El Pais Gazetesi Kürt Sorununu Tartışmaya Açtı

İspanya’nın saygın gazetelerinden El Pais, Çukurca’da gerçekleştirilen eylemin ardından yayınladığı bir haberde Türkiye’nin Kürt sorununu çözmeden bölgede model bir ülke olup olamayacağı konusunda gazeteci, akademisyen ve politikacılardan görüşler aldı. Görüşlerden ağırlıklı olarak Türkiye’nin Kürt sorununu çözmeye muhtaç olduğu sonucu çıktı.

Gazetenin yazarlarından Javier Valenzuela yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin çok milletli bir ülke olduğu gerçeğini artık kabul etmesi gerektiğinin altını çizerken Türk demokrasisi önündeki en büyük görevin İspanya’nın Bask ve Katalanlara verdiği gibi dil, kültür ve yönetim hakları verme olduğunu söyledi.

Maimi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Joaquin Roy ise Türkiye’nin bölgeye liderlik yapması önündeki en büyük engellerden birinin Kürt problemi olduğunu değerlendirmesinde bulundu. Roy, “Kemalist sistemin kuruluşundan beri yeni bir ulus oluşturma gereksinimi kendini farklı kabul edenleri içine almasına müsaade etmedi” şeklinde konuştu..

El Pais’in Türkiye uzmanı Juan Carlos Sanz da Türkiye’nin ekonomik bakımdan Akdeniz çevresi, Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar gibi bölgelerde gıpta edilen ve politika açıdan referans bir ülke olduğunu ancak bölgesel organizasyon sisteminde hatalar olduğunu ve azınlıkların haklarını tanımadığını savundu.

Yeni anayasa sürecinin bu tür eksiklikleri gidermek için fırsat olduğuna dikkat çeken Sanz, şu belirlemelerde bulundu: “Kuzey Irak otoritelerinin gerillalara verdiği destek ve Amerikan Ordusu’nun istihbarat bilgilerine ulaşmadaki kısıtlamalar, çatışmanın askeri bir çözüme kavuşturulmasını imkansız hale getiriyor. Bu arada, milliyetçi Kürt politik hareketi Meclis'e girdikten sonra değişim sinyalleri verse de PKK’yı savunmaya devam ediyor. Türkiye eğer başkalarına model teşkil etmek istiyorsa Kürtlere kendilerini yönetme ve kültürel kimlik sunmalıdır.”

Moderatörlüğünü yaptığı tartışmaya katılan deneyimli gazeteci Miguel Ángel Villena, “Birçok bölgede görüldüğü üzere çok uluslu devletlerde, azınlık hakları her zaman demokrasinin işlemesinde kilit rol oynuyor. Tarihi tecrübeler de gösteriyor ki sadece askeri güç çözüm getirmiyor. Bu yüzden demokratik Türkiye rejimi Kürt temsilcilerle politik, ekonomik ve kültürel açıların da dahil edileceği global bir anlaşma aramalıdır” diye yazdı.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: