12 Ekim 2011 Çarşamba

İmralı’ya Dokunan Yanıyor!

Çağdaş KAPLAN / İstanbul - Diha
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın hedef gösterdiği Asrın Hukuk Bürosu sürekli yargı kıskacında tutuluyor. Büronun avukatlarına 7 yılda 300’e yakın dava açıldı, toplam 43 yıl 1 ay hapis cezası verildi ve birçoğuna da ‘görüş yasağı’ getirildi. PKK Lideri Abdullah Öcalan, 76 gündür avukatlarıyla ve 7 aydır da ailesiyle görüştürülmüyor. Avukatların en son yaptığı 17. başvuru da geçtiğimiz cuma günü reddedildi. Başbakan Tayyip Erdoğan, “Asrın Hukuk Bürosu diye bir yer var. İmralı’nın avukatları bu büroya bağlı. Sürekli avukat değiştiriyorlar. İmralı’ya tek avukat gitmiyor. İmralı’ya giden avukatlar bir şekilde Kandil ile İmralı arasında kontak kuruyor. Son zamanlarda bu görüşmeler olmuyor. Bir kaç aydır iletişimin kopuk olma sebebi bu” dedi. Erdoğan’ın bu sözleri, İmralı’ya getirilen görüş yasağının asıl nedeninin “hava muhalefeti” ve “gemi bozuk” gerekçelerinin olmadığı, siyasi bir karar olduğu gözler önüne serdi. Erdoğan’ın “Sürekli avukat değiştiriyorlar” sözleriyle hedef gösterdiği Asrın Hukuk Bürosu’ndaki “değişikliğin” esas nedeni ise avukatlara açılan davalar, verilen hapis ve men cezaları olduğu görmezden gelindi.

Öcalan’ın da aralarında bulunduğu birçok siyasi tutuklunun avukatlığını üstlenen Asrın Hukuk Bürosu
1999 yılında birçok avukatın desteğiyle kuruldu. Büro 1999’dan bu yana özellikle Öcalan’ın siyasi konumu itibariyle sürekli gözaltına tutuldu, yargının hedefi oldu. Öcalan’la ilgili avukatların basına verdiği demeçler dahi dava konusu yapıldı. 1999 yılından 2005 yılına kadar açılan davalarda verilen “avukatlıktan men” cezaları 2005’ten sonra Ceza İnfaz Kanunu’nda yapılan değişiklikle hapis cezalarına dönüştürüldü. Haklarında 300’e yakın dava açılan Asrın Hukuk Bürosu avukatları bu güne kadar toplam 43 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Birçok avukata da görüşme yasağı verildi.

Başbakan Erdoğan’ın PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarını sürekli değiştiği yönündeki iddialarına değerlendiren Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Ömer Güneş, şunları kaydetti: “Eğer bir avukat İmralı’ya gidip gelmiş ise ve bunu bir kaç kez tekrarlamış ise o avukat hakkında mutlaka bir kaç soruşturma bir kaç dava açılmış demektir. Şu ana kadar Sayın Öcalan’ın avukatları hakkında toplam 300’e yakın dava ve soruşturma açılmış durumda. 50’ye yakın avukat soruşturmalık ve davalık olmuştur. Bunları toplu halde devam ettirdiğimizde Sayın Öcalan’ın avukatlarına yönelik çok ciddi bir kuşatma söz konusudur.

Hiç yorum yok: