14 Ekim 2011 Cuma

Hopa İddianamesinde Ertuğrul Kürkçü'ye 'Terörist' Suçlaması

Ankara'da 31 Mayıs günü yapılan Hopa protestosuna ilişkin hazırlanan iddianamede skandal suçlamalar yer aldı. BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'ye ‘terörist’ suçlaması yapılan iddianamede, sanık olarak yer alan 28 kişi 'silahlı terör örgütü' üyeliğiyle suçlandı. Polisin el koyduğu 'kitaplar' ise örgütün silahı dijital belgeler ile yayınlar” gösterildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, 22’si tutuklu 28 kişi hakkında 30 yıla kadar hapis istendi.

Çoğu öğrenci olan Hopa protestocularının evlerinde ise 90 kitap, 87 dergi, 7 afiş, bildiri, Mahir Çayan, Deniz Gezmiş, Hüseyin Aslan ve Yusuf Aslan’ın resimleri, puşi ile kapüşonlu montlara da el konulduğu ortaya çıktı.

'FRANSA'NIN İÇSAVAŞI' ÖRGÜTSEL DELİL OLDU

Halkevleri 20. Dönem Çalışma Raporu dahi iddianameye girerken, Ulusların Kaderlerini Tayin Hakkı, Ne yapmalı, Komünist Manifesto ve Komünizmin İlkeleri (Marx ve Engels), İdam Gecesi Anıları (Halit Çelenk) Kesintisiz Devrim (Mahir Çayan), Kanı Kanla Yıkamak İnsan Hakları ve Türkiye (Muzaffer İlhan Erdost), Fransa’da İçsavaş (Marx), Felsefenin Temel İlkeleri (Georges Politzer), Biz Ona Devrim Diyorduk, Geçmişi Aşabilmek, 12 Eylül ve Türkiye Gerçeği Devrimci Yol Savunması (Oğuzhan Müftüoğlu) adlı kitaplar ‘örgütsel delil' kapsamında değerlendirildi.

KÜRKÇÜ’YÜ TERÖRİST SUÇLAMASI

İddianamede, THKP/C’nin Mahir Çayan liderliğinde, Münir Ramazan Aktolga, Ertuğrul Kürkçü, Yusuf Küpeli, İlhami Aras ve Ulaş Bardakçı tarafından 1971 yılında kurulduğu anlatılarak Çayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü Kızıldere operasyonu için “Rehin tutulan yabancı uyruklu üç radar teknisyeni teröristlerce öldürülmüş, Ertuğrul Kürkçü isimli terörist ise sağ yakalanmıştır” ifadesi kullanıldı.

SAVCIYA GÖRE KİTAPLARIN NİTELİĞİ

İddianamede şu ifadeler yer aldı: “Şüphelilerin ikametgâhlarında ele geçirilen dokümanlar, kitaplar, dijital belgeler ile yayınların niteliği (...) şüphelilerin terör örgütlerinin ideolojileri doğrultusunda terörün tanımında yer alan şiddet eylemleri içerisinde yer aldıkları, eylemlerinin süreklilik ve çeşitlilik arz ettiği örgütün bilgi ve istemi içinde örgüt adına suç işleyerek örgüt üyesi oldukları kanaatine varılmıştır.”

İDDİANEME OKULLARA GÖNDERİLDİ

Savcının, iddianamesinin sonuna “İddianamenin bir örneğinin yükseköğretim öğrencisi ve kamu görevlisi olan şüphelilerin öğrenim gördükleri fakülte dekanlıklarına ve çalıştıkları kurum amirliklerine yollanmıştır” notunu düşmesi dikkat çekti. Savcının iddianameyi öğrencilerin öğrenim gördükleri üniversiteye yollanması öğrencilerin 'okuldan atılması'nın istendiği yorumuna neden oldu.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: