18 Ekim 2011 Salı

Gözler ETA'ya Çevrildi

Bask Ülkesi Bayrağı
Uluslararası toplumun önde gelen isimleri 40 yılı aşkın bir süreden beri Bask ülkesinin bağımsızlığı için mücadele veren ETA örgütüne silahlı mücadeleyi artık tamamen terk etmesi için çağrıda bulundu. İspanya hükümeti çağrıya tepki gösterirken gözler bu hafta tarihi bir açıklama yapacağı öne sürülen ETA’ya çevrildi.

Aralarında Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan , Sinn Fein lideri Garry Adams ve İrlanda eski başbakanı Bertie Ahern’in bulunduğu isimler San Sebastian’da düzenlenen uluslararası konferanstan ETA’ya silahları terk etme çağrısı çıktı.

Barış Sarayı'ndaki toplantılara, Bask bölgesinde şu anda ana muhalefette bulunan Bask Milliyetçi Hareketi (PNV) ve Bask parlamentosundaki diğer siyasi partiler, Bask'taki sol hareket ''izqiuerda abertzale'', Bask'taki sendikalar ile bazı işadamları katıldı. Konferansta İspanya merkez hükümetinden ve Bask özerk yönetimi hükümetinden herhangi bir temsilcinin olmaması dikkat çekerken, ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ile Terörizm Kurbanları Derneği'nin konferansa en fazla karşı çıkanlar olması öne çıktı.

Konferansın sonuç bildirgesinde ETA’dan kesin olarak silahlı mücadeleyi terk etmesi istenirken bunun gerçekleşmesinin ardından da Fransa ve İspanya’dan masaya oturması talep edildi. Bildirgede ayrıca savaşın her iki tarafının yaşadığı kayıpların tazmin edilmesi konusunda çalışmalar yapılması gerektiği de kaydedildi.

Bildirgeye ilk tepki İspanya’dan geldi. Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan İspanya hükümet sözcüsü Jose Blanco, konferansın ETA’nın kesin olarak kendini fesh etmesi çağrısını yapması gerektiğini söyledi. Blanco bu çerçevede bildirinin yetersiz olduğunu savundu.

Ancak konferans katılımcıları önümüzdeki günlerin Bask ülkesine barış getireceği konusunda oldukça ümitli. Konferansın ardından bir açıklama yapan Bertie Ahern, “Bugün bizler Bask ülkesine kıta Avrupasındaki son silahlı çatışmaya son vermenin mümkün olduğuna ve bunun artık sona ermesi gerektiğine inandığımız için geldik” şeklinde konuştu.

ETA KENDİNİ FESH ETMEYECEK

Konferansta ne İspanya hükümeti ne de ETA temsilcileri katılmadı. Ancak uluslararası ajanslara konuşan ve Bask PNV partisinden bir yetkili ETA’nın bir hafta içinde kesin olarak silah bıraktığına dair bir açıklama yapacağını kaydetti. Yetkiliye göre ETA silah bıraksa da kendi örgütlenmesini fesh etmeyecek.

Bask Milliyetçi Partisinden İnigo Urkullu ise yaptığı açıklamada “Şimdi ETA nedenler hakkında değil mevcut durum hakkında bir değerlendirme yapmalı” dedi.

ETA geçtiğimiz Ocak ayında tek taraflı ateşkes ilan etmiş ancak İspanyol hükümeti ETA’dan tamamen kendini fesh etmesini ve silahlarını teslim ederek üyelerini teslim etmesini istemişti.

İspanya’da 20 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek genel seçimler öncesinde ETA’nın attığı adımların önem taşıdığı kaydediliyor. Ülkede sosyalistlerin iktidarı kaybetmesi ve muhafazakar Halk Partisinin başa geçmesi bekleniyor.

43 yıldır İspanya ile ETA arasında yaşanan çatışmalarda bugüne kadar 829 kişi hayatını kaybetti. ETA geçtiğimiz ocak ayında kalıcı ateşkes ilan etmiş ve bu tarihten sonra silahlı eylemlerini durdurmuştu.

Hiç yorum yok: