17 Ekim 2011 Pazartesi

ETA'dan Geri Dönüşümsüz ve Nihai Ateşkes!


Bask ülkesinde BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın da katıldığı büyük barış konferansı devam ederken, ETA örgütünün mevcut kalıcı ateşkesi "geri dönüşümsüz ve nihai ateşkese" dönüştürme kararı aldığı bildirildi. Bu kararın hafta içinde açıklanması bekleniyor.

Bask ülkesinin Sen Sebastian (Donostia) kentindeki konferansa Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile Sinn Fein lideri Gerry Adams, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Kuzey İrlanda barış süreci müzakerelerinde kilit rol oynayan danışmanı Jonathan Powell, eski İrlanda Başbakanı Bertie Ahern, eski Fransa İç ve Savunma bakanı Piere Joxe ve eski Norveç Başbakanı Gro Harlem Brundtland gibi uluslararsı şahsiyetler yanı sıra, Bask siyasi ve sivil toplum örgütleri ile İspanya Sosyalist Parti yetkilileri katılıyor.

Aiete Kültür Parkı’ndaki Derechos Humanos binasında saat 13.00’da katılımcıların gelmesiyle başlayan konferans, saat 14.00’dan itibaren kapalı kapılar ardında devam ediyor.

Konferansta tüm gözler Bask ülkesinin bağımsızlığı için mücadele veren, 1 Ocak 2011’den itibaren kalıcı ateşkes ilan eden ETA örgütüne çevrilmiş durumda. Bask ülkesinin temel siyasi partisi olan PNV’den bir yetkili ETA’nın bu ateşkesinin “geri dönüşümsüz ve nihai” bir karara dönüştüğünü belirterek, bu kararın hafta içinde açıklanacağını söyledi.

AFP’ye konuşan yetkili, “Nihai karar alındı ve bu konferans sonuç kararına yol açan bir mizansendir” derken, bununla birlikte ETA’nın kendisini feshetmeyeceğini söyledi.

Bask ülkesinde son bir yıldır silahlı mücadelenin sona erdirilerek, bağımsızlık mücadelesinin barışçıl yollardan devam ettirilmesine dönük stratejik değişiklik tartışmaları yaşanıyor. Bunun için konferans birçok kesim tarafından, bir dönemin sona erdirilerek, yeni bir sürecin başlaması olarak ele alınıyor.

YENİ STRATEJİNİN SİYASİ KAZANIMLARI

ETA, 40 yıllık mücadelenin ardından 10 Ocak günü “kalıcı” ve “uluslar arası toplumun denetimine açık” ateşkes ilan etmişti. Ancak sosyalist Jose Luis Rodrigez Zapatero hükümeti bu teklifi reddederek, örgütün silahı tamamen bırakmasını istemişti. Ateşkes ilanının ardından Fransa ve İspanya’da koordineli olarak düzenlenen operasyonlarda çok sayıda Basklı, ETA üyesi oldukları gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

ETA’nın yeni stratejisi Mayıs ayındaki seçimlere de güçlü bir şekilde yansımıştı. İspanya genelinde yapılan yerel yönetim seçimlerinde iktidardaki Sosyalist Parti ağır yenilgi alırken Bask’ta ETA’nın desteklediği Bildu koalisyonu Bask ve Navarra bölgesinde 1110’dan fazla belediyeyi kazanarak, Bask bölgesinde ikinci büyük parti olmuştu. Bildu’nun ilk kez katıldığı seçimlerdeki büyük başarısı ETA’nın silahlı mücadeleye son vermesiyle gündeme gelen değişim sürecinin Basklı seçmenlerde olumlu tepki alması olarak yorumlanmıştı.

Bildu koalisyonu ETA’nın stratejik bir parçası olduğu gerekçesiyle Yüksek Mahkeme tarafından yasaklanmıştı. Ancak bağlantısı olduğuna dair delil olmadığı kanaatine varan Anayasa Mahkemesi Bildu’nun seçimlere katılmasına izin vermişti.

Hiç yorum yok: