15 Ekim 2011 Cumartesi

Demirtaş: Hakkımızda 2474 Yıl Ceza İstiyorlar

BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Ahmet Türk’ün milletvekilliğinin düşmesi durumunda BDP’nin Meclis’te siyaset yapmasının bir anlamının kalmayacağını belirtti. BDP’li vekiller hakkında 656 fezleke olduğunu söyleyen Demirtaş, ‘’Hakkımızda 2474 yıl ceza istiyorlar’’ dedi.

Demirtaş, tutuklu milletvekilleri ve mevcut milletvekilleri hakkında çok sayıda soruşturma dosyası olduğunu ve yeni anayasadan önce “yol temizliği” yapılması gerektiğini belirterek “Diyelim ki Ahmet Türk’ün dosyası Yargıtay’da onaylandı ve milletvekilliği düştü; o zaman BDP olarak burada siyaset yapamayız” diye konuştu.

Cumhuriyet gazetesine konuşan Demirtaş, AKP’nin ‘demokrasi limitini’ doldurduğuna inandığını belirterek şöyle dedi: ‘’AKP’nin demokrasi anlayışı ile ilgili problemi var. AKP, demokrasi anlayışında kendince ‘tavan yaptığına’ limiti doldurduğuna inanıyor. Bundan ötesi AKP’nin demokrasi anlayışına sığmıyor.

AKP’NİN KÜRTLERLE İDEOLOJİK PROBLEMİ VAR


AKP’nin Kürtlere bakışı ideolojik. Artık ideolojik bir problem var Kürt sorunuyla ilgili. Bunlar Kürttür ama Müslümandır. Dolayısıyla ‘Benim hegemonyam altında olabilir, hele hele bir örgüt, sol bir örgüt benim düşmanımdır, ben bununla uzlaşamam, bunu bitirmek zorundayım’ diyor. Bunu kendisi için yapıyor artık. Türk milleti, devleti için yapmıyor. Bunların derdi, bunları bitirelim, PKK’yi bitirelim. PKK’nin şiddetini bitirmek değil. Öyle olsa, PKK’yi dağdan indirirler.

SAMİMİYET ÖLÇÜSÜ BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ 


Anayasa çalışmalarında AKP’nin samimiyet ölçüsü olarak basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, özel yetkili mahkemeler, tutukluluk süreleri ile ilgili düzenlemeler olacaktır. Yeni anayasa yapıldığında içerde hiçbir gazeteci kalmaması lazım, hakkında dava olan hiçbir siyasetçi kalmaması; bunun için yapıyoruz anayasayı. Ne zaman yürürlüğe girecek? Yaklaşık 1 yıl sonra. Başbakan öyle diyor. O zaman niye içerde 1 yıl kalıyorlar, hadi onun yasasını hemen çıkaralım.

AHMET TÜRK’ÜN VEKİLİĞİ DÜŞERSE 


Hakkımızda 656 fezleke var, 2474 yıl ceza istiyorlar. Bunları çok problem etmiyoruz da, süreci tıkayacak şeyler. Ben böyle bir tartışmayı başlatmak için söylemiyorum ama diyelim ki Ahmet Türk’ün Yargıtay’daki bir dosyası onaylandı, milletvekilliği otomatikman düştü. Biz o noktada herkesin tek tek milletvekilliğinin düşürülmesini, tek tek cezaevine alınmasını beklemeyiz. Ne yapacaksak o gün yaparız, kimse bizi orada tutamaz. Biz artık siyaset yapamaz hale gelmişiz demektir.’’

Hiç yorum yok: