19 Ekim 2011 Çarşamba

BM: Hücre Hapsi Sona Erdirilmeli

Birleşmiş Milletler (BM) cezaevlerindeki tutukluların uzun süre hücre hapsinde tutulmaları uygulamasının sona erdirilmesi çağrısı yaptı.

BM Genel Kurulu'nda konuşan BM'nin işkence konusundaki özel raportörü Juan Mendez, uzun süreli tecride maruz kalan tutukluların ciddi fiziksel ve ruhsal zarar yaşadıklarını belirtti. Tecrit uygulamasının bir işkenceye dönüştüğünü belirten Mendez, ayrıca zihni sıkıntıları bulunanların ve genç yaştakilerin hücre hapsine çarptırılmamaları gerektiğini kaydetti. Kısa süreli hücre hapsinin kabul edilebileceğini, ancak 15 günden uzun tecridin yasaklanması gerektiğini ifade etti.

Hücre hapsinin birçok ülkede uygulandığına ve yaygın şekilde suiistimal edildiğine dikkat çeken Mendez, birkaç günden uzun süre hücre hapsinde tutulan kişilerde ortaya çıkan fiziksel ve zihni hasarları ortaya koyan araştırmalardan örnekler verdi. Mendez, ABD'de, 20 ile 25 bin arasında tutuklunun hücre hapsinde tutulduğunu aktararak, Çin'de iki yıldır hücre hapsinde tutulan, casuslukla itham edilen bir kadının durumuna da işaret etti.

Hiç yorum yok: