3 Ekim 2011 Pazartesi

BDP: Erdoğan'ın İddiaları İftira ve Yalan

BDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İdris Baluken, Erdoğan'ın BDP’li belediyelerin, bazı Alman Vakıfları ile kredi sözleşmeleri imzalayıp PKK’ye para aktardığı iddiasının "asılsız", ‘’yalan’’ ve ‘’iftira’’ olduğunu belirterek hukuki süreç başlatacaklarını açıkladı.

Baluken, Başbakan Erdoğan'ın sözleriyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Hiçbir somut bilgi ve belgeye dayanmayan bu iddiaların partilerine karşı yürütülen siyasi soykırım operasyonlarını meşrulaştırmaya dönük çirkin iftiralar olduğunu kaydedne Baluken şunları söyledi:

"Belediyelerimiz, Başbakan’ın iddia ettiği gibi Alman Vakıflarından değil, Alman Kalkınma Bankası ve Alman Kalkınma Ajansı’ndan altyapı projelerinde kullanılmak üzere bir kısmı hibe, bir kısmı da geri ödemeli kredi almışlardır. Bu kredilerin tamamı Hazine ve Devlet Planlama Teşkilatı  denetiminde yani devlet denetiminde yapılmıştır. Kaldı ki, Türkiye’deki 3 bin 500 belediyeden sadece 98’i BDP’nin belediyeleridir. AKP belediyelerinin büyük bir kısmı da bu yabancı fon ve kredilerden faydalanmıştır."
Belediyelerden PKK’ye para aktarıldığı yönünde hiçbir belge ortaya konulmadığını kaydeden Baluken, Erdoğan'ın Hakkari Belediyesiyle ilgili iddialarına ise şu yanıtı verdi:

"Başbakan tarafından devletin Hakkari Belediyesi’ne 17 trilyon aktardığı ve bu paranın farklı amaçlarla kullanıldığı iddiası da yalandır. 2010 yılı itibariyle Hakkari Belediyesi’nin bütçesine 13,5 trilyon gibi bir kaynak tahsis edilmiş, bunun 2,8 trilyonu İller Bankası tarafından kesilmiştir. Kalan 10,7 trilyon bütçeye tahsis edilmiş, Hakkari Belediyesi’ne aylık ödemeler şeklinde aktarım yapılmıştır. Örneğin Hakkari Belediyesi’ne geçtiğimiz ay aktarılan para miktarı 600 milyardır. Hakkari Belediyesi’nin sadece aylık personel gideri 700 milyardır. Yani aktarılan para miktarı, bırakın farklı amaçlar için ya da hizmet üretimi noktasında kullanımı, personel giderini bile karşılayamayacak bir miktardır. Bu durumla ilgili maliye müfettişlerince Hakkari Belediyesi’nde soruşturma yapıldığı başbakan tarafından dile getirilmiştir. Soruşturması devam eden bir konuyla ilgili süreç tamamlanmadan başbakanın fikir beyan etmesinin doğruluğunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz."

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde PKK’lilerin çalıştırıldığı iddiasının da asılsız olduğunu ifade eden Baluken, bunu Başbakan'ın yerel seçimlerde Diyarbakır'da yaşadığı 'hezimet'e bağladı. Baluken, "Bu söylemler seçimle yapamadığını iftiralarla ve operasyonlarla yapma girişiminden başka bir şey değildir. Başbakan Diyarbakır’daki yerel yönetimlerle ilgili sorunlara gerçekten ilgi duyuyor ise, kendisine bir yıldır onaylanmayan İl Genel Meclisi bütçesini hatırlatmak isteriz. Diyarbakır’da 1500’ün üzerindeki yerleşim yeri, bir yıl boyunca Diyarbakır Valiliği’nin ve AKP hükümetinin keyfi uygulaması nedeniyle hizmet alamamıştır" dedi.

Baluken, "Somut bilgiden, belgeden yoksun her türlü kirli iftira ve asılsız iddialarla ilgili, hukuki süreçleri başlatacağımız tüm kamuoyu tarafından bilinmelidir" diye konuştu.

Hiç yorum yok: