6 Ekim 2011 Perşembe

BDP: 2,5 Yılda 7748 Kişi Gözaltına Alındı, 3895'i Tutuklandı

BDP'nin Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, BDP'ye yönelik gerçekleştirilen operasyonların bilançosunu açıkladı. Beştaş'ın verdiği verilere göre, 14 Nisan 2009 tarihinden bu güne kadar 7 bin 748 kişi gözaltına alınırken, gözaltına alınanlardan 3 bin 895 kişi ise tutuklandı. Bu da her gün 9 kadar Kürdün gözaltına alındığı anlamına geliyor.
BDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, son günlerde "KCK" adı altında Kürt siyasetçi, insan hakları savunucu ve gazetecilerine yönelik gerçekleştirilen "siyasi operasyonların" bilançosuna ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Kürt sorununu çözmede basiretsizlik örneği gösteren hükümet, Başbakan'ın çağrı ve talimatlarıyla Partimize saldırılarını ölçüsüz bir şekilde devam ettirmektedir" denilerek, 14 Nisan 2009 tarihinden günümüze kadar gerçekleştirilen gözaltı ve tutuklamaların bilançosu verildi.

SON ALTI AYDA 4 BİN 148 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Açıklanan verilere göre, 14 Nisan 2009 tarihinden bu güne 7 bin 748 gözaltı gerçekleştirilirken bu gözaltılarda 3 bin 895 kişi tutuklandı. Açıklamada ayrıca, son 6 ay içinde 4 bin 148 gözaltının gerçekleştirildiği bunlarda bin 548 kişinin tutuklandığı kaydedildi. Açıklamada, operasyonlar sonucunda 2 İl Genel Meclis Başkanı ve 4 İl Genel Meclisi Başkan vekili, 29 Belediye Meclisi Üyesi, 10 Belediye Başkanı, 8 Belediye Başkan yardımcısı, 2 Belediye Başkan vekili, 2 eski Belediye Başkanının tutuklu olduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca 23 Eylül tarihinde İzmir'de aralarında 1 Parti Meclisi üyesi, 1 MYK üyesi olmak üzere 30 kişinin tutuklandığı hatırlatıldı.

Açıklamada ayrıca gözaltı ve tutuklamaların sayısının bile tutulmakta zorlandığı bir sürecin yaşandığına dikkat çekilerek, "Gelişen demokrasi mi yoksa muhaliflerin bastırılması harekatı mı? Başbakan siyasetle müzakereyi cezaevlerinde mi yapacak? Bu gidişle müzakere yapabileceği siyasetçi bulabilecek mi? Partimize yönelik ölçüsüz saldırılar devam ederken yeni Anayasa'yı kimlerle yapacak?" soruları yöneltildi. Açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın cebinde kaç bin kişilik tutuklama listesi olduğu sorusu yöneltilerek, "Başbakan'ın son incisi BDP'ye oy verenler için /Hesap verecekler/ şeklindedir. Partimizin üyelerini, yöneticilerini seçilmiş temsilcilerini tutuklamak yetmedi. Şimdide seçmenlerimiz saldırının hedefinde. Türkiye halklarının kendi geleceklerine sahip çıkarak, uygulanan bu zulmün önüne geçmek için kamuoyunu sesini sesimize katmaya çağırıyoruz" denildi.

SON BİR AYLIK BİLANÇO

Açıklamada, son 1 ay içinde yaşanan gözaltı ve tutuklamalar ilişkin ise şu bilgiler verildi: "Şırnak'ta 22 Eylül tarihinde aralarında 3 Belediye Başkanı'nın olduğu 47 kişi tutuklandı. Diyarbakır'da 2-3 Ekim tarihinde yapılan operasyonlarda aralarında biri Genel Sayman olmak üzere 2 MYK üyesi, 1 eş başkan yardımcısı, 5 il yönetim kurulu üyesi,1 il başkan yardımcısı, 1 belediye başkan yardımcısı, 1 belediye meclis üyesi, 1 il genel meclisi üyesi olmak üzere 31 kişi gözaltına alındı. Hala gözaltında tutulmaktadırlar. Derik Belediye Başkanı halen gözaltında. İstanbul'da 3 Ekim'den bu yana yapılan operasyonlarda 7 Parti Meclisi Üyesi, 14 İlçe Başkanı, 13 il yöneticisi, 9 eski il yöneticisinin aralarında bulunduğu 115 kişi hala gözaltında. Mersin'de 4 Ekim tarihinde cenaze töreninde yapılan müdahalede aralarında il başkanı ve yöneticilerinin de olduğu 120 kişi gözaltına alınmıştır. 54 kişi hala gözaltında.

Gaziantep'te 1 Ekim tarihinde yapılan operasyonda aralarında il eş başkanları, 4 il yöneticisi, 1 Parti Meclisi üyesi, 2 ilçe başkanını aralarında bulunduğu 20 kişi 4 Ekim tarihinde tutuklandı. Tatvan'da aralarında Belediye Başkan Yardımcısı, ilçe eş başkanlarının olduğu 11 kişi tutuklandı."

Hiç yorum yok: