26 Ekim 2011 Çarşamba

Baydemir: Dayanışmamızı Sürdürelim

Amed - Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB) Başkanı Osman Baydemir, 50 saat içerisinde organize olarak deprem bölgesine yapılan yardım ve duyarlılığın aynı vicdan ve ruhla devam ettirilmesi çağrı yaptı. Baydemir, “Önümüz kara kış, dolayısıyla bu dayanışmayı en az üç ay daha sürdürmemiz gereklidir” dedi.

GABB Başkanı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, GABB Genel Sekreteri İsmail Doğan, ilçe belediye başkanları ve Afet Koordinasyon Merkezi’ni oluşturan ilçe belediye başkanları ve sivil toplum örgütleriyle birlikte deprem bölgesine gönderilen yardım malzemelerine ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklama, gönüllü öğrencilerin çalışmalarını sürdürdüğü, yardım toplama merkezinin bulunduğu Büyükşehir Belediyesi’nin otoparkında yapıldı.

Baydemir, depremi duydukları ilk saatlerinden itibaren ilçe belediyeleri ve sivil toplum örgütleriyle birlikte kriz masasını oluşturduklarını ve daha toplantı halindeyken İtfaiye Daire Başkanlığının arama kurtarma ekiplerinin deprem bölgesine doğru yola çıktığını söyledi. Aynı gece saat 22.00 sıralarında BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve tüm belediye başkanlarıyla birlikte Van ve Erciş’e vardıklarını söyleyen Baydemir tanık olduğu manzarayı şöyle ifade etti: “Doğrusu gördüğümüz manzarayı kelimelerle ifade etmek yetersiz. Bugün ulusal basına da yansıyan tablo maalesef halen gerçeği ve trajedinin boyutunu izah etmekte yetersiz kaldığını ifade etmek isterim.”


50 SAATLİK TABLO

Baydemir, GABB’a üye olan belediyelerin 50 saat içerisinde ortaya çıkardığı dayanışma tablosunu şu rakamlarla anlattı: “55 belediyemizin Van ve Erciş ilçesine 43 TIR, 258 kamyon, 23 kamyonet, 16 iş makinesi, 2 su tankeri, 4 pikap, 2 transit, 4 toplu taşıma aracı, 2 kurtarma aracı, 15 kişilik arama kurtarma ekibi 26 hemşire, 12 kişilik arama-kurtarma timi ve günde 9 bin kişiye sıcak aş verecek seyyar mutfak, sağlık ekibi, ambulans olay mahalline intikal ettirilmiştir. Bütün büyük araçlarla muhtelif gıda, battaniye ve benzeri ihtiyaç malzemeleri taşınmıştır. Sadece Diyarbakır’ın il sınırları içerisinde bulunan belediyelerden 50 saat içinde intikal ettirilen 49 kamyon ve 19 TIR dolusu destek malzemesi, başta battaniye giyecek, yiyecek ekmek vb malzemelerden oluşmaktadır.”


BU TABLO VİCDAN TABLOSUDUR

Diyarbakır ve 55 belediyenin halkına kadirşinaslığı ve verdiği destekten dolayı teşekkür eden Baydemir “Evet gün dayanışma günüdür, gün yaraları birlikte sarmak günüdür” dedi. Büyükşehir Belediyesi’nin toplama merkezinde çalışma yürüten, tamamı üniversite öğrencilerinden oluşan gönüllülerine teşekkür eden Baydemir, “Bu tablo tam da dayanışma, insanlık ve vicdan tablosudur” diye konuştu.

Baydemir, önümüzün kış mevsimi olduğunu hatırlatarak halka şu çağrıda bulundu:

“Önümüz kara kış, dayanışmamız bu 50 saat içindeki ruhla ve vicdanla en az üç ay daha sürmelidir.”

“Kimin eksikliği var tartışmasına girmeyeceğim ama büyük bir eksiklik var ki o da çadır sıkıntısıdır” diyen Baydemir şu anda Erciş’te oturulacak durumda olan tek bir evin olmadığını belirterek 80 bine yakın nüfusun bulunduğunu ve ortalama aile nüfusundan hesap edildiğinde 10 bin çadıra ihtiyaç olduğunu söyledi. Kızılay Başkanının tüm bölgeye 10 bin çadırın gönderildiği açıklamasını anımsatan Baydemir bu rakamın sadece Erciş ilçesinin ihtiyacı olduğunu söyledi. Çalışma ve dayanışmalarını bu saatten itibaren çadır temini üzerinde yoğunlaştıracaklarını ifade eden Baydemir sadece Diyarbakır il sınırı içerisindeki belediyelerin hedefinin en kısa zaman içinde 1000 çadıra ulaşmak olduğunu ifade etti ve bunu satın alma ile tedarik edeceklerini belirtti. Gücü oranında üç-beş ailenin bir araya gelerek bir çadır almaları yönünde halka çağrı yapan Baydemir, “Öyle bir şey yapalım ki, bu kara kışta çadırı olmayan tek bir ailemiz kalmasın” dedi. Kızılay’ın çadır stokunun 45 bin olduğu ve bu çadırların hepsi gönderilse bile ihtiyacı karşılamayacağını söyleyen Baydemir, “Kızılay Başkanı ‘Bütününü de zaten veremiyorum ve bundan sonra da göndermeyeceğim’ diyor. Dolayısıyla yapılması gereken tek şey bizlerin bu çadırları temin konusunda çaba sarf etmektir” dedi. Bu çağrıyı bütün belediye başkanlarına da yaptığını aktaran Baydemir, “Örneğin Diyarbakır bin tane çadır çıkartacaksa; Batman da, Siirt’te bu minvalde çadır çalışmasını sürdürecektir” dedi.

Şu anda Diyarbakır’da 5 belediye, sivil toplum örgütleri ve halkın çabasıyla 50 kamyonluk muhtelif malzeme biriktiğini ifade eden Baydemir, bu malzemelerin aralıklarla deprem bölgesine gönderileceğini belirtti.


Baydemir, TV kanallarında ve sosyal medya sitelerindeki faşizan yorumlara ilişkin bir gazetecinin sorusunu şöyle yanıtladı: “Bu tür polemiklere girmek istemiyorum. Sadece Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olarak ve Diyarbakır halkının bir evladı olarak Sayın Devlet Bahçeli’nin yapmış olduğu açıklamayı yeterli ve değerli buluyorum.”


HEPİMİZ ENKAZ ALTINDA KALDIK

Arama-Kurtarma çalışmalarının yetersizliğine ilişkin başka bir soruya da Baydemir şu gözlemiyle yanıt verdi: “Gece Erciş’e intikal ettiğimizde karanlıktı, elektrik yoktu. 5-6 noktada yoğun kurtarma çalışması vardı. Ama Erciş’in en az yüz binasının enkazında insanlar vardı. Yeterliliğin anlaşılması açısından herhalde bu gözlem yeterlidir.”

Bölgeye ilk ulaşan ekiplerden biri olan Büyükşehir Belediyesinin arama-kurtarma ekiplerinin ilk binaya müdahale ederken komşu binalardaki enkazlardan canlı sesleri geldiğine yönelik kurtarma talepleri aldığını belirterek, “Sizin bir ekibiniz var ama 10 ayrı noktadan talep geliyor. Çaresizliğin ne demek olduğunu bir kez daha Erciş’te yaşadım. Bu itibarla galiba bir kez daha başta mesul olanlar olmak üzere hepimiz enkaz altında kaldık” dedi. “Aslında çare var” diyen Baydemir şunları söyledi: “Bugün yeri mi, zamanı mı bilmiyorum ama hakikaten çare var. Bu kadar büyük bir yıkım ve tahribat olmayabilirdi. Bu kadar insan yaşamını yitirmeyebilirdi. Unutulmamalı bunlar. Marmara depreminde de biz benzerini yaşadık. Aradan bir müddet geçti tekrar benzerini yaşıyoruz. Gidişat böyle devam ederse belki 5yıl-10 yıl sonra tekrar benzerini yaşayacağız. Ama gidişat bu olmak zorunda değil, bunu engelleyebiliriz. Bunun yol ve yöntemi çok açıktır.”


KİBİR VE GURUR YAPMA GÜNÜ DEĞİLDİR

Hükümet tarafından dünya ülkelerinden gelen yardım taleplerinin reddedilmesine ilişkin soruya ise Baydemir, “Eğer dayanışma talebini kabul etmiyorsanız o zaman eksiksiz ve kusursuz olmalısınız. Eğer eksiğiniz varsa -ki bu doğaldır- o zaman dayanışmaya kapınızı kapatmamanız lazım” dedi. “Öyle bir dönemde yaşıyoruz ki; kibir yapma, gurur yapma, düşmanlık örgütleme dönemi değildir” diye vurgu yapan Baydemir, “Gün; vicdanlı davranma, vicdanları harekete geçirme ve yaraları sarma günüdür. Herkesin dayanışma elini uzatması ve uzatılan eli tutmamız gerekiyor. Eğer şu anda Van’da, Erciş’te nüfusun tamamı sokakta yaşıyorsa bizim uzatılan yardım elini reddetme lüksümüz ve hakkımız olmadığını düşünüyorum. Ya gereğini yapacağız ya da reddetmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok: