6 Ekim 2011 Perşembe

ANF Türkiye'de Bir Kez Daha Yasaklandı

Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) "org" uzantılı internet sitesine erişim Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla yasaklandı.

ANF’nin “org” uzantılı sayfasına erişim sağlanmak istenildiğinde Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 21/09/0201 tarih ve 2011/3177 nolu "koruma tedbiri" kapsamındaki şu yasağı ile karşılaşılıyor: "Bu internet sitesi (firatnews.org) hakkında
11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 21/09/0201 tarih ve 2011/3177 nolu verdiği karar Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nca uygulanmaktadır."

ANF kurulduğu 2005 yılından bu yana sürekli bir saldırı altında bulunuyor. Başbakan dahil Türk hükümet yetkilileri açık bir şekilde ANF’yi zaman zaman hedef gösterirken, Türkiye merkezli dinmeyen sanal saldırıların yanısıra sık sık yasak kararları da alınıyor.

SKANDAL YASAKLAR

Sansürcü zihniyet bu yasakları uygularken kimi zaman skandal kararlar da alabiliyor. Haziran ayında www.firatnews.ws adresi “pornografik içerik”!!! gerekçesiyle yasaklanmış ancak daha sonra erişim tekrar sağlanmıştı. ANF’nin “.com”, “.nu”, “.eu” uzantılı adresleri de daha önce herhangi bir gerekçe gösterilmeden yasaklandı.

ANF: BİLGİ ZORBA İKTİDARLARA BIRAKILMAYACAK

ANF yaptığı açıklamada, yasak kararını kınayarak bunun basın ve ifade özgürlüğüne yapılmış açık bir saldırı olduğunu kaydetti. Kürt ve muhalif tüm kesimlere saldırıların hiç olmadığı kadar arttığı bir dönemde “gerçeklerin susturulmaya çalışıldığını” ifade eden ANF, şöyle dedi: “Türk hükümetinin artık yasaklarla özgür düşünceyi engelleyemeyeceğini anlaması gerekiyor. AKP hükümeti tutuklamalar, yıldırma ve yasaklarla özgür medya çalışanlarını susturmayı veya kendi propaganda enstrümanları haline getirmeyi umuyorsa, yanılıyor. ANF, tüm yasaklara ve tehditlere rağmen, halka ait olan bilgiyi bu zorba iktidarlara hiçbir şekilde bırakmamakta kararlıdır” denildi.

Açıklamada ayrıca, yasakların anlamsızlığına da işaret edilerek, “İletişim teknolojisinde gelinen düzey, bu yasakları anlamsız kılıyor. İnternet kullanıcıları çeşitli programlar kullanarak, basit ayarlar yaparak ya da farklı internet sayfaları üzerinden yasaklı sitelere kolaylıkla erişim sağlayabiliyor” ifadeleri kullanıldı.

ANF’ye yasakların olduğu yerlerde www.firatnews.ws ya da www.firatnews.tv adresleri üzerinden de ulaşılabilir.

7 BİN SİTE YASAKLI

Türkiye bugün internete en fazla sansür uygulayan ülkeler arasında yer alıyor. AGİT’e göre 2009-2010 arasındaki iki yılda 5 binden fazla site bloke edildi. Kimi kaynaklar ülkede 7 bin sitenin yasaklı olduğunu bildiriyor. İnternet sansüründe Türkiye Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün "gözetim altındaki ülkeler" listesinde yer alıyor.

GAZETELER KAPATILIYOR, GAZETECİLER SUSTURULUYOR

Medyaya yönelik yasaklar AKP döneminde çılgın bir boyuta ulaştı. 1-4 Ekim tarihleri arasında Azadiya Welat, Özgür Gündem ve Diha’nın toplam üç gazetecisi gözaltına alındı, bunlardan DİHA Mersin muhabiri tutuklandı.

Azadiya Welat’ın bugün, 3’ü eski yazı işleri müdürü olmak üzere en az 9 gazetecisi hapiste bulunurken, DİHA’nın cezaevlerindeki muhabiri sayısı 10’a yükseldi. Azadiya Welat günlük olarak yayına başladığı 2006’dan bu yana en az 9 kez kapatıldı.
Sadece 21 Ağustos’tan bu yana Türk makamları 4 gazeteye kapatma cezası verdi. 26 Eylül’de aylık Yeni Dönem Yayıncılık, 10 Eylül’de Halkın Günlüğü, 28 Ağustos’ta Rojev gazetesi ve 21 Ağustos’ta Azadiya Welat birer ay süreyle kapatıldılar.

GAZETECİLER AÇISINDAN DÜNYANIN EN BÜYÜK CEZAEVİ

Başkanlığını Necati Abay’ın yaptığı Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu’na göre mevcut durumda 12’si imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü olmak üzere 63 gazeteci ve yazar Türk cezaevlerinde tutuluyor. Gazeteciler Özgürlük Platformu ise 10’u kadın 68 gazetecinin cezaevlerinde olduğunu bildiriyor.

Ancak her iki inisiyatifin oluşturduğu listede tutuklu bulunan dağıtımcılar ve diğer bir çok gazete çalışanı dahil değil. Türkiye bu haliyle Çin ve İran’ı da çok gerilerde bırakarak gazeteciler açısından dünyanın en büyük cezaevi haline geldi.

Hiç yorum yok: