20 Ekim 2011 Perşembe

Almanya: Gülen Cemaati İle İlişkilerimiz Var



Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Alman vakıflarını suçladığı bir dönemde Merkel hükümeti’nin hem Almanya’da hem Türkiye’de Gülen cemaatine yakın kuruluşlarla ilişkilerinin olduğu orta çıktı. Sol Parti’nin konuya ilişkin soru önergesini yanıtlayan Alman hükümeti, Türkiye’de cemaati araştıran gazetecilerin izlenmesini spekülasyon olarak yorumladı.

Geçtiğimiz hafta Federal Meclisi’nde grubu olan Sol Parti, Fethullah Gülen cemaatinin Almanya’daki faaliyetlerine ilişkin soru önergesi sunmuştu. Sol Parti milletvekilleri Ulla Jelpke, Wolfgang Gehrcke, Andrej Hunko ve Ingrid Remmers’in öyanı sıra Grup Başkanı Gregor Gysi’nin imzaladığı önergede Merkel’in başbakanlığındaki hükümete 17 soru yöneltilmişti.

Zira Müslüman nüfusun yoğun yaşadığı Almanya’da son yıllarda artan Gülen cemaatinin faaliyetleri dikkat çekiyordu. Sol Parti’nin soru önergesinde ise şu sorular öne çıkıyordu: “Hükümet; cemaate ilişkin hangi bilgilere sahip? Gülen ideolojisi Almanya’nın anayasası ile bağdaşıyor mu? Alman makamlar cemaatle ilişkiler kurdu mu, şimdiye kadar bu gruba direkt veya dolaylı her hangi maddi destek verildi mi?”

Federal İçleri Bakanlığı ile soru önergesine yanıt veren hükümet, konuya ilişkin ayrıntılı bilgi vermekten ise kaçındı. Ancak Berlin hükümet, Gülen hareketine yakın kuruluşlarla temas halinde olduklarını ilk kez açıklandı.

‘CEMAATİ İZLEMEYE GEREK YOK’

Ankara’daki Alman büyükelçiliğin cemaate yakın ve Gülen’in fahri başkan olduğu Gazeteci ve Yazarlar Derneği ile Dışişleri Bakanlığı müsteşarlığın merkezi Berlin’de bulunan Kültürlerarası Diyalog Formu adlı kuruluşla görüşmeler yapıldığı bildirildi. Türkiye’de cemaatin faaliyetlerini araştıran gazeteci ve yazarların baskı gördüğü, izlendiği ve cezaevine atıldığı iddiaları ise “spekülasyon” olarak yorumlandı.

Cemaatin Anayasayı Koruma Örgütü tarafından izlenmeye değer olmadığını savunan Alman hükümeti, Sol Parti’nin diğer birçok sorusunu yanıtlamaktan kaçındı. Özellikle şu sorulara yanıt alınmaması dikkat çekti: “Gülen’in Almanya’daki taraftar sayısı ne kadar?”, “Hükümet, cemaatin Türk aşırı sağcılarla ilişkisi hakkında hangi bilgilere sahip?”, “Hükümet, cemaatin Almanya’daki Milli Görüş ile CIA ile ilişkileri hakkında hangi bilgilere sahip?”

Soru önergesini veren Sol Partili Ulla Jelpke ise hükümetin yanıtını yeterli bulmayarak tepki gösterdi. Cemaati araştıran gazeteci ve eski polislerin baskı görülmesine hükümetin sessiz kaldığını söyleyen Jelpke “Almanya’da Müslümanlar ve camiler izlenme altına alınırken Türkiye’de devlet yapılarını ele geçiren Fethullah Gülen cemaati ile ilişkiye geçmesi büyük bir çelişkidir” dedi.

Hiç yorum yok: