10 Eylül 2011 Cumartesi

Suriye Kürtleri Federasyona Hazırlanıyor


Suriye Kürtleri Federasyona HazarlanıyorPKK Başkanlık Konseyi üyesi Duran Kalkan'ın dün "AKP ile Suriye üzerinde savaştayız" sözleri üzerine bugün Türk basın yayın kuruluşlarında haber ve yorumlara konu oldu.

Bu gün değişik Türk gazete ve sitelerinde PKK'nin Suriye'de Kürtler arası birlik çalışmalarına başladığı, bir çok aşireti bir araya getirdiği ve silah dağıttığı haberleri yer aldı.

Uzun bir süredir kurdistan-post sitesinin çok sayıdaki yazı, yorum ve haberlerinde Suriye ile Güneybatı Kürdistan'ın bütün olayların merkezinde olduğu biçiminde vurgular yapılmıştı. Yine bu sitenin bazı köşe yazarları bu süreçte bölge ülkeleri ile İsrail arasında bazı çatışmaların yaşanabileceği vurgulanmıştı.

Güneybatı Kürdistan (Suriye Kürtleri) şu ana kadar olaylar karşısında olumlu ve olgun pasif bir tutum takındılar. Türk basınına yansıyan son haberler eğer doğruysa Kürt siyaseti Güneybatı Kürdistan'da aktif bir duruşa geçeceğinin sinyallerini veriyor.

Bilindiği üzere Güneybatı Kürdistan, 735 km.lik Kuzey Kürdistan sınırı hattı boyunca Cizre'den Adana Peyas'a kadar uzanan bir hattı oluşturuyor. Kürtler, Haseki viliyatinde Qamışlo, Dêrik, Amudê, Serikani gib i büyük yerleşim birimlerinde yaşıyor. Halep merkeze bağlı bir çok semt ile Halep'e bağlı Afrin'de yaşayanların tümü Kürt. Yine Şam'da başta Rükneddin olmak üzere bir çok semtte yoğunluklu olarak Kürtler bulunuyor. Kürtlerin Suiye'deki nüfusu %15 ve 2,5 milyon olarak tahmin ediliyor.

Çeşitli ajanslardan derlediğimiz ve büyük olasılıkla bu ajansların da istihbarat servislerinden aldığı bilgiler şöyle:

Türkiye-Irak sınırına yakın bölgelerde, aşiretler arasında birlik sağlanması için propaganda faaliyetlerini arttıran PKK’nın silah dağıttığı iddia edildi.

Suriye’de oluşabilecek kargaşadan, ’Özerk Kürt yönetimi’ elde etmeyi planladığı belirtildi. Ortadoğu’daki olayların Suriye’ye sıçramasıyla birlikte, aşiret yapıları nedeniyle dağınık duran Kürtler arasında birlik çağrıları yaptığı belirtilen PKK, ’Kürt milliyetçiliği’ propagandasına ağırlık verdi. Plana göre, Kürtler arasında birliği sağlamak amacıyla Kültürel haklar talebine birinci aşamaya ağırlık veren PKK, bu ülkedeki Kürtlerin siyasal hayata katılması için çalıştığı kaydedildi. Suriye’de çıkacak iç savaş sırasında, kasabalarda lokal kalan sokak gösterilerini büyük kentlere yaymayı planlayan PKK’nın, kırsal kesimde, özellikle Irak sınırındaki Kürtlere silah dağıttığı iddia edildi.

Suriye’nin, Kuzey ve Kuzeydoğusunda, Türkiye-Irak sınırındaki bölgelerinde ağırlıklı olarak yaşayan Kürtleri, olası iç kargaşadan federasyon sistemiyle Suriye’den ayırmayı planlayan PKK’nın, Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt yönetimi modelini ’şimdilik’ cazip bir örnek olarak gösterdiği kaydedildi.

Hiç yorum yok: