21 Eylül 2011 Çarşamba

Şırnak Cumhuriyeti

1990’larda insanların sokak ortasında ‘güvenlik güçlerince katledildiği Şirnex’te bugün gözaltına alınmayan kalmadı gibi. 4 gün önce 35 kişinin gözaltına alındığı kentte dün de 18 kişi gözaltına alındı.

Şırnex'te Özel Operasyon

Erdoğan’ın “iyi niyet beklemesinler” tehdidinden sonra hızlanan gözaltı ve tutuklama furyası sürüyor. Hükümetin “özel önlemler” alacağız dediği Şirnex’te, 4 gün önce başlayan “Kürt avı” operasyonları dün de kent merkezi, Cizîr, Sîlopya ve Bêşebab’da sürdü. Sabaha doğru birçok ev ve kuruma eşzamanlı baskınlar düzenlendi.

BDP'liler Bir Bir Alınır

4 gün önce gözaltına alınan 35 kişi halen savcılığa çıkarılmazken, dünkü operasyonlarda da çoğunluğu BDP yöneticisi ve il genel meclisi üyesi olan 18 kişi gözaltına alındı. Şirnex merkezde 12, Sîlopya’da 3, Bêşebab’da 2 Kürt siyasetçi gözaltına alındı. Cizîr’de de BDP PM Üyesi Av. Rojhat Dilsiz gözaltına alındı.

6 ayda bin 356 BDP’li tutuklandı

BDP’ye yönelik operasyonlara tepki gösteren BDP Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Kürt siyasetçilere yönelik siyasi soykırımın bilançosunu da açıkladı. Beştaş, 14 Nisan 2009’dan beri 3 binden fazla Kürt siyasetçinin tutuklandığını, son 6 ay hariç 192 bin kişinin yargılandığını, son 6 ayda ise bin 356 üye, yönetici ve seçilmişlerinin tutuklandığını söyledi.


‘İyi niyet’in Kürt avı sürüyor


Kürtlere yönelik gözaltı ve tutuklamalar devam ediyor. Şirnex’te (Şırnak) 4 gün önce gözaltına alınan 35 kişi halen gözaltında tutulurken, dün yine Şirnex’te gözaltı furyası sürdü. Şirnex merkez, Cizîr (Cizre), Sîlopya (Silopi) ve Bêşebab (Beytüşşebap) ilçelerinde dün sabaha karşı saat 02.00 sularında birçok eve aynı anda baskınlarda düzenlendi.


18 kişi gözaltına alındı


Şirnex ve ilçelerinde evlere yapılan baskınlarda aralarında belediye meclis üyeleri, muhtar ve BDP çalışanlarının bulunduğu 18 kişi gözaltına alındı. Sabaha karşı çok sayıda eve aynı anda yapılan baskınlarda evlerin darmadağın edildiği ifade edildi. Aramaların ardından BDP İl Genel Meclis Üyesi Ali Aktaş, Gazipaşa Mahalle Muhtarı Sabri Ülger, Şirnex Belediye Meclis Üyesi Ayşe İrmez, BDP çalışanları Rıdvan Bayık, Yahya Barınç, Halil Batıbey, Mehmet Çakar, Kerem Erkuş, Mahmut Kaplan, Yahya Basan, Mesut Ecer, İbrahim Ayan BDP Sîlopya İlçe Yöneticisi Vahap Ötleş, İl Genel Meclis Üyesi Hasan Atak, Belediye Meclis Üyesi Zehra Baran, BDP Bêşebab İlçe Başkanı Halit Erdem, BDP’li Sabri Ataman, Ramazan Arğan, BDP PM Üyesi Av. Rojhat Dilsiz gözaltına alındı. Ev baskınlarının yanı sıra BDP Sîlopya ilçe binasına da baskın düzenleyen polisler, burada 2 saat süren aramanın ardından iki çuval resmi evraka el koydu. İlçe esnafı kepenk açmayarak baskın ve gözaltıları protesto etti.


Binlerce kişi AKP’ye yürüdü


Şirnex ve ilçelerinde son günlerde artan gözaltı ve baskıları protesto etmek için AKP Sîlopya ilçe binası önüne siyah çelenk bırakan binlerce kişiye polis müdahale etti. Müdahalenin ardından ilçede başlayan olaylar geç saatlere kadar devam etti.


Şirnex ve Cizîr ilçesinde de 4 gün önce BDP binaları ile ev baskınlarında 35 kişi gözaltına alınmıştı.


Şemzînan’da 6 tutuklama


Colemêrg’in (Hakkari) Şemzînan (Şemdinli) ilçesinde 16 Eylül’de yapılan baskınlarda gözaltına alınan 9 kişiden 3’ü serbest bırakılırken, Belediye Başkan Yardımcısı Naif Yalçın, BDP İl Genel Meclis Üyesi Mirpenç Uysal, BDP İlçe Başkanı Şuayip Sevik, BDP üyesi Kadri Özcaner, Cebrail Can ve Erol Aydıner “örgüt üyesi” iddiasıyla tutuklandı.


İstanbul Taksim Meydanı’ndaki protesto gösterisinde polis müdahalesiyle gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen 35 BDP’li serbest bırakıldı.


6 ayda bin 356 BDP’li tutuklandı


BDP’ye yönelik 12 Haziran seçimlerinden önce başlayan ve sonrasında devam eden operasyonlara ilişkin BDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.


Baskılar kanıksandı


Yaşanan gözaltı ve tutuklamaların kamuoyu tarafından gittikçe “bir kanıksanma ve kabullenme” olarak görülmesini eleştiren Beştaş, son bir haftadır örgütlerine yönelik ciddi bir operasyon başlatıldığını dile getirdi. Beştaş, Başbakan Erdoğan’ın “Meşruiyet çizgisinde kalmak isteyenler şimdiden pozisyonlarını almalıdır” şeklindeki tehditlerini anımsatarak, bazı akademisyenler ve yazarların BDP’ye yönelik operasyonlara destek verdiğini söyledi. Yargı-yürütme ve yasama ilişkisinin bir bağımlılık ilişkisi olduğunu belirten ve yargının bağımsız olmadığını ifade eden Beştaş, “Yargının bağımsız olmadığı bizzat bu operasyonlarla ortaya çıkmıştır. Çünkü bizzat yürütmenin başı yargı, Başbakan’ın talimatlarıyla operasyon başlatmıştır” dedi. Yasaların ihlal edildiğini ve keyfi davranıldığını belirten Beştaş, insanların kimliklerine göre Taksim’e alınıp alınmama uygulaması karşısında sözün bir hükmünün kalmadığını, bu daraltmanın Türkiye’ye kaybettireceğini söyledi.


90’lardan daha beter


Türkiye’de bazı kesimlerin siyasi operasyonları onaylar duruma geldiğini söyleyen Beştaş, gözaltı ve tutuklamaların 90’lı yıllardan daha beter olduğuna işaret etti. 14 Nisan 2009’dan beri 3 binden fazla Kürt siyasetçinin tutuklandığını, son 6 ay hariç 192 bin kişinin TMK, TCK’deki “örgüt üyeliği” ve “örgüte yardım yataklıktan” yargılandığını bunun da resmi veriler olduğunu söyledi. Son 6 ayda bin 356 üye, yönetici ve seçilmişlerinin tutuklandığını aktaran Beştaş, Şirnex ve diğer bölgelerde başlayan gözaltıların bir köşe yazarı tarafından yazılan bin 400 kişilik listenin devamı olduğunu belirterek, “Partimize yönelik ciddi bir operasyon başlamıştır ve devam etmektedir” dedi.

Hiç yorum yok: