8 Eylül 2011 Perşembe

OECD: Ekonomik Kriz Derinleşebilir

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bazı zengin ülkelerde yeni bir resesyonun yaşanabileceği ve Euro Bölgesi’nde krizin derinleşebileceği uyarısında bulundu.

OECD, ABD, Kanada, Japonya, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere’nin içinde olduğu G7 ülkeleri için ara ekonomik değerlendirmesinde, yıl sonuna kadarki büyüme tahminlerinde net düşüş yaparken, Almanya ve İtalya’nın yurt içi gayrı safi milli hasılasında en az bir çeyrek dönemlik gerileme bekliyor.


Mart ayındaki deprem, tsunami ve nükleer felaketten sonra yeniden inşa halindeki Japonya dışında, G7 ekonomik büyümesinin bu yılın ikinci yarısında yılık bazda ortalama yüzde 1’in altında seyredecek.

ABD için üçüncü ve dördüncü çeyrekte önce yüzde 1,1, ardından yüzde 0,4 oranında büyüme bekleniyor. Mayıs ayı sonundaki tahminler yüzde 2,9 ve yüzde 3 şeklindeydi.

Fransa’nın aktivitelerinin yıllık ritimde önce yüzde 0,9 sonra da yüzde 0,4 oranında ilerleyeceği tahmini yapılıyor. Önceki tahminler yüzde 1,8 ile yüzde 1,9 oranındaydı.

Almanya’da büyüme üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,6 gibi az bir artış yaşayacak ancak yurt içi gayrı safi milli hasılası dördüncü çeyrekte yüzde 1,4 oranında gerileyecek.

OECD ekonomi şefi Pier Carlo Padoan, gelecek dönemde, negatif bir büyüme dönemi riskinin güçlendiğini belirirken, bazı büyük ekonomilerde yeni bir resesyon yaşanabileceği uyarısında bulundu.

2008-2009 krizinin bir tekrarı olmasından şüphe ettiklerini söyleyen Pier Carlo Padoan, tüm yetkili kurumları yeni bir kötüleşmeye karşı harekete geçmeye çağırdı.

Yeniden derinleşmesi beklenen borç krizinin yayılmasını engellemek için ise Padoan, Euro Bölgesi’ni kendi bankalarını sermaye ile güçlendirme ve Yunanistan kurtarma planını hızlı bir şekilde hayata geçirmeye çağırdı.

Hiç yorum yok: