20 Eylül 2011 Salı

İsrail’e Kalkan, Arap’la Bahar

Türk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir yandan BM Genel Kurulu'na katılmak üzere gittiği ABD'de, Filistin Devleti'nin tanınması için ”görüşmeler” yaparken öte yandan İsrail'in savunması amacıyla oluşturulması planlanan erken uyarı sistemlerinin Kürdistan'a yerleştirilmesinde aktif rol alıyor. ABD ve İsrail'in kendileri açısından ”tehdit” olarak gördükleri ve bu tezi uluslararası camiaya da kabul ettirme çabasında oldukları bir süreçte, Kürdistan'a yerleştirilecek teknolojik istihbarat istasyonunun, AKP'nin İsrail ”karşıtı” politikalarıyla nasıl bir tezat teşkil ettiği ortada.

İsrail tarafından Gazze'ye yardım malzemesi götürmek üzere yola çıkan Mavi Marmara isimli gemiye yapılan saldırıda yaşamlarını yitiren insanları da kullanan Başbakan Erdoğan, bir yandan Mavi Marmara ve Gazze'nin hesabını soruyormuş gibi görünürken öte yandan son 25-30 yılın en önemli askeri projesinde İsrail ile ortaklık yapıyor. Her fırsatta, bakım için İsrail'e giden insansız hava araçları Heronlar'ın geri yollanmadığını söyleyen Erdoğan, öte yandan da İsrail'e kol kanat gerecek radar sistemini Kürdistan'a kurma konusunda imza atıyor.

Radar sisteminin yerleştirileceği coğrafyada yaşayan hakların aksi yöndeki ısrarına karşın bu askeri üs Malatya Kürecik'e meta zori kurulmak isteniyor. AKP Hükümeti'nin Demokratik Özerklik modeline karşı takındığı saldırgan tutumun altında yatan nedenlerden biri de Demokratik Özerkliğin, Ankara'nın bu oldu bitti siyasetini boşa çıkaracak olmasından kaynaklanıyor.

Bir yandan İsrail'le, ”ipleri koparıyor” siyaseti yürütür gibi görünerek iç siyasete malzeme oluşturan Erdoğan, öte yandan da Arap Baharı turuyla İsrail'le içinde bulunduğu askeri iş birliğini perdelemeye çalışıyor. Necmettin Erbakan'ın RefahYol hükümeti adına başbakan olarak İsrail ile imzaladığı askeri anlaşmaların da ötesinde İsrail'in Ortadoğu halklarına karşı ”güvenliğini” sağlama projesini hayata geçirmek AKP'nin ”dış politika başarısı” olarak adım adım ilerliyor.

İç siyasette, radar sisteminden elde edilecek verilerin İsrail'le paylaşılmayacağını ısrarla iddia eden AKP'ye karşılık, ABD tarafı bu iddiaları yalanlıyor. ABD, veri paylaşımıyla ilgili herhangi bir kısıtlamayı kabul etmeyeceğini, tüm istihbarat kaynaklarından toplanacak verilerin harmanlanıp İsrail'le paylaşılacağını gizleme ihtiyacı dahi duymuyor. Kürecik'te kurulacak sistemin destekleyici unsuru niteliğindeki bir başka radarın İsrail'de kurulduğu, bu iki radarın ortak bir projenin parçaları olduğu da biliniyor.

Kürecik'e kurulacak sistem, Almanya'da bir merkezden kontrol edilecek, bu merkezde TC sadece bir üst düzey asker bulundurabilecek. Bir anlamda ev sahipliği, sisteme müdahil olma hakkını vermiyor Ankara'ya.

İsrail karşısında, İslam Dünyası'nın ”sözcüsü” rolü oynayan Erdoğan, İran başta olmak üzere Ortadoğu'ya karşı bugüne kadar yapılan en büyük istihbarat operasyonuna ev sahipliği yapıyor. AKP Hükümeti'nin kurulmasına onay verdiği erken uyarı sistemi olası bir ABD-İsrail ortak İran operasyonu durumunda Malatya'yı da hedef haline getirecek. Olası bir savaş durumunda füze hareketliliğini önceden haber vereceği ileri sürülen radarın savaş dışındaki zamanlarda ne amaçla kullanılacağı ise hiç gündeme getirilmiyor. Oysa, ABD ve İsrail, NATO vasıtasıyla radar sayesinde Ortadoğu'da en geniş kapsamlı dinleme, izleme sistemine kavuşacak.

Geçtiğimiz yıl Lizbon'da yapılan NATO zirvesinde kurulmasına karar verilen radar üssünün nereye kurulacağı bu süre içerisinde ABD ve TC arasında yapılan müzakerelerle belirlendi. NATO yükümlülükleri arasında olduğu için radarın kurulmasına hükümet tek başına karar verebiliyor. Özel bir anlaşma gerekmediği gibi bunun için meclis kararı da gerekmemesi AKP'nin elini rahatlatıyor. Ayrıca muhalefetin de NATO ile ilişkilerde karşı bir tavır takınması Türk siyasal yaşamında pek görülen bir durum değil.

AKP, radar sistemine karşılık ABD'den, PKK'ye karşı kullanmak üzere insansız hava araçları almayı planlıyor. Oysa AKP Hükümeti ısrarla, bu iki anlaşmanın birbirinden ayrı olduğunu vurgulayarak kamuoyunu aldatıyor. AKP Kürdistan'a kurulmasına ön ayak olduğu radar sayesinde Kürt muhalefetine karşı silah yardımı alma planları yapıyor.

Malatya Kürecik'e kurulacak radar sistemi ile İsrail'in güvenliğinin garantiye alınması görevini üstlenen Ankara, Kürdistan'da da daha aktif bir istihbarat kanalı kazanmayı hedefliyor.

canerdem2126@gmail.com

Hiç yorum yok: