9 Eylül 2011 Cuma

İsrail Kürtlerle İşbirliği Yapmak İstiyor!

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tehditlerine karşı “cezalandırıcı” tedbirler aldı. Alınan kararlar arasında Ermeni lobileriyle işbirliği yapılması ve PKK yöneticileriyle Avrupa’da toplantılar düzenlenmesi de yer alıyor.

Türkiye ile ne zaman sorunları baş gösterse İsrail, Türkiye'nin Kürtlere yaptığı saldırıları gündeme getiriyor. PKK'ye karşı savaşta Türkiye'nin en büyük askeri destekçisi olan İsrail'in bu çıkışları Kürtler arasında şüphe ile karşılanıyor.

AKP hükümeti ile İsrail arasındaki “Mavi Marmara” gerginliği karşılıklı şantaj ve tehditlere dönüştü. Yedioth Ahronoth gazetesinde yer alan bir habere göre İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Türkiye’nin İsrail’e karşı aldığı kararlara karşı “cezalandırıcı” tedbirler alacaklarını söyledi. Gazeteye göre Lİeberman, Erdoğan’ı “cezalandırmak” için, sert tedbirler almaya karar verdi.

Dışişleri Bakanlığı’nda Perşembe günü yapılan toplantının ardından yetkililer, Türkiye’nin İsrail’in özrüyle ilgilenmediği, İsrail ile arasındaki anlaşmazlığı Ankara’nın İslam dünyasındaki statüsün güçlendirmek kullandığını belirtti. Gazeteye göre Lieberman da “özür dileme formüllerinin aranmasını yararsız” bularak, bunun yerine Türkiye’yi cezalandırmak için çabalar üzerine yoğunlaşmak gerektiğini ifade etti.

ERMENİ LOBİLERLE GÖRÜŞECEK

Tedbirler kapsamında, ilk eylem olarak İsrail ordusunun tüm eski savaşçılarından Türkiye’ye seyahat etmemeleri istenecek. Bununla birlikte İsrail vatandaşlardan Türkiye’ye aktarmalı yolculuklardan vazgeçmeleri çağrısı yapılacak.

Diğer bir tedbir Ermenilerle ilişkilerin kolaylaştırılması olacak. Lieberman bu ay ABD’ye yapacağı ziyarette Ermeni lobisi yöneticileri ile görüşecek ve Kongre bünyesindeki Türk karşıtlarına işbirliği teklif edecek.

KÜRTLERLE TOPLANTILAR YAPILACAK!

Gazete bu adımın "dünya çapında Ermeni soykırımının tanınmasını teşvik çabalarına İsrail’in katkısının yapması" anlamına geldiği yorumunu yaparken, bunun da Türkiye’ye "ciddi bir biçimde zarar vereceği" kaydediliyor. İsrail’in "Ağrı Dağı (Ararat) ile ilgili anlaşmazlıkta Ermenistan’a destek verebileceği" ifade ediliyor.

Gazeteye göre Lieberman Avrupa’daki PKK yöneticileri ile toplantı yaparak “onlarla mümkün olan tüm alanlarla işbirliği yapılmasını” da öngörüyor. Haberde şu ifadeler dikkat çekiyor: "Lieberman, aynı zamanda Kürt isyancı grubu PKK liderleri ile Avrupa’da toplantıları düzenlemeyi de planlıyor. Amacı, onlarla ‘işbirliğini yapmak ve onları mümkün olan her alanda güçlendirmek’. Bu toplantılarda Kürtler, İsrail’den eğitim ve silah biçiminde askeri yardım isteyebilir, böyle bir adım gerçekleşirse büyük bir Türkiye karşıtı pozisyon olur."

Gazeteye göre Lieberman Erdoğan'a “İsrail ile uğraşmakla hiçbir kar elde edemeyeceği”ni anlaması için iyi bir ders verilmesi gerektiğini söyledi.

Hiç yorum yok: