27 Eylül 2011 Salı

Çevre Tahribatı Sürüyor

AKP Hükümeti döneminde siyanürlü altın arama, HES yapımı, nükleer enerji tesisleri ve sanayileşme ile çevreye yönelik yürütülen saldırılar devam ediyor. Çevre tahribatına en son doğal zenginlikleri ile bilinen Binboğa dağları dahil edildi.

Karadeniz ve 
Kürdistan'ın birçok yerinde yapılan HES'ler, orman yangınları, Ege'deki siyanürlü altın arama faaliyetleriyle yoğun bir saldırı altında olan çevreye yönelik saldırılar boyutlanarak sürüyor. AKP hükümeti, çevrecilerin ve köylülerin bütün itirazlarına ve karşı çıkışlarına rağmen yeni çevre felaketlerine neden olacak girişimlerin önünü açıyor. 
 
Çevre katliamlarının son halkası, hem Akdeniz, hem de İçanadolu bitki örtüsünü bünyesinde barındıran, ters laleleri, ardıç ağaçları, su kaynakları ve doğal güzellikleriyle ünlü Binboğalar oldu. Edinilen bilgilere göre, yüzden fazla köyün barındığı havzada yüzlerce şirkete hem maden arama, hem de maden işletme ruhsatı verildi. Bu konuda ruhsatların siyasetçiler tarafından alınarak, şirketlere belli bir ücret karşılığında satıldığı ifade edildi. Bu yüzden CHP Maraş Milletvekili Durdu Özpolat'a bölgede, "torbacı" lakabı takılırken, Kayseri AKP İl Örgütü'nün de maden şirketlerine ruhsat temin edilmesi konusunda yoğun çalıştığı belirtiliyor. İrili ufaklı maden şirketlerinin yanı sıra, Ciner Grubu'nun da bölgeye girdiği ve maden aramalarına başladığı belirtildi.

Her türlü madeni arama ve işletme ruhsatı veriliyor

 
Bölgede yürütülen maden aramalarında da, mermer, çinko, bakır, magnezyum ve krom gibi madenlerin aranmasına izin verildiği, maden aramasını tamamlayan şirketlerin daha sonra maden işletme ruhsatı aldığı ifade edildi. Ancak şirketler, çok daha ayrıntılı inceleme ve yerleşim yerindeki insanların olurunu almayı gerektiren ÇED raporundan kaçmak için geniş arama ruhsatlarını maden işletmesine dönüştürürken, daralttıkları ve böylece de ÇED işleminden kaçtıkları ifade edildi.

Yüzlerce köy ve binlerce insan etkilenecek

 
Yoğunlaşan bu faaliyetler bir süre önce pratiğe de dönüştü. Bu aşama da özellikle Kayseri'nin Sarız İlçesi'ndeki Tavla, Çağşak, Dallıkavak, B. Söbeçimen, K. Söbeçimen, Örtülü, Bozhöyük ile Afşin'e bağlı Topaktaş, Dağlıca, Tanır, İncirli, Arıtaş, Türk Çayırı'nda yoğunlaşan maden faaliyetleri çerçevesinde Kırkısrak Köyü civarında 3 ayrı mermer firması açılmaya başlandı. Raif Türk'ün DİMER firmasının 2 yıl önce başlattığı faaliyetlerden sonra bu kez Kırkısrak Köyü civarında Mercan ve ALFA şirketleri faaliyet yürütmek istedi. Geçtiğimiz günlerde köyün içine kadar faaliyet alanını genişleten ALFA şirketi ile köylüler karşı karşıya geldi. Köylülerin direnişi sonucu ALFA şirketinin faaliyetleri durduruldu. Kırkısrak, diğer maden şirketlerini de bölgeden çıkarmak için metropollerde ve Avrupa'da toplantılar düzenlenmeye başladı. Ayrıca bölgedeki diğer köylülerle toplantılar düzenleyen köylüler, Binboğalar genelinde bir çevre hareketi başlatmayı amaçlıyor.


DİHA/ANKARA

Hiç yorum yok: