15 Ağustos 2011 Pazartesi

Türk Basınında Kara Yalan


Kürt Özgürlük Hareketi'ne yönelik tasfiye planları tutmayan AKP Hükümeti, askeri ve siyasi alanda yenilgi yaşayınca, kara propaganda ile suları bulandırmaya çalışıyor. İki gündür AKP Hükümeti'ne bağlı resmi haber kanalları TRT ve Anadolu Ajansı eli ile kamuoyuna kara bir yalan pompalanıyor.

Yayına çıkacak tüm haberlerinin kesin teyidi alınması gereken TRT ve Anadolu Ajansı, iki gün arayla KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan'ın İran güçleri tarafından yakalandığı haberini servis etti. Cumartesi günü akşam üzeri TRT, ”İran resmi haber ajansına” dayandırdığı ‘’haberinde” Karayılan'ın yakalandığını duyurdu. Tüm Türk televizyon kanallarında flash olarak verilen haber çok geçmeden ANF'nin ulaştığı KCK yetkilileri tarafından yalanlandı.

İran'a ait haber servislerinde de söz konusu haber yer almadı. Resmi habercilik yapması ile bilinen, ”iddiaya” dayalı haber ”yapmayan” TRT'nin Kürt Özgürlük Hareketi aleyhinde yalan haber yapması ilk değil. TRT geçmişte de bir çok kez PKK ve kadroları hakkında yalan haberlere imza attı.

TRT'nin, ‘’İran Karayılan'ı yakaladı” haberinin yalanlanmasının üzerinden 24 saat geçmeden bu kez de yine Anadolu Ajansı, ”İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaadin Burucerdi'nin Karayılan'ın yakalandığını” açıkladığı haberini servis etti abonelerine.

Bunun üzerine, başta Gülen Cemaati'nin televizyon kanalı Samanyolu Televizyonu olmak üzere tüm Türk televizyonları, olayın ”gerçekliği” üzerinden yorumlar yaparak, ”bundan sonrası” üzerine analizler yayınladı. Ancak, yine İran haber ajanslarında Burucerdi'nin bu ”açıklaması” yer almadı.

Bu sırada, KCK Yürütme Konseyi Başkanı Karayılan'ın Roj TV'ye yaptığı yalanlama ve ANF’ye bilgi veren KCK yetkililerin açıklamasına karşın, Türk basını Anadolu Ajansı'nın yalan haberini manşette tutmaya devam etti. AKP Hükümeti'nin sessiz kaldığı habere ilişkin resmi açıklama sonunda Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan geldi. Davutoğlu, İranlı meslekdaşı Ali Ekber Salihi ile yaptığı telefon görüşmesinde, Salihi'nin kendilerinde Karayılan'ın yakalandığına ilişkin bir haber olmadığını söylediğini açıkladı.

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi ile konuştu. Burucerdi'nin bu görüşmede büyükelçiye, "Karayılan'ın yakalandığını söylemediğini" aktardığı belirtildi.

Hiç yorum yok: