9 Ağustos 2011 Salı

'Orucunu Kapitalizmle Bozma'

Emek ve Adalet Platformu üyesi bir grup, lüks otellerdeki iftarları protesto etmek amacıyla Beşiktaş'taki 5 yıldızlı bir otelin karşısında mütevazı iftar sofrası kurdu.

Yazarlar İhsan Eliaçık, Murat Menteş, Hidayet Şefkatli Tuksal, Emine Uçak Erdoğan ve tiyatrocu Ulvi Alacakaptan iftara katılanlar arasındaydı. Ayrıca tiyatrocular, gazeteciler, aktivistler, sokak çocukları ve Afrikalı göçmenler oradaydı.


Grup adına açıklama yapan ilahiyatçı yazar İhsan Eliaçık, platform üyesi gençlerin ramazan ayıyla birlikte her Cumartesi günü lüks otellerdeki iftarları protesto edeceklerini söyledi.


İhsan Eliaçık açıklamasına şunları kaydetti: 


'DİN ZENGİN EĞLENCESİNE DÖNÜŞTÜ'

“Kibir kulelerinin dibinde yerlere sofralar sererek oruç açıyoruz. Bu yerlere serdiğimiz kilimler ve açtığımız oruç Hz. İsa’nın yer sofrasına benzer. Hz. Muhammed’in Ehli Suffa’daki yer sofrasına benzer. Memleketimizde din maalesef bir zengin eğlencesine dönmüştür. İftar bir zengin eğlencesi olmuştur. Burada bizler derin çelişkilerin yol açtığı, açlığın ve yoksulluğun kol gezdiği bir ülkede insanlara bir mesaj vermek için toplanmış bulunmaktayız.


'KILDIKLARI NAMAZ, TUTTUKLARI ORUÇ BOŞTUR'

Somali’de 5 yaşından küçük 29 bin çocuk son 3 ay içerisinde açlıktan öldü. Yeryüzünde 1 milyar 2 yüz milyon aç insan var. Açlık ve yoksulluk Kur’an’ı Kerim’in en temel meselesidir. Yanında asgari ücretle işçi çalıştıranlar kıldıkları namazı gözden geçirmelidirler.
 
Bir ay boyunca herhangi bir açın yüzüne bakmadan lüks otellerde iftar açanlar tuttukları orucu gözden geçirmelidirler. Kur’an’a göre, sultanlar Allah’ın yeryüzünde gölgesi değil; yoksullar ve açlar yeryüzünde Allah’ın yüzüdürler.

Ama ülkemizde öyle bir din anlayışı var ki Kur’an’a Allah’a ve İslam’a açın gözüyle değil, zenginin, varlıklının, servet ve iktidar sahiplerinin gözleriyle bakmaktadırlar. Bu nedenle de ne namazı ne orucu ne de haccı anlamıyorlar. Eğer insanların camide Allah’ın önünde eğiliyor ama hayatta ise servet ve iktidar sahiplerinin önünde eğilmekle ömürleri geçiyor ise o kıldıkları namazlar boştur. Eğer insanlar Ramazan’da oruç tutuyorlar ve aç kalıyorlar; ömürleri boyunca bir tane açla karşılaşmıyorlar ise ve geri kalan 11 ay mal mülk peşinde koşturuyorlar ise kıldıkları namaz boştur. Tuttukları oruç boştur.


AÇLIĞA NEDEN OLANLAR KİM?

Sevgili kardeşlerim. Tam olarak sizlere şunu söylüyorum. Bu açlığa neden olanlar kim? 
 
Yeryüzünde bir milyar iki yüz milyon insan hangi suçundan dolayı açtır. Eğer bugün bir peygamber gelse okuyacağı ayet şu olurdu: “Yeryüzünde bir milyar insan, hangi suçundan dolayı aç?” diye başlardı.

'HIRSIZ, YOKSULUN EMEĞİNİ SÖMÜREN ZENGİNDİR'

Sevgili Kardeşlerim. Soruyorum hırsız kimdir? Hırsız zenginin malını çalan yoksul değildir. Yoksulun emeğini ve alın terini sömüren zengindir. Bu nedenle Hz. Peygamber Mekke’nin fethinde Ebu Sufyan’dan, karısından ve Mekke’nin ileri gelenlerinden hırsızlık yapmayacaklarına dair biat almıştır.  Eğer bugün bizler bu açlığın yoksulluğun nedenini, kökünde neyin yattığını anlamıyorsak, boşuna oruç tutuyoruz demektir.

'ORUÇ EMPERYALİZME KARŞI BİR DİRENİŞTİR'

Bugün dünyayı küresel güçler yönetmektedir. Mesele söz söylemek değil, zamanın sözünü söylemektir. Zamanın sözü: Lehu’l Mülk’tür. Mülk Allah’ındır. Tebbet Yeda Kapitalizm’dir. Kapitalizm’in elleri kolları kırılsın! Bankalar kapatılsın! Faiz haramdır. Faiz en büyük sömürüdür!

Eğer bu oruç bunları size göstermiyorsa boşuna tutuyorsunuz demektir.  Bu nedenle oruç Emperyalizm’e karşı bir direniştir. Kapitalizm’e karşı bir başkaldırıştır. Eğer bunu böyle anlamazsanız tapınak ibadeti yapmış olursunuz.


'İNSANLIĞA AÇIZ'

Öte yandan Conrad Otel önünde toplanan katılımcıların dövizlerini otelin girişine bakacak şekilde koydukları görüldü.

Dövizlerde birbirinden ilginç sloganlar yer aldı:


“Orucunu Kapitalizmle Bozma”, “Conrad’ta Muhteşem İsraf. 80 TL=100 Ekmek Parası”, “İsraf Değil İnsaf”, “Otelde Değil Önünde İftar”, “İftar Menü: 316 TL, Asgari Ücret: 658 TL”, “1 Milyar İnsan Hangi Suçundan Dolayı Aç”, “İnsanlığa Açız”, “Ramazan Festival Değildir- İftar Zengin Eğlencesi Değildir”, “İstanbul İçin Utanç Vakti”, “Ağzınızın Tadını Bozmaya Geldik”

 

Hiç yorum yok: