22 Ağustos 2011 Pazartesi

'Ogün Samast'ı Samsun'a İstanbul Polisi Getirdi'

 
Gazeteci Hrant Dink cinayetinin perde arkası halen çözülmezken, tam 4 yıl sonra ANF’ye konuşan ve Dink cinayeti döneminde Samsun İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli olan bir üst düzey askeri yetkili, cinayette İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün ihmali ve cinayetteki karanlık ilişkilerin ipuçlarını açıkladı.

Samsun İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli askeri yetkili, ''Cinayetten sonra Ogün Samast’ın bindiği otobüste oturduğu koltuğun önünde, yanında ve arkasındaki koltuklarda İstanbul Emniyeti'nden sivil polisler vardı. İstanbul'dan itibaren adım adım izlendi'' dedi.

Türkiye 19 Ocak 2007’de, Ermeni gazeteci Hrant Dink’in İstanbul Halaskargazi Caddesi'nde, yayın yönetmenliğini yaptığı ve sahibi olduğu Agos Gazetesi'nin önünde öldürülmesiyle sarsılmıştı. Başlangıçtan itibaren cinayetin Ogün Samast adındaki şahıs tarafından işlendiği belirlenmiş, ama Samast’ın ardındaki güçler bir türlü aydınlatılamamıştı. Geçtiğimiz ay Hrant Dink’in katledilmesi ile ilgili açılan davada yargılanan Dink’in katili Ogün Samast, 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dink ailesi ve avukatları önemli olanın cinayetin arkasındaki karanlık bağlantıların ortaya çıkarılması olduğunu savunuyor.

Dink cinayetinde dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Er’in cinayetin işleneceğinden haberdar olduğu, İstanbul Vali Yardımcısı’nın Dink’i tehdit ettiği ve en önemlisi, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın olaydan haberdar olduğu yönünde birçok bilgi ortaya çıktı. Cinayeti işleyen Samast’ın, Samsun İl Jandarma Komutanlığı’nda Türk bayrağı ile verdiği pozlar ise cinayetin ‘devlet’ destekli olduğu yorumunu güçlendirmişti. Ancak, özellikle İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün cinayetin işleneceğinden haberdar olduğu halde önlem almaması dava da sürekli gündem oldu. Öte yandan, cinayet anına ilişkin kamera kayıtları ortadan kaldırıldı, tanıklar sustu ya da susturuldu.

CERRAH NEDEN AKLANDI?

Samast cinayeti işledikten sonra Samsun’a doğru yola çıktı. Ancak İstanbul Emniyeti zanlı Samast’ı bir türlü yakalayamamıştı! Durum kamuoyuna böyle yansıtıldı. Şimdi aradan 4 yıl geçtikten sonra dönemin Samsun İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli bir askeri yetkili cinayetteki sır perdesinin bir parça daha aralanmasında önemli bilgiler anlattı. ANF’nin görüştüğü askerin anlatımları, cinayetin işlendikten sonra aslında İstanbul Emniyeti’nin baştan beri Ogün Samast’ın cinayeti işlediğini bildiğini ve polislerin de cinayetin işlemesinin hemen ardından kendisini takip altına aldığını ortaya koyuyor. İstanbul Emniyet Müdürü olan Celalettin Cerrah’ın ve İstanbul polisinin cinayetteki “ihmali” çokça tartışılmış, ancak müfettişler tarafından yapılan soruşturma sonucunda ”aklanmışlardı”.

TANIK JANDARMA ANF’YE KONUŞTU


ANF’ye konuşan ve güvenliği açısından isminin açıklanmasını istemeyen jandarma görevlisi, Samast’ın Samsun Otogarında yakalandığı sırada kendisinin de Samsun İl Jandarma Komutanlığı'nda görev yaptığını belirterek, ”Cinayetten sonra Samast’ın bindiği otobüste oturduğu koltuğun önünde, yanında ve arkasındaki koltuklarıda İstanbul Emniyeti'nden sivil polislerin bulunduğunu” söyledi. Jandarma görevlisi, bu polislerin Samast’la birlikte İstanbul’dan Samsun Otogarı'na kadar geldiklerini kaydetti.

İSTANBUL POLİSİ SAMASTLA BİRLİKTEYDİ


Ogün Samast’ın cinayeti işlediği gün Samsun’a kadar polis takibinde geldiğini belirten Jandarma Görevlisi, “Samast’ın oturduğu 21 nolu koltuğun önünde arkasında ve yanında oturan kişiler İstanbul Emniyet Müdürlüğüne bağlı sivil polislerdi” dedi. Trabzon istikametine doğru giden otobüsün Samsun yeni otogara uğradığını ve yeni otogar Samsun’un dışında olduğu için oranın güvenliğinin İl jandarma komutanlığına ait olduğunu anlatan Jandarma görevlisi, “Otobüs durup kapısı açıldığı zaman, Samsun İl Jandarma komutanlığına ait personel otobüse bindi ve sözkonusu şahsı eliyle koymuş gibi yakaladı. Hangi koltukta oturduğunu biliyorlardı” diye konuştu. Kendisinin de o dönem Samsun İl Jandarma Komutanlığında olduğunu belirten jandarma görevlisi, söz konusu sivil polisleri bizzat gördüğünü ifade etti.

SAMAST’I NEDEN İSTANBUL’DA TUTUKLAMADILAR?


Alanın ve bölgenin İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı olmasına rağmen Ogün Samast’ın otogardaki karakoldan Jandarma Komutanlığı'na değil, İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğünü belirten Jandarma görevlisi, orada jandarma astsubayların Samast ile birlikte poz verip fotoğraf çektirdiğini söyledi. İl Emniyet Müdürlüğünde Türk bayrağı eşliğinde Samast ile hatıra fotoğrafı çektiren astsubayların bundan dolayı değil, fotoğraflar basına sızdığı için sürüldüklerini belirten görevli, “Ancak İstanbul’dan beri Samast’ı takip eden İstanbul polisi hiç sorgulanmadı. Şimdi soruyorum: İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı sivil polisler madem ki Samast’ı İstanbul’dan beri takip ediyordu. Onunla aynı otobüse bindiler, Samsun’a kadar geldiler de, neden cinayetin işlendiği İstanbul’da tutuklamadılar? Cevabı çok basit. Çünkü İstanbul Emniyeti cinayetin sorumluluğunu üzerinden atmak istedi. Olayı saptırmaya çalıştı. Ogün Samast olayından ötürü İstanbul Emniyet müdürlüğünden herhangi bir komiser, emniyet müdürü, polis açığa alındı mı? Yok” diye konuştu.

Hiç yorum yok: