13 Ağustos 2011 Cumartesi

Kürtsen KCK'li, Sosyalistsen Devrimci Karargah'lısın!



Devrimci Karargâh üyesi oldukları iddiasıyla sosyalist siyasetçilerin yargılandıkları davanın duruşması görülmeye başlanması beklenirken, duruşma öncesi açıklama yapan Sıra Kimde İnsiyatifi üyeleri, tutuklu siyasetçilerin derhal serbest bırakılmasını istedi. Eyleme katılan BDP'li milletvekilleri arasında yer alan Ertuğrul Kürkçü, "Türkiye'yi açık bir cezaevine dönüştürmekle" suçladığı AKP Hükümeti'nin "dün Amed'de Kürt halkını KCK davası ile yargılarken, bugün İstanbul'da sosyalistleri de 'Devimci Karargah' davası ile yargılamaya kalktığını" söyledi.

SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan ve TÖP sözcüsü Oğuzhan Kayserilioğlu'nun da aralarında bulunduğu sosyalist siyasetçilerin işkencelerle gündeme gelen eski Emniyet Müdürü Hanifi Avcı'nın birlikte yargılandığı davanın ana dava durumundaki '1. Devrimci Karargâh' davası ile birleştirilmesi sonrası davanın ilk duruşmasının başlaması için Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde bekleyiş sürerken, dışarıda da yargılamaya dönük tepkiler dile getirilmeye devam ediliyor. Duruşma öncesi tutuklu sosyalist siyasetçilerin serbest bırakılarak, maruz kaldıkları hukuksuzluğa son verilmesi için Sıra Kimde İnisiyatifi üyeleri açıklamada bulundu. Adliye önünde yapılmak istenen basın açıklaması polis engeli nedeniyle Barbaros Meydanı'nda yapılmak zorunda kalındı. Meydanda toplanan yüzlerce kişi, üzerinde tutuklu siyasetçilerin resimlerinin bulunduğu "Sıra Kimde?" yazılı pankart açtı. BDP'li milletvekilleri Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, Levent Tüzel ve eski Milletvekili Akın Birdal'ın yanı sıra davayı izlemek üzere gelen bazı Avrupalı parlamenterlerin katıldığı açıklamada ellerde, "Tutuklama terörüne son" , "Komplo son bulsun" yazılı lolipoplar taşındı. Davaya dönük tepkiler yine atılan sloganlarda da kendisini gösterdi. Eylemde sık sık "Komplolar sökmedi, sökmeyecek", "Devrimci tutsaklar onurumuzdur" sloganları atıldı.

'Tutuklamalar siyası bir komplo'

"Eğer bir ülkede adalet ve vicdandan söz edilemiyorsa, o ülke her türlü adaletsizliğe mahkûmdur" sözleriyle başladığı konuşmasında, sosyalist siyasetçilerin maruz kaldığı hukuksuz dava süreci hakkında bilgi veren eski Milletvekili Akın Birdal, tutuklamaların "siyasi bir komplo" olduğunu söyledi. Bu komploların AKP iktidarınca kozmik odalarda hazırlandığını belirten Birdal, bu tezgahlarla siyasi partiler, sendikalar, platformların olduklarından farklı bir biçimde lanse edilmeye çalışıldığını vurguladı. Birdal, aynı zihniyetin BDP'li seçilmişleri ve Kürt halkının meşru temsilcilerini KCK davasıyla esaret altında tutmakta olduğuna da dikkat çekti. Birdal, "13 Nisan'daki ilk duruşmada mesnetsiz suçlamalarla uğradıkları haksızlığa karşı savunma vermeyi bekleyerek, bu hukuksuzluğun sona umacağını bekleyen arkadaşlarımıza savunma yapma fırsatı bile verilmedi. Böylece hukukun temel ilkelerinden biri pervasızca çiğnenirken davanın daha önce 'devrimci karargah davası' ile açılan birçok hukuksuz uygulama barındıran dava ile birleştirildi. Adaletin bu denli hoyratça saldırıya uğraması karşısında sanık avukatları cüppelerini atmışlardır. 'Bizler biliyoruz ki bu saldırılar emeğini özgürleştirmek istediği için mücadele eden işçi sınıfına, eşitlik, demokrasi ve özgürlük isteyen Kürt halkına ve sosyalist güçleredir" diye konuştu.

Bu saldırılara karşı bugün olduğu gibi yarın da aynı kararlılıkla mücadelelerini sürdüreceklerini ifade eden Birdal, "Emek, demokrasi ve barıştan yana olanlar, siyasi partiler, platform, sendika temsilcileri, milletvekilleri, aydınlar sanatçılar bu hukuksuzluğun son bulmasını talep ediyoruz. Tutukluluğun cezaya dönüştüğü bu davada sosyalist siyasetçiler derhal serbest bırakılmalıdır" dedi.

'Türkiye açık cezaevine dönüştürüldü'

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, AKP Hükümetinin "Türkiye'yi açık bir cezaevine dönüştürdüğünü" ifade etti. Kürkçü, "Amed'de Kürt halkını KCK davası ile yargılayanlar, bugün İstanbul'da sosyalistleri de 'devimci Karargah davası ile yargılamaya kalkıyor. Libya, Irak ve Suriye'de insanların haklarını için mücadele ettiklerini söyleyenler, sen önce kendi yurttaşların özgürlüğünü, kendi ülkendeki barışı etmek için mücadele etmeli" şeklinde konuştu.

Kürkçü'nün ardından yaptığı konuşmada, Amed'de KCK davası ile oynanan tiyatronun bugün Beşiktaş Adliyesi'nde de oynandığını dile getiren Sebahat Tuncel ise "Bu tiyatrodan bir adalet beklemek mümkün değil. Tekçi zihniyetteki bir hükümetin, oluşturacağı bir anayasadan da barısı, adaleti beklemek doğru gelmiyor" sözleriyle davaya dönük tepkisini dile getirdi. Eyleme katılan Avrupalı parlamenterler ise, yaptıkları kısa konuşmalarda Türkiye'de yaşanan bu anti-demokratik uygulamalar konusunda Avrupa'ya harekete geçme çağrısında bulundu. 


 


Ertuğrul Kürkçü

Hiç yorum yok: