2 Ağustos 2011 Salı

'Kimyasal Necdet' Artık Ordunun Paşası






Türkiye'nin yeni Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in Şırnak'ın Ballıkaya(Bilika) köyü yakınlarında 20 PKK gerillasının kimyasal silahlarla öldürüldüğü operasyonu komuta ettiğine ilişkin görüntüler ortaya çıktı.

11 Mayıs 1999 günü Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne bağlı Ballıkaya (Bilika) Köyü yakınlarında çıkan çatışmada onlarca kayıp veren Türk ordusu daha sonra kuşatmaya aldığı ARGK gerillalarına karşı kimyasal silah kullanmış ve olayda 20 gerilla yaşamını yitirmişti.

Kimyasal silahların kullanıldığı operasyona dair görüntüler çatışmaya katılan bir asker tarafından sızdırılmıştı.

Roj TV’nin yayınladığı görüntülerde Bilika köyü yakınlarında bir yamaçta bulunan mağaraya yönelik olarak yoğun bir bombardıman yapıldığı görülüyor. Bombardımanın ardından mağaranın önünde dizilen cenazelerin başına gelen rütbeli bir subay olayda kimyasal silahların kullanıldığını şu sözlerle itiraf ediyor:

“Sivaslı Kangallı savaşçı. Bu yaralıydı. Bu Vatandaş da Suriyeliymiş. Aşağıda 6 tane bayan var. Askerlerimiz içeriye gaz, el bombası atıldığı için şu anda zehirlenme tehlikesiyle karşı karşıyalar ama yine de canavarca, kahramanca içeri giriyorlar. Cesetleri çıkarmaya başladılar. İçeride bununla beraber 7 bayan var. Toplam 13 ceset var.”

Görüntülerde operasyonun şu anda Genelkurmay başkan vekilliğini yürüten ve önümüzdeki dönemde Genelkurmay başkanı olacak olan Necdet Özel tarafından komuta edildiği görülüyor.

Özel genel küçük bir askeri birliği karşılarken şu anda Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı olan Zeki Çolak ile şu şekilde konuştuğu duyuluyor: Tebrik ediyorum Zeki paşam. Biz komando tugayıyla da buraya geldik ama tabi orada olduğunu bilemiyorduk. Dün sabah itirafçıları aldırmıştım.
Zeki Çolak bu kısa konuşma görüntüsünün ardından Özel'i en üst tepedeki mevziye götürüyor. Mevzideki dürbünden Özel çevreyi gözetliyor. Bu sırada yanındaki rutbelilerin ona mağarayı tarif ettikleri görülüyor.

Kimyasal katliamın üzerinden bir süre geçtikten sonra Şkefta Berxwedan (Direniş Mağarası) adıyla anılmaya başlayan mağaranın içinden katledilen bir grup gerillanın cenazeleri fotoğraflandı.

Fotoğraflarda gerillaların üzerlerindeki elbiselerde herhangi bir yanma ya da patlamaya bağlı bir deformasyon gözükmemesi dikkat çekiyor.

KATLİAM ALMAN MECLİSİ’NİN GÜNDEMİNDE

Bilika'daki katliam yaşandığı dönemde büyük yankı yaratmış ve konu Alman Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) tarafından Alman meclisinin gündemine getirilmişti.

PDS, Kürdistan'daki kimyasal olayının sonuna kadar araştırılmasını isteyerek "NATO üyesi bir ülkenin 20'nci yüzyılın sonunda isyancılara karşı kimyasal silah kullanmasına müsade edilmesi kabul edilemez" mesajını verdi.

DIŞIŞLERİ BAKANLIĞI’NA MEKTUP


Almanya merkezli Hannover Çağrısı da katliamla ilgili Dışişleri Bakanlığı Hümaniter İşler Sorumlusu Gerd Poppe'ye gönderdiği mektupta, katliam yerinde tespit edilen gaz tüpleri ile gerilla cesetlerinin uluslararası kurumların araştırmasına açık olduğunu vurguladı ve Alman hükümetinin devreye girmesini istemişti.

Bu olayın açığa çıkması halinde 1925'te Türkiye tarafından da imzalanan Cenevre Sözleşmesi'nin vahim şekilde ihlal edilmiş olacağını hatırlatan Branscheidt, "Sizden hükümet tarafından aldığınız görev ve Dışişleri Bakanlığı'ndaki vazifeniz gereği, konu ile en azından 'hümaniter bir mesele olarak' ilgilenmenizi rica ediyoruz" demişti.

Katliama AP, Reuters gibi uluslararası haber ajansları da geniş yer vermişti.

Bilika'daki bu katliamda Botan'ın gerilla komutanlarından Hamza Cudi kod adlı Aziz Tanıt da hayatını kaybedenler arasındaydı.

Bilika'da katledilen 20 gerillanın isimleri şöyle:

* Adı, soyadı: Aziz TANIT

Kod adı: Hamza Cudi

Doğum yeri ve tarihi: Gundikê Ramo/ Şırnak, 1975

* Adı, soyadı: Ercan EROĞLU

Kod adı: Çiya

Doğum yeri ve tarihi: Elazığ, 1972

* Adı, soyadı: Sayın BAYRAM

Kod adı: Çekdar Zagros

Doğum yeri ve tarihi: Toçera köyü-Kulp, 1978

* Adı, soyadı: Hasan BEKİR

Kod adı: Rohat

Doğum yeri ve tarihi: Kobani, 1971



* Adı, soyadı: Yusuf TURAN


Kod adı: Rêzan

Doğum yeri ve tarihi: Gundikê Melle-Uludere, 1977

* Adı, soyadı: Vezir OSMAN

Kod adı: Şepal Çavreş

Doğum yeri ve tarihi: Dêrik, 1963

* Adı, soyadı: Ömer KAMBER

Kod adı: Gerilla

Doğum yeri ve tarihi: Afrin, 1978

* Adı, soyadı: Abdurrahman MÜZE

Kod adı: Akif Karker

Doğum yeri ve tarihi: Damlabaşı Köyü-Eruh, 1975

* Adı, soyadı: Hamdi YILMAZ

Kod adı: Mahsum

Doğum yeri ve tarihi: Kangal/ Sivas, 1979

* Adı, soyadı: Seyitxan ALGAN

Kod adı: Doğan

Doğum yeri ve tarihi: Ömerli, 1977

* Adı, soyadı: Rahime ARZU

Kod adı: Adar Cudi

Doğum yeri ve tarihi: Spindarok Köyü/ Şırnak, 1978

* Adı, soyadı: Mizgin MUHAMMED

Kod adı: Zelal Cudi

Doğum yeri ve tarihi: Amudê, 1978

* Adı, soyadı: Leyla İbrahim HÜSEYİN

Kod adı: Berçem Xabur

Doğum yeri ve tarihi: Afrin, 1975

* Adı, soyadı: Selva BUZDAĞ

Kod adı: Xwinda Şerzan

Doğum yeri ve tarihi: Çukurca, 1978

* Adı, soyadı: Meysa ŞæXA

Kod adı: Sosin Nurhat

Doğum yeri ve tarihi: Halep, 1978

* Adı, soyadı: Muhammed ALİKO

Kod adı: Ömer Ebubekir

Doğum yeri ve tarihi: Afrin, 1958

* Adı, soyadı: Velit Muhammed REŞO

Kod adı: Seydo

Doğum yeri ve tarihi: Bazit, 1969

* Adı, soyadı: ……………

Kod adı: Canda Kobani

* Adı, soyadı: ……………

Kod adı: Nergiz Derik

* Adı, soyadı: ……………

Kod adı: Sosin Afrin

Hiç yorum yok: