24 Ağustos 2011 Çarşamba

Deniz Feneri Savcısı Görevden Alındı

 
Deniz Feneri soruşturmasını yürüten savcı görevden alındı. Soruşturmadan sorumlu Başsavcıvekili Nuri Yiğit yerine Başsavcıvekili Harun Kodalak atandı.
 
Bundan böyle Deniz Feneri soruşturma savcıları Nadi Türkarslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz'den Harun Kodalak sorumlu olacak. Soruşturmanın koordinasyonunu Kodalak sağlayacak. Savcılar, Harun Kodalak'ın izni olmaksızın gözaltı ve arama talebinde bulunamayacak.

Görev değişikliği Deniz Feneri savcıları hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından başlatılan incelemenin ardından geldi.

Zanlıların, başvurusu üzerine HSYK, üç savcı hakkında usulsüz soruşturma yürüttükleri iddiasıyla inceleme başlatmıştı.

Savcıların başına getirilen isim Harun Kodalak, Deniz Feneri soruşturmasına çok da yabancı değil. Kodalak, memur suçları savcılığı yaptığı dönemde Almanya, Türkiye'deki zanlıların ifadesini almak için soruşturma savcılarını Ankara’ya göndermek istemişti. Bu talebi değerlendiren Harun Kodalak, adli yardım talebini reddetmişti.

Yardım yolsuzluğu iddialarıyla ilgili Türkiye'de 2.5 yıl boyunca hazırlık yapan savcılar, Temmuz başında düğmeye basmış, 4 ayrı dalgada 20'ye yakın kişi gözaltına alınmıştı. Bunlardan 9'u çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanmıştı.

Soruşturmanın çıkış noktasını, Almanya'da yardımseverlerden Deniz Feneri E.V. Derneği'nce toplanan milyonlarca Euro’nun usülsüz bir şekilde kuryeler aracılığıyla Türkiye'ye sokulduğu iddiası oluşturuyor.

Hiç yorum yok: