16 Ağustos 2011 Salı

Demirtaş: ''Asıl Siz Faşizmle Aranıza Mesafe Koyun''

BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın BDP ve DTK'yi hedef alan konuşmasına dikkat çekerek, "PKK'ye güç getiremedikleri her yerde intikamını BDP'den alıyorlar" dedi. "Asıl siz faşizmle aranıza mesafe koyun. Yoksa siz zarar görürsünüz’’ diyen Demirtaş, DTK’ye olası bir operasyonun ise facia olacağını söyledi.

Başbakan Tayip Erdoğan'ın BDP ve DTK’yi hedef alan açıklamalarını değerlendiren BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, yaşanan ölümlerden BDP'yi sorumlu tutmanın çaresizlik ve acizlik olduğunu ifade etti, PKK'nin her ateşkes ilan ettiğinde BDP'nin katkısının olduğunu ve operasyonların durması için çağrı yaptığını hatırlattı.

BDP'nin yaptığı çağrılar karşısında Erdoğan'ın "Operasyonlar durmaz, asker silah bırakmaz" diyerek tehditlerde bulunduğunu belirten Demirtaş, "BDP'nin yaptığı çağrı son derce insancıl bir barış çağrısıydı. Israrla askeri operasyonlar daha fazla olsun diye kışkırttılar. Barış için en çok çabalayan BDP mi yoksa diğer partiler mi? Herkes elini vicdanına koysun. BDP barışa giden doğru yolu gösterdi" dedi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çözüm için hazırladığı yol haritasına dikkat çeken Demirtaş, "Başbakan'ın elinde barışın yol haritası var. Ona baksın" diye konuştu. "Diğer partiler gibi savaşı mı kışkırttık? Çarpıtmadır ve acizliktir. BDP demokratik bir sistemde şiddetle arasına net bir mesafe koymuştur. Mücadele yöntemi PKK'den ayrı bir örgüttür. Meclis'te grubu olan siyasi bir partidir. Bir ülkenin Başbakanı olarak çıkıp terörist ilan ederseniz, demokrasi açısından zerre kadar ilginiz yoktur" dedi.

'ASIL SİZ FAŞİZMLE ARANIZA MESAFE KOYUN'

Başbakan'ın sık sık dile getirdiği "Terörle aranıza mesafe koyun" sözüne atıfta bulunan Demirtaş, "Asıl siz faşizmle aranıza mesafe koyun. Yoksa siz zarar görürsünüz. Bugüne kadar yürüttüğümüz çağrılar anlam bulmamış olsaydı, bu ateşkes dönemlerinde binlerce insan yaşamını yitirirdi. Ölümler durmuşsa bu BDP'nin de bir katkısıdır. Yaşanan siyasi gerilimi BDP değil, AKP'nin çözümsüzlük siyaseti bu noktaya getirmiştir. Şiddet ne kadar tırmanırsa tırmansın siyasetin dili bu kadar tehditkâr olmamalıdır. 50 yıl daha savaş sürse 100 bin kişi de ölse dönüp dolaşacak yer siyasi çözümdür. Başbakan daha vicdanlı ve gerçekçi davranmalıdır. Etrafındaki muhalefet partilerin kışkırtıcılığına gelmemelidir. Tüm bunlara rağmen tehditlerle sonuç alacağım diyorsa yanılıyorlar" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın Ramazan ayının bitmesiyle birlikte "artık sabretmeyeceklerini ve çok farklı şeylerin olacağını" açıklamasına dikkat çeken Demirtaş, "1925'ten bu yana Dağkapı Meydanı'nda dar ağaçlarına mı yatmadık, 12 Eylül darbesinde işkence tezgâhlarına mı çekilmedik, 1990'lı yıllarda ensemize kurşunlar mı sıkılmadı, mahkemelerde mi yargılanmadık? Hangi yöntem kullanılmadı ve çözüm oldu? Hangisi siyasi irademizi teslim aldı ki şimdi tehdit yöntemiyle alacaksınız. Kabadayılıkla bu sorun çözülmez. Bir siyasi partiye yönelik böyle bir dil, İsrail'in Filistin'e karşı kullandığı dile benziyor. Esat rejimine reform çağrısı yapıyor ama kendi ülkesine bunu dile getirenleri susturmaya çalışıyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu" ifadesinde bulundu.

'BDP'Yİ BAŞKASIYLA KARIŞTIRMASIN'

"Başbakan'ın bize yönelik söylemini değiştirmesini tavsiye ediyoruz" diyen Demirtaş, "Bir yandan ölümler olurken siyaset birbirini suçlarsa işin içinden çıkamaz. Biz eksikliğimizi görüyor, aktör olacağımızı belirtiyoruz. Aynı zihniyeti muhataplarımızda da görmek istiyoruz. Ergenekon ile çetelerle karıştırmasın bizi. Biz haklıyız, biz meşruyuz. Tehditle hukuk dışı yöntemlerle bizi yola getiremez, dize getiremezler. Başkalarıyla karıştırmasın. Bu dünya Sultan Süleyman'a da kalmadı. Kendini dev aynasında görüp 'ezerim bitiririm' anlayışıyla bu ülke yönetilemez" şeklinde konuştu. Adım adım BDP'nin siyaset dışına itilmeye çalışıldığını ifade eden Demirtaş, "BDP'nin bir şans ve fırsat olarak görülmesi lazım. Hala elinin tersiyle itiyorsa kafasındaki çözüm değildir" dedi.

ÇÖZÜM VE DİYALOG ARAYIŞIMIZ SÜRECEK’

"Başbakan'ın yapacağı en akılsızca iş baskıyı arttırmak olur" diyerek sözlerini sürdüren Demirtaş, "Umarım öyle olmaz, bundan herkes zarar görür. Çözüm arayışı olmalıdır. Siyaset sınırları içinde demokrasiyi geliştirmek olmalıdır" diye konuştu. AKP'nin PKK karşısındaki başarısızlığın intikamını BDP'den almaya çalıştığını dile getiren Demirtaş, "PKK'ye güç getiremedikleri her yerde intikamını BDP'den alıyorlar. İl, ilçe başkanlarımızdan, yöneticilerimizden alıyorlar" dedi. Demirtaş, "Bu çatışmanın bitmesi için herkes bu ateşe bir damla su dökmelidir. Ama inancı, ideolojisi gereği Allah rızası için herkes bir damla su dökmelidir. Fazlasıyla benzin döken var. Yangını büyütmeleri değil, o damla suyu halkından esirgememelidir. Kabadayılık çözüm olsaydı Külhan Rıza Osmanlı da padişah olurdu. Aynı yöntemle cevap vermeyeceğiz. Çözüm ve diyalog arayışımız sürecek" ifadesini kullandı.

Basın mensuplarının "Eksikliklerimiz var dediniz, nelerdir" sorusunu Demirtaş, "BDP siyasette daha etkili bir yol yöntem ve dil kullanabilir. Geçmişte örgütsel modelimizi hep tartıştık. Siyaset peşinden sürüklenen değil kendi gündemini yaratarak sürükleyen, daha faal olma konusunda tartışma yürüttük. Önümüzdeki kongrede bu konuda bir adım atılacak. Çözüm politikalarını anlatmak konusunda eksikliklerimiz oldu. Kendimizi dev aynasında görmüyoruz. Halkın partisiyiz. Eksikliklerimiz mutlaka olmuştur" şeklinde cevap verdi.

‘ERDOĞAN ÖZERKLİĞİ BİLMİYOR’

Basın mensuplarının Başbakan'ın Özerklik ve DTK'yi hedef alan konuşmasını hatırlatması üzerine Demirtaş, "Başbakanın Özerkliği bilmediğini düşünüyorum. Bir belediye başkanlığı yapmış bir Başbakanın 'belediyeler zaten özerktir' demesi Özerkliği bilmediği anlamına gelir. Bu konuda arkadaşlarımla Bakanlar Kurulu'na brifing vermeye hazırım. Oturup tartışabiliriz. AKP bu tarzını birkaç yıl daha sürdürsün Türkiye bölünmüş olacaktır. Bilmiyorsanız konuşmayın, öğrenin ya da tartışalım. Ön yargılı müdahale etmek doğru değildir" yanıtını verdi.

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan ile ilgili basında çıkan iddialara ilişkin de Demirtaş, "Şöyle bir şey duyduk ama o da doğru mu? 'Karayılan yakalandı haberleri üzerine bazı AKP'li milletvekili adayları YSK'ya koşmuş' onun yerine bizi alın' diye. Onu teyit edemedik. Biz doğrusu geri kalanı hepsi asparagas. Psikolojik savaş haberleri bunlar" dedi.

PKK'nin Ramazan ayında eylemlerini arttırmasına ilişkin sorulan soruyu yanıtlayan Demirtaş, "İslam alemi için Ramazan ayı diğer aylara oranla daha kutsal bir aydır. Hepimizin arzusu Ramazan boyunca ölümlerin yaşanmamasıdır. Herkes daha dikkatli olmalıdır. Askeri operasyonların durmaması PKK'nin misillemeler ile eylemlerine devam etmesine neden oluyor. Ölenler açısında hiçbir fark etmiyor. Duracaksa kökten durmalıdır. PKK eylemlerini durdurmalıdır, devlet askeri operasyonları durdurmalıdır. İki taraf da bu çağrılara dikkat etmelidir. Devlet askeri operasyonları durdurmadıkça PKK de misimle yapıyor. Ölümlerin engellemenin başka yolunu biliyorsa Başbakan çıkıp açıklasın" diye konuştu.

'DTK'YE OPERASYON FACİA OLUR’

Demirtaş, DTK'ye ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı: "Alternatif bir parlamento grubu kurmamışız. Bu tartışmaların hepsi yanlıştır. DTK sivil bir halk meclisidir. Bir platformdur. Tüzel kişiliği olması da gerekmiyor. Sadece Kürtlerden de oluşmuyor. Bizi eleştirenler de var. Kendi sorunlarımızı nasıl çözebilir diye insanlar tartışıyor. Yasadışı ilan etmek halkın iradesine saygı duymamaktır. Sivil bir bileşen olarak partiyi aşan bir platformdur. Bunun ne yasadışı ne de hukuk dışılığı vardır" dedi. Demirtaş, DTK'ye yönelik bir operasyonun facia olacağını söyledi.

BDP'nin boykot kararına ilişkin de Demirtaş, yeni bir gelişmenin olmadığını, gelişme olmadıkça kararlarını tartışmaya açmayacaklarını söyledi. Demirtaş, boykot kararının yanında çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. BDP'nin çözüm için her zaman kapılarını açık tuttuğunu dile getiren Demirtaş, "Başbakan'ın bir ifadesi vardı 'sıkılı ellerle tokalaşılmaz' aynı şeyi biz söylüyoruz. Başbakan'ın bu tavrıyla nasıl diyalog oluşturabiliriz ki. Neden kendi ülkesine bakmıyor. Bizim için iyi şeyler yapmadı. İyi niyet görmedik. Biz kapılarımızı asla kapatmayacağız" ifadesinde bulundu.

Demirtaş, PKK Lideri Abdulah Öcalan ile görüşmelerin engellenmesine ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı: "İntikamcı bir tarzdır. Heyetlerinizi gönderip görüşme yaptığınız bir aktörle şu anda görüşmeyi engelliyorsunuz. Heyet istediği zaman gidecek, ailesi, avukatı, aydınlar, yazarlar gidemeyecek. Bu şekilde nasıl bir diyalog sürdürebilinir merak ediyorum. Önünü açın, sadece heyet değil aydınlar, yazarlar da gitsin. Röportaj yapmak isteyenler de gitsin. Dış dünya ile bağlantısı özgür koşullarda sağlansın. Çözümden bahsedilecekse İmralı sistemi değişmelidir."

Hiç yorum yok: