10 Ağustos 2011 Çarşamba

Anonymous, Facebook'u Çökertecek

Uluslararası siber-aktivistler grubu Anonymous, 5 Kasım'da, Facebook'u çökerteceğini duyurdu. 
 
İnternet üzerinden yayınladıkları videoda, "Mahremiyet ilkelerine aykırı hareket eden Facebook 5 Kasım’da çökecek. Facebook, üyeler tarafından yüklenen ve daha sonra silinmesine izin vermediği bilgi, fotoğraf ve videoları devlet kurumlarına aktarıyor, gizli istihbarat birimlerinin siteye girerek dünyada istedikleri insan ve kurum hakkında istediği bilgileri toplamasına izin veriyor" bilgisi grup üyeleri arasında paylaşıldı. 

750 milyonu aşkın ziyaretçisi olan Facebook’taki kullanıcı bilgilerinin, gizlilik ayarları kullanıcı tarafından nasıl yapılmış olursa olsun hiçbir zaman silmediğine dikkat çeken Anonymous ekibi, "Bunu insanların iyiliği için yapıyoruz" dedi. Duyuruda, "Bilginin özgürlüğüne ve kişisel mahremiyet hakkına inanıyorsanız bu amaca katkıda bulunun" çağrısı yapıldı. 

Anonymous, özellikle gizli Amerikan diplomatik belgelerini yayımlayarak devletlerin tepkisini çeken ve bu yüzden devlet ve onunla işbirliği yapan özel şirketlerin yoğun susturma çabalarına maruz kalan WikiLeaks'e destek vererek adını duyurmuştu. Pek çok ülkeden binlerce demokrat hacker'ın fiziksel ortamda bir araya gelmeden oluşturdukları 'anonim' grubun üyeleri eylemlerde, İngiltere Parlamentosu’nu 5 Kasım 1605‘te patlatmaya çalışan Guy Fawkes’ın hikayesinin anlatıldığı V for Vendetta çizgi romanından esinlenen maskeler kullanıyor. 

Anonymous Açıklaması

"İnsanlarını kişisel kazançlarınız için gönüllü kölelere dönüştürerek dünyayı zehirlediniz.
Toplu cinayetler, işkence, yalan, hortumculuk, sahtekarlık, aldatma, ihanet.
Bunlar insanlığa karşı suçlarınızdan sadece bir kaçı.
Kendinizi üst bir makamda gördünüz...
Yanıldınız..."
("Anonymous'un Yeni Dünya Düzeni'ne mesajı" videosundan)http://www.youtube.com/watch?v=wGGmczY_WhA&feature=grec_index

Dünya çapındaki hacker grubu Anonymous 5 Kasım'da facebook'a saldıracaklarını ilan etti. Gerekçeler, yaklaşım, amaç, hedef, hepsi %100 doğru, bir çok insanın facebook ucuzluğuna katılmamasına neden olan moral değerlerin birçoğunu saymayıp olayı daha somut "özel hayat, gizlilik, güvenlik" düzeyinde algılamış olsalar da. Bunlar arasında en can alıcısı da tabii ki şu anki mevcut düzenin (yani kapitalizmin) bir numaralı beyin yıkama silahı olan "reklam"verenlere kişisel bilgilerin satıldığı gerekçesi.



"We are anonymous. We are a legion,
We do not forgive, We do not forget"
(Bizler Anonymous'uz -ve bizler anonimiz, kimliğimiz belli değil-,
Biz bir lejyonuz, biz affetmeyiz, biz unutmayız)
diyerek.


V for Vendetta hayranlarının hatırlayacağı "5 Kasım'ı hatırla!"
("Remember, remember, the 5th of November") sloganıyla.


Bana 22 Ağustos günü Türkiye'de uygulamaya geçecek Internet sansür uygulamasını protesto için yaptıkları saldırıyı ve Türk hackerların buna verdiği tepkiyi hatırlattı. Adamlar bir ülke yönetiminin Internet sınırlamasına karşı bir eylem gerçekleştiriyorlar ve dünyada "büyük sermayenin bilginin serbest dolaşımına karşı engellerine ve bilgiyi de bir kâr aracına dönüştürmesine (yani kapitalizme) karşı girişimler yapan; banka, sermaye, finans ve istihbarat kuruluşlarına saldıran kişiler" olarak bilinen özgürlükçü hackerların Türkiye temsilcileri "biz de Anonymous'a saldıracağız, onlara günlerini göstereceğiz" açıklaması yapmışlardı, adamlar bize getirilecek sınırlamaya karşı uğraşırken. Ne denir ki?


5 Kasım.
"Expect us!"


facebook'la ilgili açıklamanın tamamı:

Hiç yorum yok: