24 Ağustos 2011 Çarşamba

ABD’de Nükleer Alarm


Nükleer santrallerin tehlikesi Japonya depreminin ardından ABD'de yaşanan depremde de ortaya çıktı. 6,2 büyüklüğündeki depreme dayanıklı olduğu belirtilen North Anna Nükleer Santrali'nde, ABD'de dün yaşanan depremin ardından 2 reaktörü otomatik olarak kapandı. Ülke genelindeki 12 nükleer santral ise tesislerde meydana gelen 'beklenmedik gelişmeler' nedeniyle üretime ara verdi.

Depremin etkilediği santrallere ikinci darbeyi de Irene Kasırgası vurdu. Deprem sırasında enerjisini otomatik olarak kesen reaktörlerin kasırgada da hasar gördüğü belirtildi.

Reaktörlerin soğutma sistemini çalıştıran 4 dizel motor arızalandı. Hasar tespit çalışmaları yapılan santralde beşinci bir dizel jeneratör kurulmaya çalışılıyor.

6,2 büyüklüğündeki depreme dayanıklı olarak tasarlanmasına rağmen North Anna nükleer santralinin soğutma sisteminin arızalanması, ABD'de nükleer endişeye yol açtı.

Japonya'daki 9 büyüklüğündeki depremin ardından Fukuşima nükleer santralinin soğutma sistemi arıza yapmış ve patlamıştı. Fukuşima Çernobil'den beri en büyük nükleer facia olarak tarihe geçmişti.

Daha önce Almanya, Çevreci Örgütlerin, Siyasi Partilerin(Yeşiller) ve halkın büyük tepkisi ve protestosu sonucu ülkedeki nükleer santrallerin tümünün önümüzdeki yıllarda kapatılmasını kararlaştırmıştı. 

Nükleer Enerji'nin hiçbir koşul altında güvenilir olmaması ve büyük doğa ve insan hayatı yıkımını tehdit etmesine rağmen AKP Hükümeti ve Tayyip Erdoğan Akkuyu'da Nükleer Santral açma konusunda ısrarlarını sürdürüyor.Bu konuda sabıkası hiçte temiz olmayan(Çernobil Felaketi) Rusya ile yapılan anlaşma daha geçen haftalarda imzalanmıştı...

Hiç yorum yok: