12 Ağustos 2011 Cuma

ABD Dışişleri Bakanlığı: Davutoğlu Mesajları Koordine Ediyor


Sözcü ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, ‘’Suriye konusunda Türkiye ile çok yakın koordinasyon içindeyiz. Davutoğlu, Şam dönüşü Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile gerçekleştirdiği uzun telefon görüşmesinde Esad’a baskının arttırılmasını temin etmek için birlikte çalışmayı yeniden taahhüt etti’’dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun "Şam’a ABD’nin mesajını taşıdığı" yönündeki tartışmalar ABD Dışişleri Bakanlığı günlük bilgilendirme toplantısında da gündeme geldi.

Bakanlık Sözcüsü Victoria Nuland, Suriye ve diğer konularda Türkiye ile çok yakın koordinasyon içinde bulunduklarını ve bunun da her iki ülkenin diplomasisinin etkinliği için hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Ayrıca, İki ülkenin “mesajlarını koordine ettiğini” de ifade eden Sözcü, Davutoğlu’nun Şam dönüşü ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile gerçekleştirdiği uzun telefon görüşmesinde “Esad’a baskının arttırılmasını temin etmek için birlikte çalışmayı yeniden taahhüt ettiklerini” söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın çekilmesini isteyen ülke sayısının arttığını belirterek, ABD’nin Suriye’ye karşı yeni yaptırımlar uygulayacağını ifade etti.

ESAD’A KARŞI BİRLİKTE BASKI UYGULANACAK

Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Suriye dönüşü ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşmesine yönelik bir soru üzerine Nuland, Davutoğlu ve Clinton’un çok uzun bir telefon görüşmesi yaptığını, ulaşılan noktayla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını ve Esad’a karşı baskı kurmak için birlikte çalışmayı yeniden taahhüt ettiklerini belirtti.

Birlikte hareket etme konusunda iki ülke arasında herhangi bir adım olup olmayacağı sorusuna ise Nuland, hem Türkiye ve ABD’nin temel taleplerde birlikte olduğunu hem de Esad rejiminin şiddeti durdurmasını isteyen ülkelerin arttığını ifade etti.

Victoria Nuland, Bakan Davutoğlu’nun Şam ziyaretinden sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Esad’ın Hama’dan tankları çektiğini açıklaması konusunda, “Biz Hama’da değiliz, bu nedenle bunlar Türklerden edinilen bilgilerdir. Suriye’nin tüm kesimlerinde şiddetin geri çekilmesini dört gözle bekliyoruz. Bu nedenle bu yöndeki adımlar iki ülkenin beklentileri doğrultusunda olur ancak sürecin tümünü görmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE İLE ARAMIZDA BİR ORTAKLIK’

Şam ziyareti öncesi Davutoğlu ve Clinton arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin basına yansımasından herhangi bir rahatsızlık duyup duymadığı sorusuna Nuland şöyle yanıt verdi:

“Bu gürültüye neyin yol açtığından çok emin değilim. Sadece bizim perspektifimizden şunu söyleyebilirim ki, bu konuda ve dünya genelinde diğer önemli meselelerde Türkiye ile çok yakın diplomatik koordinasyonumuz her iki ülkenin diplomasisinin etkinliği için hayati oldu. Bu nedenle Clinton ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu arasındaki ilişki ve Türk hükümetinin diğer tüm düzeylerdeki ilişkilere çok değer veriyoruz.”

Davutoğlu’na Şam’a Amerika’nın mesajını götürmesini isteyip istemedikleri sorusu üzerine Sözcü Nuland şunları söyledi: “Bu Türkiye ile bizim aramızda bir ortaklık. Türkiye ile müttefikiz. Bakan Clinton ve Bakan Davutoğlu çok yakın bir çalışma içinde. Bu nedenle burada yapılan, ikisinin mesajlarını koordine etmesi ve mesajı genişletmek için diğer müttefikler ve dünya çapındaki ortaklarla birlikte çalışmasıdır.”

Hiç yorum yok: